Po ljubljanskem Evropskem simpoziju hrane, na katerem smo poslušali in okušali

Piše: Uroš Mencinger

 

Usta so nam vedno bolj polna prihodnosti … Po eni strani zato, ker je ravno zaradi ust prihodnost vedno bolj ogrožena in zato negotova, po drugi, ker nas je vedno bolj strah, da bodo v prihodnosti usta prazna. Torej ni slučajno, da so se novembra 2021 prihodnosti polnih ust istočasno lotili tako politiki (v Glasgowu) kot kulinariki (v Ljubljani). Je pa (bila) vseeno razlika. Čeprav so tudi v Ljubljani (na Evropskem simpoziju hrane) veliko govorili, pa so za razliko od politikov vseeno tudi kar nekaj – skuhali. In to dobro! S tem pa je ljubljanski Food Summmit 2021 pod geslom Hrana za boljši jutri tudi odgovoril na izziv, ki so si ga njegovi avtorji (Martin Jezeršek, Andrea Petrini in Ana Roš) zastavili – za boljšo in trajnostno prihodnost je potrebno dobro kuhati!

Food summit21 simpozij5

Food Summit21, simpozij

Ker v teh treh dneh, ko se je v Ljubljani zbralo več kot sto chefov, kulinaričnih vplivnežev in novinarjev iz vsega sveta, se je res dobro kuhalo. Če so nam govorci na simpoziju, ki je bil dobro zastavljen – prihodnost, v kateri se cedita med in mleko, si moramo zakuhati sami -, dali le misliti, niso pa nas – zaradi preveč (razmetanih) tem, ki so probleme le odpirale, ne pa reševale – zares zbudili, so nam/jim slovenski chefi in chefinje dobesedno zaprli usta. Ne le, da se s polnimi ne govori, pač pa se ob takšnih jedeh lažje razmišlja. Točno, trajnostna (pre)hrana je lahko le dobra!

Kmetje brez ministra

Zato je ljubljanski Evropski simpozij hrane uspel že zato, ker je po dveh letih virusnega premora sploh bil! V takšnih (covidnih) razmerah so se ga namreč udeležili le tisti, ki so poslušali, okušali in si upajo. Manj je bilo (prisotnih) zvenečih imen, več pa je bilo pravega kuhanja. Manj je bilo selfiejev in lajkanja, več pa je bilo realnosti in resnic. Sploh in predvsem pa ni bilo politikov! 

Če se je prvi Food Summmit leta 2019 v Ljubljani zgodil, ker je bil to zlati čas vrhunske kulinarike in ”summit” kulinaričnega turizma, se je drugi zgodil v najtežjih časih za gostinstvo, turizem in prihodnost nasploh. Zato je (bil) drugi toliko bolj pomemben, saj se ni lotil le prihodnosti, temveč jo je tudi nastavil. To in tako se mora nadaljevati! Zato, ker se tri dni ni le dobro kuhalo in okušalo, temveč se je začelo že tudi poslušati. To potrjujeta tako udeležba novinarjev iz tujine, kot neudeležba politikov iz domovine.

Bi kdo slišal/poslušal, da je chefinj le 18 odstotkov in domačih chefov le 7 odstotkov, če se na simpoziju ne bi vse vrtelo okrog Ane Roš? Čeprav to vsem ni (bilo) všeč, pa je večerna doživljajska večerja v Cukrarni nedvoumno dokazala, kdo je glavni zvezdnik slovenske moške kulinarične scene – edina chefinja med njimi, edina z dvema mišelinkama, in edina, ki ima dovolj jajc za kazanje mišic svojega nespornega talenta in komunikativnega daru svetu, ne pa le slovencljem. Seveda pa v Sloveniji niti to ni dovolj za resornega ministra, da bi se udeležil okrogle mize, ki je posvečena njegovemu kmetijstvu. Izgovor na covid, ki smo ga slišali, je zato ravno tako butast kot je kmečka pamet, ki bi jo minister lahko slišal, zdrava! Vseeno pa se nam za prihodnost ob takšni(h) politiki(h) ni treba bati, saj ima najboljša slovenska sirarka po tridesetih letih dovolj obljub in borb, zato želi zmagati v novi bitki – za predsednico države!

Prej za 50 sitih, zdaj za 400 lačnih

 • Račji pozdrav

  Dobrodošli na inovativnem kulinaričnem sprehodu po ljubljanskih kulturnih hramih in znamenitostih. Na Gourmet Ljubljana Crawl so nastopili člani združenja JRE. V Slovenskem turističnem informacijskem centru STIC je kulinarične popotnike prvi pozdravil Luka Košir z Griča: Omleta račjega pastirja (kruhek iz koji ječmena in ržene moke, ragu račjih mlinčkov, krema račjih jeter, kutinov gel, mole omaka, regrat, figov kis in zorjen kozji sir). Vinska spremljava: Brgalot 2015, Benedetič (chardonnay).

  Food summit21 crawl011
  od
 • Galerija v galeriji

  Primerno Plečnikovi mojstrovini in ljubljanski ribarnici je v galeriji Dobra vaga Galerija okusov ponudila jesetra.

  Marko Magajne iz Galerije okusov: Mariniran suho zorjen jeseter (1 teden),  jesetrova juha (zero waste), drobnjakovo olje, fermentiran topinambur, prah žganih olupkov topinamburja, postrvji kaviar in kurja črevca). Zraven krompirjeva fokača s sončničnimi semeni. Vinska spremljava: Renski rizling 2019, Frešer.

  Food summit21 crawl027
  od
 • V mestni hiši

  Iz ribarnice se je kolona maskiranih dobrojedcev preselila v ljubljansko Mestno hišo, kjer je za štedilnikov goste zabaval Jorg Zupan iz Ateljeja: Piščančja perut polnjena z dimljenim somom, miso fižola, kostanj in barbera (piščančje perutničke od Hudina, izkoščičene in polnjene s farcem dimljenega soma; Goričarjev som, ki ga sami dimimo in potem zmeljemo; pire kostanja pečenega v jajčku na oglju, miso iz laškega fižola,, omaka iz piščančjih kosti in barbere). Jorg: ”Sem šel malo po celi Sloveniji s sestavinami, taka jesenska jed.”

  Food summit21 crawl035
  od
 • Vino in hrana

  Ob vsaki jedi kozarec vina. Dobro, da se je bilo potrebno sprehajati od hoda do hoda.

  Food summit21 crawl053
  od
 • Brez mesa med živalmi

  v Prirodoslovnem muzeju med živalmi ni bilo mesa, temveč vegetarijanski namaz Nine Čarman iz gostilne in vinoteke Danilo: Tatar gomoljne zelenjave, okisana cvetača, ovčji jogurt in ajdove kokice. Vinska spremljava: Rose 2020, Ščurek.

  Food summit21 crawl072
  od
 • Odojek z iluzijami

  V Hiši iluzij Jure Tomič iz Ošterije Debeluh ni iluzioniral, temveč resnično kuhal: Mlečni odojek jeseni (potrebušina odojka, buča, kostanj, zeleno jabolko, jurčki, zeliščno olje). Vinska spremljava: Modra frankinja 2015, Marof.

  Food summit21 crawl088
  od
 • Klobasa med denarjem

  V bančnem muzeju Bankariumu na Čopovi je Miha Dolinar (Mama Marija) ponujal klobase: Ribja klobasica na velouteju fermentiranega kruha z zelišči in kaviarjem zlatovčice. Vinska spremljava: Guerila retro 2019, zvrst.

  Food summit21 crawl113
  od
 • Mladost v Križankah

  Stare Križanke si je za svoje ”koline” izbral najmlajši član JRE Leon Pintarič iz Gostilne Rajh.

  Food summit21 crawl145
  od
 • Prekmurske koline

  Leon Pintarič iz Gostilne Rajh: Telečji ocvrtki s timijanom in okisana repa (ocvrta teletina z dosti timijana in gorčičnimi semeni; repa okisana s sokom rdeče pese, jesenski ohrovt, zraven bučna majoneza, drobnjak, vložena rdeča čebula, sumac, sveža redkvica, mikrozelenje). Vinska spremljava: Sauvignon 2018, Steyer.

  Food summit21 crawl149
  od
 • Sladko na Gradu

  Po sladko je bilo potrebno na Grad, peš ali v vzpenjačo. Jernej Bende (Restavracija Mak): Jabolko (Žgajnerjeva rikota s cimetom in meto, zemlja iz čokolade in tonke, sveže jabolko, mousse jabolka in rdečega vina, na vrhu dvojni “šus” hrena).

  Food summit21 crawl176
  od

Bi kdo sploh še jedel zdravo in dobro, ob vsem tem junku, reklamah, profitih, industriji, politiki? Če najboljša kanadska chefinja Colombe St.-Pierre za ljubljanski simpozij ne bi prav za ljubljanski simpozij posnela “netflix” filmčka o svojem novem rdečem kontejnerju s starim gospodinjskim štedilnikom, iz katerega zdaj postreže 400 lačnih, pred korono pa je lahko v svoji vrhunski restavraciji Chez St-Pierre le 50 sitih. Saj je bistvo v tem, da tako avtohtono kot prej kuha tudi zdaj! In če danski chef Rene Redzepi, ki se je ljubljanskega simpozija o hrani udeležil po video povezavi, ne bi med pandemijo začel peči burgerjev. Čeprav smo slišali, da niti najboljši na svetu z vrhunsko hrano, ki je še vedno prepoceni, ne more obogateti, je bil Food Summmit 2021 bogatejši za kulinarični kravl po ljubljanskih muzejih, galerijah in kulturnih prizoriščih, na katerem so slovenski chefi iz ”mladinskega” združenja JRE dokazali, da dobra hrana ni nujno draga.

Bi politika prišla na simpozij, če ne bi bilo covida in mask? Ne! Saj bi morala poslušati naturščika iz Kanade in Italije, Jeanne in Mattea, ki so jima bila oranžna vina v Brdih premalo zelena, zato sta na Kolovratu poiskala košček zapuščene zemlje, na kateri zdaj brez traktorja obdelujeta osem hektarjev in 400 vrst zelenjave. Povedala bi ji, namreč, da se klima spreminja, zato niti tradicionalno ni več dobro, saj zemlja potrebuje spremembe. Tako kot mi, zdaj, tukaj, takoj.

 • Hrana za boljši jutri v Cukrarni

  Covidna kriza je doživljajsko večerjo, finale letošnjega Evropskega vrhunskega srečanja o hrani, spremenila v kulinarično razstavo, kar pa je iz nje naredilo še večje doživetje.

  Doživljajska večerja cukrarna28
  od
 • Razstava pozdravov

  Uroš Štefelin (Vila Podvin, Ribogojnica Zupan, Kmetija pri Dolenc, Kmetija Likozar): Skuta z brinovcem in Zupanova postrv.

  Doživljajska večerja cukrarna1
  od
 • Razstava chefov in pridelkov

  V novi Cukrarni so za boljši jutri slovenski mišelinski chefi in chefinja razstavili svoje pridelovalce, nabiralce, ideje, stvaritve in pozdrave iz kuhinje, po razstavi pa na sedem-hodni zakuski pokazali še svoj DJ talent.

  Doživljajska večerja cukrarna3
  od
 • Skutni tartuf

  Uroš Fakuč (DAM, Mlekarna Planika, oljčni nasad Fakuč): Tartuf DAM

  Doživljajska večerja cukrarna5
  od
 • Možgani

  Jorg Zupan (Atelje, Zupanov vrt pod Golovcem, KZ Sevnica): Gougeres z možgani

  Doživljajska večerja cukrarna12
  od
 • Kornet

  Grega Vračko (Hiša Denk, Kmetija Plantev, Vračkov domači vrt, Kmetija Bozič): Kornetki iz rdečega zelja z račko

  Doživljajska večerja cukrarna17
  od
 • Krof

  Ana Roš (Hiša Franko, Planina Sleme, Ribogojnica Zupan, nabiralec Miha Rustja): Koruzni krof, fermentirana skuta, prekajene postrvje ikre in divji drobnjak

  Doživljajska večerja cukrarna19
  od
 • Oljka

  Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, lasten oljčni nasad Petar Grašo in Tomaž Kavčič, Kmetija Odems, Mlekarna BeKa): Črno na belem

  Doživljajska večerja cukrarna27
  od
 • 1. Srna

  Luka Košir, Grič, 1 Michelinova zvezdica: Jelenovo srce, lišaji, želod, gobe. Vinska spremljava: Chardonnay, Mlečnik, suho, belo macerirano, 2015, Vipavska dolina

  Doživljajska večerja cukrarna30
  od
 • 2. Trdinka

  Uroš Štefelin, Vila Podvin, 1 Michelinova zvezdica: Trdinka in tepka. Vinska spremljava: Angel belo, Batič, suho, zrelo belo, 2019, Vipavska dolina

  Doživljajska večerja cukrarna31
  od
 • 3. Tartuf

  Uroš Fakuč, restavracija DAM, 1 Michelinova zvezdica: Krompir, ki bi rad postal tartuf. Vinska spremljava: Rebula Journey, Medot, suho, svežo belo, 2020, Goriška Brda

  Doživljajska večerja cukrarna32
  od
 • 4. Zelje

  Jorg Zupan, Atelje, 1 Michelinova zvezdica: Zelje, tomatil, sumac. Vinska spremljava: Laški amfora, Ducal, suho, belo macerirano, 2018, Štajerska Slovenija

  Doživljajska večerja cukrarna33
  od
 • Navijanje

  Ko je nastopila prva zvezdnica večera so navijačice stopile na stole … Vrhunska kulinarika je tudi v Sloveniji novi šov-biznis.

  Doživljajska večerja cukrarna34
  od
 • 5. Čebula

  Ana Roš, Hiša Franko, 2 Michelinovi zvezdici: Kje je meso? Injeira iz pražene ješprenove moke, čebula, no waste fond iz različnih vrst mesa, grižljaj kitajskega zelja, jurčki in bezgove jagode. Vinska spremljava: Modri pinot, Movia, suho, zrelo rdeče, 2015, Goriška Brda

  Doživljajska večerja cukrarna40
  od
 • Timsko delo

  Večerja po razstavi Hrane za boljši jutri je bila doživljajska in vrhunska tudi zaradi brezhibne organizacije. Ne le takšne jedi, tudi takšno postrežbo, sodelovanje, hitrost in gostoljubje si želimo vedno in povsod!

  Doživljajska večerja cukrarna41
  od
 • 6. Mangalica

  Grega Vračko, Hiša Denk, 1 Michelinova zvezdica: Mangalica in koleraba. Vinska spremljava: Merlot Pavo, Kristančič, suho, zrelo rdeče, 2016, Goriška Brda

  Doživljajska večerja cukrarna42
  od
 • 7. Jesen

  Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, 1 Michelinova zvezdica: Jesenski par, kaki in kostanj. Vinska spremljava: Dominus, Pra-vino, sladko, belo, 2018, Štajerska Slovenija

  Doživljajska večerja cukrarna45
  od

Bi, ne nazadnje, Cukrarna doživela takšno ”otvoritveno” razstavo, če pred njo na Ljubljanskem gradu ne bi bilo simpozija, ki je sicer ugotovil le, da vsak doma ne more imeti krave, ima pa lahko vsaj majhen vrt ali nekaj lončnic, zato bo prihodnost morda le boljša. Če se bomo, seveda, iz preteklosti, ki se ni začela šele z Escoffierjem pred 175. leti, kaj naučili, in če bomo že v sedanjosti, ki se trajnostno ne sme nadaljevati v virusno, temveč v zdravo in naravno prihodnost, kaj dobrega skuhali. Po razstavi slovenskih mišelink, njihovih dobaviteljev in kulinaričnih stvaritev pa se je končno začel party v maskah, na katerem so se tuji kulinarični vplivneži čudili, kako lahko Slovenci ob takšni glasbi tako dobro kuhamo.

Oziroma, po doživljajski večerji, ki ni bila vrhunska le zaradi hrane, temveč tudi organizacije (Jezeršek Catering), so se Petrini & co. tuji kulinarični vplivneži sicer čudili, kdo/kaj je to Avsenik, a so si zelo dobro zapomnili, kdo/kako/kaj vrhunsko kuha v Sloveniji. To pa je prihodnost – evropske gastronomske destinacije!

Tags: , , , , , , ,