Toskanska ribolita
Sestavine
- 1 rdeča čebula
- 4 žlice oljčnega olja
- 6 vejic timijana
- 200 g majhnega korenja
- 200 g krompirja
- 350 g koromača
- 3 stroki česna
- 400 g olupljenega paradižnika (konezrva)
- šop listov črnega ohrovta
- 50 ml belega vina
- 1/2 žličke soli
- črni poper
- 900 ml zelenjavne jušne osnove
- 300 g belega fižola (konzerva)
- 6 žlic naribanega parmzana
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 bageta ali ciabatta
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 520 kcla/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Korenje olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Olupljeni krompir narežeme na 1 cm velike kocke. Koromač očistimo, izrežemo trdi kocen in narežemo na 1 cm velike kocke. Ohrovtova stebla narežemo na tanke trakove. Liste pa narežemo na 3 cm široke trakove.
V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in timijanove vejice ter pražimo na srednji vročini 3 minute. Dodamo krompir, korenje, koromač, ohrovtova stebla in česen. Pražimo še 3 minute, nato dolijemo vino in dodamo paradižnike s sokom vred. Na srednji vročini kuhamo 5 minut.
Začinimo s soljo in sveže mletim poprom, dolijemo juho in kuhamo na majhni vročini 20 do 25 minut. Dodamo fižol in 3 žlice parmezana ter kuhamo še 5 minut. Tretjino juhe z zajemalko poberemo iz lonca in jo gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pire zamešamo v juho, dodamo narezane ohrovtove liste, zavremo in kuhamo 3 minute.
Narezani kruh opečemo v opekaču. V ogrete krožnike naložimo juho, ob strani vanjo potopimo opečeni kruh ter juho potresemo s parmezanom in peteršiljem.