Kuharske igre in kulinarično tetoviranje ob jezeru – Od pianista do milijarderja in od žara do mišelink ob Vrbskem jezeru – Med chefovskimi zvezdniki v prestižnem grajskem hotelu v Vrbi tudi David Vračko iz mariborskega Maka, starejši brat Gregor pa gostujoči chef v sosednjem hotelu

Piše: Uroš Mencinger
 
Ko še ni vedel, kaj bi naj počel v življenju, je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja Karl Wlaschek (rojen 1917, umrl 2015) kot pianist pod imenom Charly Walker zabaval goste elitnega grajskega hotela v Vrbi ob Vrbskem jezeru. Hotel mu je bil tako všeč, da si ga je leta zatem kot tretji najbogatejši Avstrijec (Billa, nepremičnine) ob svoji 95-letnici kupil.

Ko David Vračko še ni vedel, kaj bi rad v življenju, je sledil bratu Gregorju, šel po svetu in postal chef v svojem Maku na Pobrežju v Mariboru. To je bilo tako všeč avstrijskemu kulinaričnemu vodiču Gault Millau, da je Maku dal najvišjo oceno (17) med vsemi slovenskimi restavracijami. Ob peti obletnici restavracije je Vračko lani v goste povabil chefe in kolege, s katerimi je več kot deset let kuhal po svetu. Letos so mu vrnili s povabilom na ”tetovažo” v Schloss Hotelu Velden, ki so jo posvetili spominu na Charlyja Walkerja.
 

Če koga zanima, je v sklopu grajskega hotela na prodaj penthouse, ki meri 365 kvadratnih metrov in ima 190 kvadratov terase s pogledom na Vrbsko jezero. Cena je 7,5 milijona evrov. Samo 850 tisoč pa stane apartma s 60 kvadrati in majhnim vrtom. Schloss hotel Velden, ki ga upravlja skupina Falkensteiner, ima 104 kraljevske sobe in suite s pogledom na mondeno jezero avstrijske Koroške. Renesančni dvorec ob jezeru, z več kot 400-letno zgodovino slavnih, bogatih in modrokrvnih iz mednarodnega jet-seta, je bil prava kulisa kuharskim igram petnajstih vrhunskih chefov, ki so dvesto gostom v sproščenem vzdušju igranja z okusi in nadokusi tetovirali krožnike. Chefi so se pomešali med goste, gosti pa med chefe, v grajskem ambientu, toda brez restavracijskih pravil, v kuhinji, na hodnikih, na vrtu, stoje, samopostrežno, toda s srebrnim priborom. ”Tako kot tetoviranje je tudi kuhanje zmes obrtniškega znanja in umetnosti,” je povedal gostitelj, glavni hotelski chef Armin Gupf, tetoviran od vratu navzdol. Iz preprostih jedi so tako med kuharskim tetoviranjem nastajale pred očmi in usti gostov – vstopnina 169 evrov, od katerih so 10 evrov namenili v dobrodelne namene – umetniške kreacije in med igranjem jedi visoke kuhinje spuščali v naročja jedcev, ki so se prerivali pred lonci znanih chefov.

Ko kulinarike še ni bilo vsak dan in še več kot reklam na televiziji, so bili za glamur pevci, igralci, lepi in bogati. Odkar pa so tatuji na rokah chefov bolj znani od tistih na zadnjicah nogometašev, moda ni več na suhih manekenkah, temveč na finem porcelanu. Nič čudnega, da je plavajoči oder z zvezdniškimi koncerti na jezeru preteklost, na Vrbskem jezeru pravkar potekajo Kuharske igre! Na njih pa sta nastopila tudi mariborska chefovska brata. ”Mak ni nobena povprečna restavracija, tako kot tudi David Vračko ni običajen slovenski chef,” so Avstrijci pospremili nastop Davida Vračka na prireditvi v najboljšem vrbskem hotelu, kot ”enega najboljših slovenskih chefov” pa so predstavili njegovega brata Gregorja, ki je kuhal na gala večerji v bližnjem hotelu Hubertushof, ob spremljavi slovenske vinske kleti Dveri Pax.
 

Vse bolj slavni slovenski chefi

Zlatovščico za dvesto gostov je Davidu Vračku ob Vrbskem jezeru pomagal pripraviti znani mariborski leteči chef Slaviša Amidžič. Lahko ga najamete, če si želite pogostitev za veliko ljudi ob visoki obletnici na nenavadni lokaciji. Sprva bi naj sicer pomagal bratu Gregorju na podobni kulinarični prireditvi v Nemčiji, vendar je starejši brat Vračko moral to gostovanje v zadnjem trenutku odpovedati zaradi navala gostov v svoji restavraciji (Hiša Denk) v Zgornji Kungoti. Odkar je renoviral družinsko gostilno, ne utegne več (toliko) potovati, ker ima ves čas polno, pa ne več sosedov izza meje, temveč dobrojedcev iz vse Avstrije in kar lepega dela Evrope. V Nemčijo je tako namesto njega odpotoval kolega iz združenja JRE Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice), s čimer so Nemci dobili priložnost, da okusijo jedi svetovnega prvaka v kuhanju pašte iz Slovenije! Zmagal je sredi Italije, pa čeprav ima njegova ošterija za štedilnik roštilj, gostilna za suhe, ki ji je ime Debeluh, pa slovi po visoki kuhinji.

Članica JRE, edinega mednarodnega chefovskega združenja, katerega člani so tudi naši najboljši gostinci in chefi, je tudi najboljša chefinja na svetu za leto 2017 Ana Roš (Hiša Franko, Kobarid). Ko so ji v Melbournu podelili to veliko priznanje, so ga utemeljili s tem, da je Roševa, ki je ”naključno postala kuharica, postavila Slovenijo na svetovni kulinarični zemljevid.” Če bo zaradi tega Michelinov kulinarični vodič končno pripotoval tudi v Slovenijo, sicer še ni odločeno, je pa vsaj napovedano. Je pa že nekaj časa jasno, da je Slovenija vedno bolj cenjena kulinarična destinacija, slovenski chefi pa vedno bolj zaželeni gostujoči chefi po svetu. Ne nazadnje je bil tudi Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono) na letošnjem kongresu JRE proglašen za najbolj inovativnega chefa.

Nastop slovenskih kuharskih bratov na premieri kulinaričnega festivala ob Vrbskem jezeru, v družbi uglednih mednarodnih chefov je bil tako hkrati tudi priložnost, da vam opišemo, kaj se je in kako se kuha v sodobni in haute-visoki kulinariki, v kateri imajo vedno bolj pomembno mesto tudi slovenski ”tetovatorji”.
 

Foto zgodba iz Vrbe ob jezeru

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,