Sestavine

  • 1 rdeča čebula
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 6 vejic timijana
  • 200 g majhnega korenja
  • 200 g krompirja
  • 350 g koromača
  • 3 stroki česna
  • 400 g olupljenega paradižnika (konezrva)
  • šop listov črnega ohrovta
  • 50 ml belega vina
  • 1/2 žličke soli
  • črni poper
  • 900 ml zelenjavne jušne osnove
  • 300 g belega fižola (konzerva)
  • 6 žlic naribanega parmzana
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 bageta ali ciabatta

Uvod

Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj, da bo zelenjave spet preveč in bo zelenjavna juha tako gosta, da bo v njej žlica stala ... V Toskani je zelenjavna juha najbolj gosta pozno pozimi in zgodaj spomladi, ko toskanski črni ohrovt prezimi in ”naredi” najboljšo ribolito.

Ker je gostota bistvo ribolite, jo jemo ves teden, saj je boljša, čim večkrat se pogreje; ali pa se sploh ne pogreje, saj je še boljša, če je hladna.

Zato smo črni in zgubani (ne kodrasti!) toskanski ohrovt na vrtu posadili že lani, da ga lahko še pred pomladjo, ki bo prekopala vrtne grede, narežemo za ribolito. Ker jo skuhamo danes, nato pa nam ves teden ni potrebno kuhati....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 520 kcla/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Korenje olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Olupljeni krompir narežeme na 1 cm velike kocke. Koromač očistimo, izrežemo trdi kocen in narežemo na 1 cm velike kocke. Ohrovtova stebla narežemo na tanke trakove. Liste pa narežemo na 3 cm široke trakove.

2

V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in timijanove vejice ter pražimo na srednji vročini 3 minute. Dodamo krompir, korenje, koromač, ohrovtova stebla in česen. Pražimo še 3 minute, nato dolijemo vino in dodamo paradižnike s sokom vred. Na srednji vročini kuhamo 5 minut.

3

Začinimo s soljo in sveže mletim poprom, dolijemo juho in kuhamo na majhni vročini 20 do 25 minut. Dodamo fižol in 3 žlice parmezana ter kuhamo še 5 minut. Tretjino juhe z zajemalko poberemo iz lonca in jo gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pire zamešamo v juho, dodamo narezane ohrovtove liste, zavremo in kuhamo 3 minute.

4

Narezani kruh opečemo v opekaču. V ogrete krožnike naložimo juho, ob strani vanjo potopimo opečeni kruh ter juho potresemo s parmezanom in peteršiljem.

Oceni