Sestavine

  • 300 g pšenične moke
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica sončničnega olja
  • 2 mladi čebuli
  • 200 g šitake gob
  • kajenski poper
  • 1 strok rdečega čilija
  • 3 žlice sezamovega olja
  • 50 ml riževega vina
  • 1 strok česna
  • 10 g sesekljanega ingverja
  • 1 žlička sečuanskega popra
  • 1 janeževa zvezda
  • 500 ml goveje juhe (kocka)

Uvod

Kvašeni cmoki (germknödel) so sestavni del vsakega zimskega dopusta v Avstriji, zato se jih veselimo vsaj tako kot počitnic in smučanja. Veliki kot rokometna žoga, prazni kot naši gluhi štruklji in sladko zabeljeni kot krompirjevi sadni cmoki, vendar z makom, v topli koči povrnejo moči po strmem vijuganju, da se po njih še zmoremo spustiti do doline.

Na drugem koncu sveta so hit kvašene štručke. Z njimi je v ZDA chef David Chang zgradil pravi imperij restavracij Momofuku in tudi naš Luka Košir jih rad sopari na kulinaričnih prireditvah. V Hongkongu pa je Kanadčanka kitajskega porekla May Chow s kvašenimi bao buns burgerji postala celo najboljša azijska chefinja, pred njenimi Little Bao stojnicami pa so najdaljše vrste v Kitajsko hrano zaljubljenih foodiejev z vsega sveta.

Toda v svet kuhanega kvašenega testa je najboljše vstopiti kar doma in s cmoki, vendar ne po naše gluhimi (praznimi) in tudi ne po avstrijsko sladkimi. Nadev je pravzaprav stvar razpoloženja in sestavin, ki so vam trenutno na voljo, šitake lahko zamenjate z jurčki in svinjino s kozicami. Najbolj pomembno je, da imate zdaj recept za testo!

P.s. Pozor: posebna je tudi juha! Ker za dashi, ki je osnova japonskih (miso) juh doma ponavadi manjkajo potrebne sestavine (kombu alge in katsuobushi, kosmi sušene tunine), si s kitajsko bližnjico lahko pomagamo tudi pri drugih azijskih jedeh. Njena osnova je namreč goveja jušna kocka, ki doma nikoli ne manjka, dodamo pa ji poljubno začinjenost in pekočino....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 330 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 45 minut za vzhajanje)
 
Postopek
1

Zmešamo moko, kvas, sladkor in sol. Dolijemo 150 ml mlačne vode in žlico sončničnega olja, zmešamo in testo na pomokani delovni površini gnetemo 5 minut. Pokritega s krpo pustimo vzhajati na toplem 45 minut oz. da se njegov volumen podvoji.

2

Medtem za nadev mlado čebulo in šitake gobe zelo drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici sezamovega olja, dodamo mlado čebulo in gobe ter pražimo na majhni temperaturi 5 minut. Krepko začinimo s soljo in kajenskim poprim ter ohladimo.

3

Za kitajsko juho zavremo govejo juho in riževo vino. Lonec odstavimo s štedilnika in v juho stresemo očiščen čilijev strok, ingver, olupljeni česen, sečuanski poper in janeževo zvezdo ter pustimo stati 20 minut.

4

Vzhajano testo razdelimo na 10 do 12 kosov (za cmoke na sliki smo testo razdelili na 8 kosov, vendar so bili preveliki). Vsak kos s pestjo sploščimo (5 mm debelo), damo v sredino žlico nadeva, cmok na vrhu zapremo in z nežno povaljamo med dlanema v lepo kroglo.

5

Soparnik na dnu prekrijemo s peki papirjem in vanj naložimo toliko cmokov, da ni gneče in se med segrevanjem, ko bodo še zrasli, ne bodo sprijeli. V globoki ponvi zavremo kitajsko juho, vanjo postavimo soparnik, pokrijemo in cmoke soparimo 8 do 10 minut. Postopek ponovimo še s preostalimi cmoki. Soparjene cmoke po želji potresemo z drobnjakom in serviramo s kitajsko juho.

Oceni