*Izvrstna, odlična, vrhunska? Surova? Redka? Vse to hkrati je (avstrijska) štajerska kuhinja! Oziroma, odgovor je v številki 47, ki označuje stopinje. In te pomenijo, da imajo južno od 47. vzporednika vrhunski avstrijsko-štajerski chefi sorodna načela, od katerih ne odstopajo. Z njihovo pomočjo so povezali svojo individualnost v združenje, v katerem se učijo drug od drugega. Ker 47 stopinj tudi pomeni, da morajo začeti z delom. Pri tej temperaturi so lokalne sestavine še surove, zato nastopijo najboljši kuharji, da  jih spremenijo v vrhunske jedi. Prvič so to naredili na idiličnem vrtu enega med njimi, Norberta Thallerja, v St. Veitu, nekaj kilometrov za mejo v Šentilju, v šestih hodih, ob spremljavi lokalnih vin in sestavin.

 

 

Chefi 47 stopinj so: Gerhard Fuchs, Die Weinbank, Ehrenhausen (Ernovž), Norbert Thaller, Gasthaus Thaller, St. Veit am Vogau, Luis Thaller, Der Luis, Anger bei Weiz, Harald Irka, Saziani Stub’n, Straden, Tom Riederer, T.O.M.R., St. Andrä im Sausal, Manuel Liepert, Liepert’s Kulinarium, Leutschach (Lučane).

Gerhard Fuchs, pobudnik povezovanja: ”Šest nas je in držimo se šestih ključnih načel od katerih ne odstopamo. Prva je Štajerska. Drugo je njena kulinarična identiteta, ki jo predstavljajo odlični produkti in njihovi producenti. Tretje so naše korenine, ki nas ne omejujejo, temveč bogatijo. Četrta je individualnost vsakega posameznika, zato se učimo drug od drugega. Peta je enakopravnost med vsemi, ki sodelujemo v vrhunski gastronomiji. In šesto je naša neomajna volja, ki nam daje moč, da iz ovir delamo priložnosti.

 

Chefovska izjemnost, odličnost lokalnih sestavin in poroka z vrhunskimi lokalnimi vini za 260 gostov (vstopnina 47 evrov) na vrtu vaške gostilne:

Pozdrav: finger food šestih chefov in Gelber Muskateller, Rebenhof, Hartmut Aubell, 2015.

Luis Thaller: zlatovčica, koromač in buča; ribe: Michi’s Frische Fische; vino: Weissburgunder Steinbach, Lackner-Tinnacher, 2015

Tom Riederer: jajce s kremo bučnega olja; jajca: družina Strohmaier, Frank’s Naturprodukte; vino: Sauvignon Blanc Schiefergestein, Schauer, 2015

Manuel Liepert: burger & pastrami, meso: indijsko grbasto govedo Remschnigger Zwergzebu; vino: Ex Vero, Werlitsch, 2011 in Sauvignon Blanc Don’t cry, Ewald Zweytick, 2013

Gerhard Fuchs: raznovrstnost paradižnikov & mlačno svinjsko pleče pasme Woaz; meso: Urlmüllers, Buchberger Fleisch- & Wurstspeyialitäten; vino: Chardonnaz Muri, Koglmuri, Daniel Jaunegg, 2013 in Sauvignon Blanc Grassnityberg, Tement, 1998

Norbert Thaller: jagnječji ragu, buča; meso: Steira Schaf; vino: Traminer, Taus, 2013

Harald Irka: mleko, debeli fižol, hren in jabolko; sadje: Obsthof Neumeister; vino: Weissburgunder Klausen, pozna trgatev, Neumeister, 2013

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,