Sestavine

  • 12 srednje velikih krompirjev (sorta za pečenje)
  • 100 g masla
  • 2 žlički janeževih semen (rjava ali črna)
  • sol
  • kajenski poper
  • 6 kislih kumaric
  • 15 g posušenih jurčkov
  • 600 g svežih gob (rjavi šampinjoni, kraljevi ostrigarji, navadni ostrigarji)
  • 5 majhnih šalotk
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice repičnega olja
  • 100 ml suhega belega vina
  • 3 žličke sladke mlete paprike
  • 150 g creme fraiche
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 4 žličke Worcester omake

Uvod

Goveji file Stroganov je zaslovel v Evropi kot klasična jed takratne ”visoke” ruske kuhinje, že v 18. stoletju! Danes v naših gostilnah sicer ni več pogost, a še vedno je recept zanj v dediščini vsake dobre domače kuharice. Vseeno smo se v Šoli okusov odločili, da ga spremenimo. Za vsak slučaj sicer njegov bolj klasičen recept ostaja tukaj, toda predvsem ljubitelji ne-mesa boste veseli nove inačice.

Gre za to, da bistvo te znane jedi iz odrezkov pljučnega fileja ni meso, temveč omaka, v kateri imajo ob smetani in papriki pomemben delež tudi gobe in kisle kumarice. Zato sploh ne boste opazili, da je ta ”file” Stroganov brezmesen, še posebej, če mu boste - namesto riža - dodali tako popečen in potlačen krompir. Naj bo, ker je začetek leta, z enim ste namreč dobili kar dva recepta....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 678 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Slapšak
 
Postopek
1

Krompir temeljito umijemo, položimo v lonec z mrzlo vodo in zavremo. Kuhamo ga pokritega na majhni temperaturi 20 do 25 minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem. Kisle kumarice narežemo na drobne kocke in shranimo v skodelici.

2

Kuhani krompir odcedimo in naložimo na pekač. Vsak krompir s kozarcem previdno pritisnemo, da se rahlo splošči. V majhnem lončku segrejemo 60 g masla, da se rahlo speni in vanj zamešamo janež. Sploščeni krompir premažemo z janeževim maslom, solimo in postavimo v sredino pečice za 20 do 25 minut oz. da se zlato rjavo zapeče.

3

Posušene jurčke zmeljemo v prah in prelijemo z 200 ml vrele vode. Gobe očistimo in glede na velikost razrežemo na dva ali štiri kose. Olupljeno šalotko po dolgem prerežemo na polovico in na povprek narežemo na tanke rezine. Česen drobno sesekljamo.

4

V veliki ponvi segrejemo olje in preostalo maslo, dodamo polovico narezanih gob in jih med mešanjem pražimo na močni temperaturi 3 minute. Dodamo šalotko in preostale gobe, malo popražimo in dodamo še česen. Nato na srednji temperaturi pražimo še 5 minut ter solimo.

5

V ponev vlijemo vino, zvišamo temperaturo in ga skoraj v celoti pokuhamo. Potresemo z mleto papriko in kajenskim poprom, vmešamo creme fraiche in kuhamo na majhni temperaturi 5 do 6 minut. Na koncu gobjo ponev začinimo z Worchester omako in potresemo s peteršiljem.

Oceni
1234