Tortica iz mlečnega riža, jagode, karamela
Sestavine
- 600 ml mleka
- 1 vanilijev strok
- 150 g mlečnega riža
- sol
- 50 g sladkorja
- 3 listi želatine
- 1 žlička naribane limonine lupine
- 100 g prepečenca
- 1/2 žličke cimeta
- 70 g mehkega masla
- 200 ml sladke smetane
- 400 g jagod
- sok pol limete
- 1 žlica amaretto likerja
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 8 kovinskih obročkov (premer 6 cm)
- 2 žlici olja
- 6 žlic karamelne omake (opcijsko)
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 425 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
Vanilijev strok po dolgem razpolovimo in izpraskamo sredico. Zavremo mleko, vanilijevo sredico in strok ter ščepec soli. Vmešamo mlečni riž in kuhamo na majhni temperaturi 30 minut, vmes večkrat premešamo. Odstranimo vanilijev strok in vmešamo sladkor.
Želatino namočimo v mrzli vodi, jo ožmemo in zamešamo v vroči mlečni riž. Na koncu dodamo še limonovo lupino in riž pustimo ohladiti. Večkrat premešamo, da se na vrhu ne strdi.
Kovinske obroče dobro namastimo z oljem in položimo na peki papir na pekač. Prepečenec zmeljemo v blenderju, ga zgnetemo z maslom in cimetom v čvrsto maso ter porazdelimo v obroče. S pomočjo majhnega kozarca ga učvrstimo in pekač postavimo v hladilnik.
Smetano trdo stepemo in previdno zamešamo v ohlajeni mlečni riž. Z njim napolnimo obroče do vrha, poravnamo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.
Jagode narežemo na rezine, potresemo s sladkorjem v prahu, dolijemo limetin sok in amaretto liker ter premešamo. Pustimo jih stati 10 minut.
Pred serviranjem z ostrim nožem ločimo kremo od oboda in tortice previdno iztisnemo iz obroča. Okrasimo z mariniranimi jagodami in po želji prelijemo s karamelno kremo.