Ko bomo izbirali najboljše slovenske tržnice, bo zelo visoko uvrščena tista, ki se vsako prvo soboto na vrtu podvinskega gradu začne s šunko in ocvirkovko za zajtrk, konča pa s tremi hodi chefa Uroša Štefelina za kosilo.

Marcela Klofutar ima dovolj idej in še več energije, da je Vila Podvin zelo hitro pod njenim in Štefelinovim vodstvom postala pobudnik kulinaričnega gibanja in gostilniškega povezovanja v Radol’ci (Radovljici). V preddverje restavracije se je vselil atelje keramike Barbe Štemberger Zupan in Nika Zupana, ki oživljata zgodbo Lubenskih čpinarjev, na vrtu je ob zelenjavnih gredah pokušina tepkovca, prvi kupec na podvinski tržnici pa je kar chef Štefelin, ki iz nakupa skuha kosilo.

Marcela Klofutar: ”Oživljanje in posodabljanje tradicije, razlaganje zgodb naše kulturne in naravne dediščine gostom ter skrb, da se te zgodbe ohranijo, je naše poslanstvo. Chef UrošŠ raziskuje jedi naših babic, avtohtone sorte slovenskih rastlin in živali, ter se trudi, da bi sestavine na novo zaživele v tradicionalnih, na novo preoblečenih jedeh ter ostale zanimive tudi naslednjim generacijam. Ker pa vsaka jed zaživi šele, ko jo skrbno postrežemo, smo se odločili, da bomo s posebno pozornostjo proučili tudi načine strežbe jedi naših prednikov ter posode, na katerih so jedi oživele.”

Majsko prvo tržno soboto je bilo v ”čpinah” zato takšno kosilo za ”ta domače” in 15 evrov: goveja juha iz Mlinaričeve govedine z ajdovimi rezanci in zelenjavo ali beluševa juha s krompirjem s kmetije Resman iz Dvorske vasi s konopljinimi semeni – ješprenjček s kmetije pr Mrkot (Dvorska vas) z Mlinaričevo šunko in potrebušino, hrenom, jajcem, divjim hmeljem in beluši ali file šarenke iz ribogojnice Zupan (Nomenj) s korenčkovim pirejem, čemaževo omako in zelenjavo – pečeno jabolko z lešniki, Mrkotov pšenični zdrob in hišni sladoled.

Tags: , , , ,