Ocenjujemo: trije srčki za novo portoroško restavracijo COB, ki je zamenjala Tomija in spremenila prehrano v doživljaj

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger

 

Včeraj je bil Tomi, danes pa je COB. Včeraj je šlo na veliko, zdaj gre pa na malo, fino in čisto drugače. Včeraj je bila le (morska) hrana, danes pa ni le hrana … Včasih je bilo doživetje v gostilni, ko so gostje pri mizi z velikega pladnja svežih rib izbrali žrtev, ki je nato šla v pečico in ko so se nato slikali z velikimi kleščami jadranskih škampov, ki so se jih prvič v življenju lotili ne z vilicami in nožem, temveč kar z rokami. Takrat je bila za takšna morska doživetja portoroška restavracija Tomi pojem na naši obali.

COB filip matjaž kuhinja2

Nova doživetja nasproti Tomija, ki je zdaj hotel, v družini Matjaž zdaj podpisuje sin Filip, letnik 1992, mladi chef z medaljami in častjo slovenskega ambasadorja Evropske gastronomske regije 2021, ki je z bratom Patrikom, letnik 1989, družinsko hišo spremenil v kuharski laboratorij in z njim družinsko tradicijo, ki sega v 2. polovico 19. stoletja, postavil na glavo. Začel je pradedek Jože Matjaž, že 1908. leta, v Mozirju, njegova hči Helena je bila kuharica na Dunajskem dvoru, njena sestra Marija pa je imela na Hrvaškem v Bakru uspešno gostilno Pri Slovenki. Tukaj je začel Mate, ki je nato s pomočjo mame Marije in žene Darje zaslovel kot Tomi v Portorožu. Iz Tomija je zrasel hotel, iz družinske hiše COB in iz sina Filipa njegov chef.

COB, Filip, Patrik, Matjaževi nam slovensko kulinariko s krajšim ali daljšim potovanjem po istrski pokrajini, njenih običajih, spominih in posebnostih, zabavno in doživljajsko – skuhajte si sami iz kamna juho – predstavijo na sodoben, a s tradicionalnimi okusi, fin, a zelo sproščen, in še ”neviden” način, a po temeljiti raziskavi, v kateri ne sodelujeta dobro le brata, temveč z njima tudi starši, vinarji, mizarji, keramiki, steklarji, solinarji, tartufarji, oljkarji, oljarji, vrtnarji, celo Kitajci …, in, seveda, gostje.

COB zelena terasa1

Rad Dobrojem priporoča: ”Topi in okuša se le na jeziku, toda jemo z vsemi čutili. COB in Filip Matjaž pri nas nista prva, ki sta skuhala to staro modrost, a zato sta najmlajša, ki s takšnim pogledom (na hrano), tako doživljajsko (za mizo) in tako sproščeno (v fini restavraciji) gostom ponujata kulinarične igre brez meja.”

Ocena, 3 srčki: To so igre brez meja. Toda, brez skrbi, igrajo se le jedci, kuhar pa le nima mej. To je izven okvirjev, šablon, navad in običajev. To je onstran predalčkov in res ni iz škatle. To ni (le) za lakoto, to je za doživetje. To ni samo hrana, to je mladost, neustrašnost, ”norost”, čemur se odslej reče COB.

Zato treh srčkov ne dajemo doživetjem, temveč cob-hrani. Zato, ker jo v COB-u doživiš za tri srčke! Ko od molekularne kuhinje ostane ravno prav, da lahko klasika stopi iz boxa/škatle/okvirjev/šablon, in ko zgodbe hrani dodajo šesti okus, ”Ni le hrana,” pravi mladi chef, toda mi dodajamo, da je še bolj pomembno, da niso samo doživetja! Skratka, to morate – doživeti.

 

Restavracija COB

 

Tags: , , , , , , , , , ,