Gorska kuhinja chefa Norberta Niederkoflerja, ki ima v San Cassianu tri mišelinke, na Kromplatzu pa AlpiNN, stekleno restavracijo nad smukom Silvester.
Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger
NN je chef, ki je prvi na svetu dobil tri Michelinove zvezdice za popolnoma trajnostno restavracijo (St. Hubertus), ime njegove smučarske “koče” (AlpiNN) na Kronplatzu pa je njegova kuharska filozofija. To je alpska kuhinja, v kateri je na krožniku le to, kar vidiš … Pogled pa je najlepši v Dolomitih!
Jabolka so na vsaki mizi. Kje smo jih že videli? V najboljšem hotelu Alte Badie, v Rosa Alpini v San Cassianu, ti prav takšna, na pogled, ker so ekološka, ne najlepša, z vonjem in okusom pa, ker so iskrena in naravna, najboljša, voščijo dober dan pri zajtrku, te odžejajo po smučanju in te zasanjajo na nočni omarici. A tukaj na Kronplatzu, kjer se 2275 metrov visoko vidi 360 stopinj naokrog, niso le jabolka, tako kot Rosa Alpina ni le hotel. Tam so v restavraciji St. Hubertus še tri ”mišelinke”, tukaj pa je chef Norbert Niederkofler k Lumenu, k futuristični visokogorski arhitekturi in alpskemu fotografskemu muzeju dodal še svojo stekleno restavracijo nad prepadom, v katerega se v Bruneck mečejo padalci, po Silvestru, najbolj črni progi Dolomitov, pa dričajo smučarji.
AlpiNN, v katerem je Ana Roš gostovala (2019) decembra, Tomaž Kavčič aprila, Marjan Simčič pa je na vinski karti, je doživetje avtorske alpske kuhinje, ki jo po navodilih tri-mišelinskega chefa Niederkoflerja izvaja mlada ekipa pod vodstvom chefa Jorgeja Valleja. AlpiNN je ”food space & restaurant”, prostor, v katerem je poudarek na hrani, srečališče, kjer se sedenje za mizo spreminja v izmenjavanje dobrot na njej, restavracija, ki spominja na dnevno sobo. AlpiNN je zato novo doživljanje klasične restavracije, kjer kosilo, dogodek, srečanje predstavijo svet hrane na drugačen in nov način. Gre za kulturni in avtorski koncept, s katerim Norbert Niederkofler, ki je tudi organizator vsakoletnega srečanja svetovnih etičnih chefov CARE’s, ”kuha goro” (Cook the Mountain).
Vse to je potrebno vedeti, razumeti in videti, ko v AlpiNN sedeš za mizo s tremi nogami, brez prtov, a z žlahtnim lesom, v smučarskih čevljih, a z menijem presenečenja in debelo vinsko karto, s pogledom 360° na Dolomite, smučišče in odprto kuhinjo, ter jedilnim listom, na katerem so chefove, CARE’s, predelane, vegetarijanske, brez laktoze in brez glutena, tudi za otroke in tudi z žara, jedi.
Rad Dobrojem priporoča:
Na Kronplatzu ne manjka smučarskih koč, ki pa se jih zaradi podobnosti slej kot prej naveličaš. AlpiNN-u pa ne manjka chefovskega vpliva in arhitektonske drugačnosti, zato se njegove gorske kulinarike (Cook the Mountain), če ti ni vseeno (projekt CARE’s) ne moreš naveličati. Saj sta zraven še kar dva muzeja, Lumenov in Messnerjev.
Ocena: 2 srčka
Penino ti sicer natočijo kar za šankom, namesto pri mizi, in jedi postavljajo predte brez opisov, toda cene v tem kulinarično-kulturnem projektu kljub arhitekturi zidov, krožnikov in jedi sploh niso pretirano višje od sosednjih lesenih bajt (bait). To, seveda, niso (tri) mišelinke, je pa vseeno dovolj mišelinskega chefa, ki je svojo mlado ekipo dovolj naučil, da spretno pogreva in zapeka njegove ideje in jedi s podpisom. To, seveda, ni smučarska koča in na špagete s paradižnikovo omako je boljše odvijugati drugam, toda zato se je po fotografski razstavi in obisku muzeja najboljše v AlpiNN-u prepustiti chefovemu presenečenju za skupno okušanje pri mizi. AlpiNN je izziv tudi za nesmučarje.