Petelini so preveč razboriti in kokoši iz doline reke Sulm, ki teče pod Kitzeckom, prepočasi rastejo … Zaradi tega bi ideja o rasni plemenitosti skoraj propadla, če se ne bi štajerski živinozdravnik dr. Heinz Strahl spomnil ”zdravila” menihov. V Avstriji je, namreč, kastriranje petelinov prepovedano, zato jih zanje v kopune spreminjamo v Sloveniji. Ker pa to mučenja prav nič ne omili, so v dolini Sulm našli alternativo. Ko po dobrih treh mesecih petelini spolno dozorijo in še preden se začnejo ravsati za polno dvorišče kur, jih začnejo pomirjati z zeliščno dieto, ki jim zvišuje nivo ženskih spolnih hormonov. Že stari Grki so spolno slo pomirjali s semeni navadne konopljike, pozneje pa je rastlina zato dobila tudi novo ime – meniški poper. Podobne učinke ima tudi črna detelja. Obeh je na pašnikih kmetije Strohmaier v Fantschu blizu St. Andrä dovolj, da se 250 ”zeliščnih kopunov” prav nič več ne petelini.


 
Strohmaierjevi imajo kokošjo farmo na kateri diši! Kopuni tukaj srečno jejo, kokoši pa srečno nesejo jajca. Kako lepo jim gre, je živi dokaz Suzy, ki ima že devet let in je najraje v gospodaričinem naročju ali z gospodarjem na sprehodu.

”Sulmtal pasma raste zelo počasi. Zato ni primerna za množično vzrejo, a zato je njeno meso tako okusno. Toda peči ali kuhati ga je potrebno počasi, nežno in dolgo,” pojasni Gertrude Strohmaier, ki le kupcem njihovega kopuna zaupa skrbno čuvano in največjo družinsko skrivnost – recept.

Ni pa skrivnost recept za prehrano Strohmaierjevih kopunov in kokoši. Razen kljuvanja ves dan naokrog po kmetiji so v njem še koruza, sončnična semena in bučna pogača, prga, kot ostanek pri stiskanju bučnega olja. Do dveh kilogramov teže gre tako 30 tednov, kar ima, seveda, svojo ceno. Kilogram ”naravnega kopuna” iz doline Sulm stane na kmetiji Strohmaier 30 evrov. Naslednja dobava bo spet sredi oktobra. Takrat bo zeliščni kopun spet tudi na Tomovem jedilniku v župnišču, ki je le kilometer stran. Kako Tom Riederer kuha zdaj, je na strani, kako bo pozno jeseni, ko namesto rac in gosi pripravlja kopune, pa tukaj: ”Najprej jetrca s sadjem in majaronom, potem želodec in pljuča na golaž kot ”beuschel”, za glavno pa v dveh delih, bedro v vinu in prsa počasi pečena z zelenjavo. Kar ostane, pa gre v krepko in temno juho!”
 

STROHMAIER SULMTALER HUHN
Gertrude Strohmaier
Fantsch 17, St. Andrä im Sausal
+43 664 431 4686
www.sulmtaler.at

 
 

Tags: , , , , , , , ,