Soparjeni kitajski cmoki
Sestavine
- 300 g pšenične moke
- 1 žlička suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 žlica sončničnega olja
- 2 mladi čebuli
- 200 g šitake gob
- kajenski poper
- 1 strok rdečega čilija
- 3 žlice sezamovega olja
- 50 ml riževega vina
- 1 strok česna
- 10 g sesekljanega ingverja
- 1 žlička sečuanskega popra
- 1 janeževa zvezda
- 500 ml goveje juhe (kocka)

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 330 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 45 minut za vzhajanje)
Zmešamo moko, kvas, sladkor in sol. Dolijemo 150 ml mlačne vode in žlico sončničnega olja, zmešamo in testo na pomokani delovni površini gnetemo 5 minut. Pokritega s krpo pustimo vzhajati na toplem 45 minut oz. da se njegov volumen podvoji.
Medtem za nadev mlado čebulo in šitake gobe zelo drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici sezamovega olja, dodamo mlado čebulo in gobe ter pražimo na majhni temperaturi 5 minut. Krepko začinimo s soljo in kajenskim poprim ter ohladimo.
Za kitajsko juho zavremo govejo juho in riževo vino. Lonec odstavimo s štedilnika in v juho stresemo očiščen čilijev strok, ingver, olupljeni česen, sečuanski poper in janeževo zvezdo ter pustimo stati 20 minut.
Vzhajano testo razdelimo na 10 do 12 kosov (za cmoke na sliki smo testo razdelili na 8 kosov, vendar so bili preveliki). Vsak kos s pestjo sploščimo (5 mm debelo), damo v sredino žlico nadeva, cmok na vrhu zapremo in z nežno povaljamo med dlanema v lepo kroglo.
Soparnik na dnu prekrijemo s peki papirjem in vanj naložimo toliko cmokov, da ni gneče in se med segrevanjem, ko bodo še zrasli, ne bodo sprijeli. V globoki ponvi zavremo kitajsko juho, vanjo postavimo soparnik, pokrijemo in cmoke soparimo 8 do 10 minut. Postopek ponovimo še s preostalimi cmoki. Soparjene cmoke po želji potresemo z drobnjakom in serviramo s kitajsko juho.