Oljarna Kocbek ima novo, prestižno, steklenico – Bučno olje po naročilu – Vse slovensko: najboljše bučno olje, črna steklenica, najčistejše steklo in izvirno oblikovanje

Gorazd Kocbek je pred Mišo pokleknil v restavraciji najvišje stolpnice na svetu, njej nataknil prstan, restavraciji pa v spomin na njen da podaril steklenico svojega bučnega olja. Po poldrugem letu je mladi družini zazvonil telefon in prvo naročilo iz Dubaja. A hoteli niso le bučnega olja, temveč še nekaj posebnega, prestižnega. Nadaljevanje je za novo TV sago, ob kateri pa ne bodo od veselja jokali le slovenski gledalci, temveč kar ves svet … V glavni vlogi ne bodo črni lasje, temveč črna steklenica. Zlato ne bo okrog vratu, temveč na šatulji iz stoletnega lesa, njegova barva pa ne bo zlata, temveč zelena. In ne bodo tekle solze po licih, temveč kaplje po krožnikih. Končno nekaj izvirnega!

Luksuzna polnitev bučnega olja Kocbek, ki ga stisnejo posebej za vsako naročilo, je najprej očarala tri slovenske chefe, Ano Roš, Tomaža Kavčiča in Janeza Bratovža. Slednji je na uradni predstavitvi Kocbekove Luxury Black Bottle iz nje nakapljal bučno olje, tako naravno in na iste kamne stisnjeno kot pred 89 leti, na avokado, hladetino in sladko skuto. Zdaj z njeno pipeto po svojih krožnikih pred gosti že riše tudi chef restavracije At.Mosphere v 122. nadstropju hotela Burj Khalifa v Dubaju. Jasno je, da bodo sledila naročila tudi drugih svetovnih chefov!

Luxury Black Bottle je plod slovenskega znanja, steklenico je oblikoval oblikovalec Gregor Žakelj, izdelali pa so jo v steklarni Hrastnik. Vsaka steklenica je ročno pihana, iz najčistejšega stekla, brez primesi težkih kovin (kristal, kot prestižna steklovina, namreč vsebuje 30 odstotkov svinca) in postavljena v škatlo iz starega stoletnega hrastovega lesa. Hrastniško steklo je najbolj neoporečno za živilo, v tem primeru bučno olje, katerega shranitev je najprimernejša v stekleni temni embalaži. Polnitev steklenice je ekološko bučno olje narejeno iz prebranih in sortiranih bučnih semen avtohtone sorte, ki so zrasla še na neokrnjeni zemlji v okolici oljarne Kocbek. Prečiščena semena sortirajo in jih zmeljejo na mlin s pravimi kamni, katere so pri Kocbekovih začeli uporabljati že pred 89 leti. Na steklenici je tudi poseben znak, povzet iz prvega žiga (štampiljke) Alojza Kocbeka in njegovih inicialk. Za arabski trg bo žig na zlati ploščici čistine 999,9. Steklenica vsebuje lastno pipeto, s katero se olje nanaša na hrano po kapljicah in se ne izliva iz steklenice. Pipeta služi kot zamašek steklenice in je pripomoček kuharskim mojstrom, da z njo dekorirajo krožnike.

Bučno olje v takšni prestižni steklenici ima tudi svojo ceno – 1 evro za 1 mililiter. Prva steklenica za dubajskega chefa je bila prodana za 350 evrov.

 • Oljarna Kocbek

  V osrčju Slovenskih goric, v Stari Gori pri Svetem Juriju ob Ščavnici, stoji stara oljarna, v kateri za kakovostno bučno olje skrbi že tretja generacija oljarjev. Leta 1928 je Alojz Kocbek kupil posestvo in se leto pozneje začel ukvarjati z mlinarstvom in oljarstvom. Znanje in izkušnje je z ženo Antonijo prenesel na sina Antona, ta pa na svojega potomca Gorazda. Slednji je kot tretja generacija oljarjev bučno olje le še oplemenitil in ga popeljal v svet, kjer je danes čedalje bolj iskano.

  kocbek izdelki
  od
  Avtor slike: UME
 • Gorazd Kocbek: ”Na trgu ponujamo bučno olje, ki je narejeno izključno iz slovenske surovine po stari tradicionalni metodi. Nudimo najbolj čista in kakovostna, naravna olja narejena na stari strojni opremi iz izbranih semen, ki jih za nas pridelajo lokalni kmetje in so dozorela na poljih še neokrnjene narave.”

  Gorazd Kocbek (levo) in oblikovalec Gregor Žakelj

  Gorazd Kocbek in Gregor Žakelj
  od
  Avtor slike: Oljarna Kocbek
 • Oblikovanje

  Gregor Žakelj, oblikovalski studio VBG: ”Vedno pravim, da je dobro oblikovanje za dobre naročnike, kjer morata oba delati za končni rezultat. V tem primeru je bilo bistveno prepoznati tradicijo in jo vključiti v končno rešitev. Svet, si ne želi zlatih izdelkov, ampak odlične slovenske izdelke z dolgoletno zgodovino, ki jih lastnoročno pridelujejo tako pridni ljudje, kot je Gorazd Kocbek.”

  kocbek prestižna steklenica
  od
  Avtor slike: UME
 • Pipeta

  Zamašek je hkrati pipeta, s katero se bučno olje – v steklenici ga je 350 mililitrov – nanaša na jed. Tako lahko chef – na sliki je Janez Bratovž – svojo jed dokonča še ”slikarsko” pred gostom.

  kocbek JB
  od
  Avtor slike: UME
 • Avokado

  Janez Bratovž: avokadova krema z bučnim oljem

  kocbek JB avokado
  od
  Avtor slike: UME
 • Hladetina

  Hladetina z bučnim oljem je ena od jedi s podpisom chefa Janeza Bratovža

  kocbek JB hladetina
  od
  Avtor slike: UME
 • Skuta

  Bučno olje tudi v sladici, v jedi Janeza Bratovža s sladko skuto

  kocbek JB skuta
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , , , , ,