Radovedni chefi ne mirujejo, temveč izzivajo radovedne jedce s svojimi shrambami in spletnimi trgovinami – Naj čim prej mine, toda nekaj – za domov – naj potem tudi ostane.

Piše: Uroš Mencinger

 

Ker bo kljub koroni, epidemiji, kovidu, maskam, ukrepom in zaprtim gostilnam tudi letos v tem mesecu že kmalu božič, smo doma pohiteli in že izbrali božično večerjo. Potrebno je namreč pohiteti, saj bo letos naval na najboljše gostilne velik … Točno, čeprav smo za božič vsako leto doma, bo v letošnjem koronskem letu, ko so gostilne zaprte, drugače. Domače božične večerje ne bomo kuhali sami, temveč nam jo bodo skuhali najboljši slovenski chefi!

Božična večerja za domov

hiša franko paket dobrot

Špajza Hiše Franko

Za dobrega dedka z dolgo brado sicer še ne vemo, če smo bili dovolj pridni, da nas bo obiskal, a dobre gostilne pridejo zagotovo, saj smo jim že pisali. Začeli bomo s Paketom življenja najboljše chefinje na svetu, s katerim bomo s pomočjo Hiše Franko Emilu, Mihu, Anki, Miču, Mateju, Šanotu, pomagali, da nakupijo semena, kozla ali potrebno orodje za naslednjo pomlad in jim hkrati omogočimo miren božič. Tudi vi ste lahko zraven – tukaj.

Po teh dražljajih najboljše chefinje na svetu Ane Roš bi lahko svetovno nadaljevali in šli v Francijo, saj vsaj dostava sme čez mejo. Ker pa stane božična večerja za domov (na osebo) iz restavracije Mirazur, s tremi Michelinovimi zvezdicami in naslovom najboljše restavracije na svetu po izboru 50 Best Restaurants za leto 2019, 240 evrov, smo ostali znotraj slovenskih občinskih meja.

 • JB paket

  Vsak novi klik v JB-jevo trgovino predstavi kak nov izdelek. Ko smo mi naročali, jih je bilo veliko manj kot takrat, ko jih boste vi, pa vseeno smo se ”trudili” več dni, od jutra do večera, da so nam popestrile dolgčas zaradi zaprtja gostiln. Zato tudi vam ne priporočamo, da jih pospravite na mah, pa čeprav vas bo mikalo, saj si zaslužijo, da jih nadgradite še s svojo kuharsko pridnostjo. Za spodbudo je v nadaljevanju cela foto zgodba predlogov.

  Izdelke JB restavracije lahko naročite tukaj.

  JB paket za domov
  od
 • Zajtrk

  Zelenjavni humusi kot namazi na (predvsem) drožastih kruhih so modna zapoved ne le za vegane, temveč tudi dobrojedce. JB je tukaj, torej, v trendu, ki ni le zdrav, temveč tudi okusen. Kolerabin humus ima sicer dovolj mehko, kar penasto, strukturo, da je vsaj med (delovnim) tednom lahko sam na dobrem kruhu, ali po chefovem priporočilu ”kot namaz, ki se poda k sveži zelenjavi ali krekerjem”. Priporočamo pa, da mu (vsaj) za vikend še kaj dodate, oziroma, ne le kar nekaj, temveč humusu in chefu primerno! Mi smo izbrali salamo Q-Komel iz restavracije Kobjeglava na Gradu Štanjel, z zadnjega obiska na Krasu pa je ostal še Zidaričev sir jamar. Kruh z drožmi smo spekli iz moke enozrnice in polbele pirine moke.

  kolerabin humus JB salama Qkomel zajtrk
  od
 • Kosilo: testenine

  Za hitro kosilo s skledo solate ali kot se v Italiji spodobi, za toplo predjed. JB-jeva pašta so domači špageti, ki jim v njihovi domovini pravijo piciji. So sveži, zato ne dovolijo oklevanja. Če niste zraven naročili pesta iz pinjol, 36 mesecev zorjenega parmezana, olivnega olja Sancin iz Doline pri Trstu, soli in kapucinke ”z Matjaževega vrta”, morate pobrskati po lastni shrambi. Mi smo v njej našli paradižnikovo omako, ki smo jo skuhali potem, ko smo ob predkoronskem obisku v JB restavraciji dobili navdih ”surove” omake čez špagete imenovane morje. Gre za to, da je zmotno, da je potrebno paradižnikovo omako dolgo kuhati. Pomembno je ”le”, da jo skuhate v sezoni, ko so paradižniki najlepši, in pogrejete med letom, ko na takšnih špagetih takšna omaka potrebuje le parmezan.

  špageti JB paradižnikova omaka vivi
  od
 • Večerja

  Količina in število kozarcev zahtevata v koroni več sorodnikov (iz istega gospodinjstva), v normali pa več prijateljev (in več vina). Za oboje pa se je potrebno potruditi! Chefa, Janez in Tomaž, sta se s paštetama, obe sta jetrni, v eni so orehi, v drugi pistacije, ki sta jima dodala še marmelado iz pečenih sliv, kutinov džem in fermentirano rdečo peso s hrenom. Ker je predvsem pašteta s pistacijo pravi jetrni parfait iz francoske podeželske klasike, ki jo chef Bratovž temu primerno v inačici terine ovije v slanino mangalice, smo ji spekli brioche, prav tako po francoskem vzoru. Bratovževa ”pašteta” nas je spomnila na parfait Emila Junga, ki smo ga spoznali v njegovem Au Crocodile, pred približno toliko leti kot se ga je JB naučil v Tschebullu ob Baškem jezeru, kjer je začenjal svojo kariero. Brioche pa smo posvojili v French Laundry najboljšega ameriškega chefa Thomasa Kellerja, od koder smo domov tovorili njegovo knjigo Bouchon Bakery.

  Za vložene srebrne čebulice se navzoči zahvaljujejo Majdi, za sladko-grenko-kislo marmelado iz kumkvatov pa Vivi.

  JB paket jetrna pašteta in priloge
  od

Potem bomo postregli z gradu, tris tatarcev, iz laškega Pavusa. Juha bo iz dvorca, sirna, s hruško z žafranom, smučem in rjavim maslo, iz Galerije okusov. Za testeninski hod bodo domači in sveži špageti iz najboljših sestavin s pestom iz praženih pinjol, 36 mesecev zorjenega parmezana, olivnega olja Sancin iz Doline pri Trstu, soli in kapucink z Matjaževega vrta, v izvedbi kar dveh chefov, očeta in sina, Janeza in Tomaža Bratovž, torej iz JB restavracije.

Za glavno jed pa bomo ”šli” na Dolenjsko, kjer nam bodo v Gostilni Repovž celo dopoldne na šporhetu mehčali goveja lička, da bodo zvečer ob jelki v omaki z rdečimi pesinimi njoki, fermentiranim rdečim zeljem, pirejem rdečega jabolka in čipko. Le za sladico se še ne moremo odločiti, saj je ponudba najboljših slovenskih gostiln za domov letos res bogata! 

Njoki iz trgovine, kimči iz špajze

 • Tatarci iz Pavusa

  Marko Pavčnik, chef restavracije Pavus na gradu Laško, je v korona-časih pripravil paket iz tatarcev, pa ne le iz govedine. Oziroma, za klasiko je uporabil zorjeno govedino, ki jo je kombiniral z gobami, krofom in spenjenim maslom, za šolo okusov, da vidimo in okusimo, da tatarci niso le iz trgovine, pa je v paket za dva, ki naj lepo pogrneta, če se le da iz plastike dostavljeno zložita na najlepše krožnike in si zraven še nekaj dobrega natočita, dodal še lososov tatar z daši kremo in redkvijo, tatar jadranskih gamberov z limeto in tatar dimljenih malancan s feto in pinjolami, vse to pa s kruhom z drožmi, ki ga je pred rezanjem potrebno politi z vodo, nato pa deset minut dopeči v dobro ogreti pečici. Boste zmogli?!

  pavus paket
  od
 • Govedina

  Tatar zorjene govedine s svežimi in vloženimi gobami, krema iz gob. Da ni le primerjava z delikatesno ”klasiko”, so surovi šampinjoni tanko nalistani, štorovke pa kislo vložene. A poanta je na gobovem umamiju, ki ga chef dokaže z gobovo kremo z gobje-globokim okusom v vsakem miligramu, in presenečenjem, maslom, ki se le namaže kot esenca svežih jurčkov. V resnici je za gobje-globok nadokus zaslužna druga goba, a ne iz gozda, temveč fermenta. Tako kot pomaga pri sojini omaki in misu, si je Pavčnik tukaj z njo pomagal pri fermentaciji ječmena za maslo. Chefovska nadgradnja ”le” tatarca”, zato sta tudi ocvrta krofa chefovska inačica brioša. List kapucinke ni le za okras, temveč tudi za pojest.

  pavus paket goveji tatar
  od
 • Losos

  Lososov tatar z daši kremo in redkvijo. Majonezna krema je poglobljena z dashi osnovo, ki je osnova tudi osvežilnemu tatarju lososa, nadkrepljenemu še s sočnostjo ”slame” iz redkvije. Zelo ješče in zelo h kruhu iz drožastega testa, pri katerem svetujemo le, da malo počakate, ko ga vzamete iz pečice. Noben vroč kruh ni dober za želodec, drožasti pa je najboljši vedno dobro ohlajen.

  pavus paket lososov tatar
  od
 • Kozice

  Tatar jadranskih gamberov z limeto. Pravzaprav je večer tatarcev potrebno začeti z njim. Ker je najbolj nežno-surov in časovno občutljiv. Vseeno svetujemo, da si ga še malo osvežite z brizgom limete, ki jo je v času epidemije že zaradi vitaminov vedno dobro imeti ob limonah. Glede slednjih: chef je seveda vedel, zakaj je nežne jadranske kozice ”pokuhal” z bolj nežno in sladko limeto, ne pa ”zapekel” z bolj citrusno-kislo limono.

  pavus paket tatar kozic
  od
 • Jajčevci

  Tatar dimljenih malancan s feto in pinjolami. Čeprav je na hrbtni strani Pavusovega menija za domov opozorilo o takojšnji porabi, smo povečerjali le tris tatarcev, četrtega, zelenjavnega, pa shranili v hladilniku, da smo mu naslednji dan v pečici spekli pica. Ker je v epidemiji tudi rekreacija omejena, saj so vladna navodila tudi glede tega nejasna, eni ministranti tečejo z maskami, drugi govorci pa brez, k ribi namreč nismo dali peči krompirja, temveč le čebulo. Hladen tatar iz melancan se je s feto in pinjolami izkazal za idejo, ki jo je potrebno tako morsko še ponoviti.

  pavus paket tatar jajčevcev
  od
 • Sladica v kozarcu

  Tudi ta je do drugega dne zdržala v hladilniku. Lešnikova krema s kulijem iz malin in višenj, ki na vrhu hrustlja s tonkinim drobljencem, je slaščičarsko nostalgična le na prvi pogled. Ko jo poskusite, bi še.

  Če naročite tudi čokoladni souffle, ga morate na 190 stopinjah le osem minut dopeči.

  pavus paket lešnikova krema tonka drobljenec
  od

Ker ne moremo v gostilne, pridejo one k nam … On naroči za domov tatarce iz Pavusa, ona pa prižge svečko na adventnem venčku. Ni sicer kot na gradu, ker sta si pogrnila kar v plastičnem tejkevej servisu, a vseeno je tako romantično kot doma že dolgo ni bilo. Pogrešata kaj, natakarja, družbo, okus, chefa?

Za nedeljsko kosilo se že v soboto, saj smo tako ves vikend doma, zumiraj v Podvin, da ti chef Vile za štedilnikom ene najboljših slovenskih gostiln v sliki in besedi pokaže, kako naj v svoji stari kuhinji skuhaš kosilo za eno zvezdico in največ šest oseb iz istega gospodinjstva. Boš šla, tudi ko bo konec te koronske norije, na Gorenjsko na sobotno kosilo v Vilo Podvin, da vidiš, kdo boljše kuha, ti ali Štefelin?

Soseda pusti pred vrati pod krožnikom, na katerem so v mozaik zloženi pehtranovi njoki, listek, na katerem piše: ”V tušu je zmanjkalo Aninih, pa sem svojih naredila malo več …” Torej za omako načneš še zadnji kos staranega tolminca iz Valterjeve kleti in jo pikantno poglobiš s kimčijem iz Anine Špajze dobrot na dom. Boš naslednjič, za primerjavo, kupil še trgovinske ali boš počakal, kdaj te bodo spet spustili čez občinsko mejo vse do Kobarida?

borut jovan ozimnica heart made1

Ozimnica Boruta Jovana (heartmade.si)

Ker bo drugo leto vse drugače, upajmo, da boljše, je potrebno decembra praznovati, četudi le doma. Praznovanje pa si zasluži poseben meni! Zato bomo, kajne, skuhali nekaj in tako kot še nikoli doslej. Da bo doma prava galerija okusov! Nič lažjega, saj je pečica že ogreta, miza že pogrnjena, vino že v karafi, domači že v copatih in vse vrečke že lepo zložene po barvah na mizenplasu. Ko na jutubu kliknemo za chefov dober tek, se je potrebno le še držati barvito natisnjenih navodil. Ste po štirih hodih, ki so vam z domačega štedilnika na domači mizi postregli s tremi srčki, že chef, ali boste po cepljenju vseeno še morali na izpopolnjevanje v Galerijo okusov?

Med dopoldansko kavo za zraven, ki mrzla in od doma skrbi za lepoto, saj so mize na gostinskem vrtu prelepljene z lepilnim trakom kot visokotlačne škropilnice v živilski trgovini, pipsne ememes s fotografijo, ki sveže diši po rogljičkih iz maslenega listnatega testa. Preštejem plasti, da preverim, če ga je dovoljkrat zložil. S pogledom prerežem počez, da vidim, če so sredico omedile pridne čebele. In … ”Dostava?” mu vrnem esemes v Kungoto. ”Le trening,” mi iz Hiše Denk odpiše mišelinski chef, ”jutri pa bodo ekleri.”

Doma ni kot v gostilni

 • Galerija doma

  Če mi ne moremo v gostilno, pa pride ona k nam! Trije srčki Galerije okusov si zato zaslužijo kozarce z najvišjimi peclji, mizo z najlepšim prtom, zvočnike z najboljšo glasbo in tri sveče.

  Video za dober tek

  galerija doma miza
  od
 • Paket

  Ko pozvoni pri vratih, je Galerijin kurir v natakarski uniformi, okrog paketa pa je JRE trak druščine mladih evropskih vrhunskih chefov. S klikom na QR kodo chef Marko Magajne predstavi 4 hodni meni in zaželi: ”Uživajte ter dober tek!” Od tukaj naprej ste chef – vi!

  galerija doma paket
  od
 • Navodila

  Ob vseh potrebnih sestavinah, skrbno zapakiranih in označenih, so podrobna tiskana, barvna navodila, s katerimi vas Galeristi ”vabimo, da stopite v čevlje chefa.” Zaradi epidemije lokalno (Galerija doma), toda vseeno prepoznavno, s strastjo in ”brez skrbi, za sodelovanje ne potrebujete kuharskega predznanja, le dobro voljo in željo.” Slediti je potrebno le barvni shemi krogov in navodilom priprave, vključno s podrobnimi opisi kuharskih tehnik in, če koga vseeno skrbi, celo video navodili.

  galerija doma paket
  od
 • Zelena

  Za tatar jelena s topinamburjevo emulzijo, fermentirano redkvijo, poganjki redkve in čipsom topinamburja je potrebnih 12 minut, kolikor potrebuje kruh, da se dopeče v ogreti pečici, vi pa, da tatar v obliki žličnika zložite kot na sliki na najboljši domači krožnik za hladno predjed.

  Video navodilo

  galerija doma tatar jelena sestavine
  od
 • Rosa

  Sirna juha z vložkom mariniranega smuča, marinirano hruško z žafranom, fermentirano cvetačo, drobtinami rjavega masla in listi sveže krebuljice, potrebuje le 5 minut, med katerimi je le pazite, da juha ne zavre in se prismodi. Ne pozabite, juho čez smuča in njegovo družbo prelijte iz vrča ali omačnice pri mizi.

  Video navodilo

  galerija doma sirna juha sestavine
  od
 • Modra

  Ribeye steak so Galeristi medium spekli na žaru big green egg, kjer je dobil ”smoky flavor”, doma pa za ”vzvratno pečenje” po vodni kopeli potrebujete le še 20 minut – če imate sous vide napravo (grelec ali vodno pečico). Če ne, navodilo priporoča 2 uri na sobni temperaturi in 60 sekund pečenja na vsaki strani.

  Video navodilo

  galerija doma ribeye sestavine
  od
 • Rumena

  Čokoladno pito je potrebno (v petih minutah) le še zložiti z gelom citrusov, chantily kremo in piškotom.

  Video navodilo

  galerija doma čokoladna pita sestavine
  od
 • Tatar jelena

  Nič ne manjka, jelen je mariniran z brinovimi jagodami, topinamburjeva emulzija ga naredi voljnega, topinamburjev čips poživi njegovo doživljanje, fermentirana redkev sveže zaokroži nadokus. Niti sveži poganjki redkvice in celo v lončku, ne manjkajo. Le soli je (malo) preveč.

  galerija doma tatar jelena
  od
 • Sirna juha

  Juha je zmagovalka, pa čeprav so na zmagovalnih stopničkah vse štiri jedi. Zato, ker ni (le) juha, temveč je prava-kompleksna jed. Smuč je mariniran, da zadrži vso nežno-surovost, hruška je idealno-kavalirska do sira, ki je topljen (juha) in trd (Tolminc), fermentirana cvetača nadokus poglobi, drobtine rjavega masla, ki so priložene v epruveti, pa so tisto, kar takšnim juham velikokrat manjka, ne le, ko jih pripravljamo mi, temveč tudi pravi chefi!

  galerija doma sirna juha
  od
 • Ribeye steak

  Pravi bržolni kos, spečen medium, ki s pomočjo natančnega navodila ostane tudi po vzvratnem pečenju lepo rožnat. Z tiste, ki jim ne uspe, pa je to dober znak, da potrebujejo boljšo posodo (brez teflona). Čeprav je krompirjev kipnik preveč optimističen, da bo enako lep kot sveže pečen, čebula pa je predivja, ker ji je zmanjkalo časa do pravega fermenta, je za dva v takšnem bržolnem zrezku toliko dobrega mesa (in maščobe), da bo gorčična omaka prišla do svoje slave. Kdaj ste nazadnje doma jedli takšen ”smoky” steak s takšno prilogo?!

  galerija doma ribeye
  od
 • Čokoladna pita

  Po treh izdatnih hodih, ko je dobro, da morate vmes še ”kuhati”, tudi sladica ne prizanaša, saj je prava čokoladna ”bomba”. A steaki imajo radi takšno nadaljevanje, in če je chantily komu preredek, naj ga zamenja s stepeno smetano, saj mu bo citrusni gel olajšal vse tri plasti in še ”kupček”. Midva sva zato piškot iz oreščkov privarčevala do jutrišnje dopoldanske kave.

  galerija doma čokoladna pita
  od
 • Vino

  Galerija predlaga vinsko spremljavo k vsakemu hodu, in sicer: k jelenovem tatarju Triton lex, 2018, Edi Simčič, Primorska; k sirni juhi Riesling, 2018, Nik Weis, Mosel, Nemčija; k steaku Modra frankinja, 2011, Dveri Pax, Štajerska Slovenija, in k čokoladni piti Porto tawny, Niepoort, Portugalska.

  Domača someljejka pa je vseeno izbrala iz svoje vinske kleti, k sirni juhi Chardonnay Kramarovci, 2015, Marof, in k tatarju ter steaku Modri pinot, 2013, Movia, ki ga je ostalo še za finale k čokoladni piti.

  galerija doma miza tatar jelena
  od

Če je v prvem valu še kazalo, da se bodo chefi posvetili razvažanju malic in je bila Ana Roš še izjema, ko je začela svoje recepte spreminjati v Špajzo Hiše Franko za domov, je drugi val poskrbel za več kreativnosti. In, če se je v prvem valu potrdilo, da chefi svojih srčkov in zvezdic ne morejo lukrativno ”zapravljati” za jote in golaže, je jesenski odziv gostov na chefovsko ponudbo za domov pravo presenečenje. Janez Bratovž, ki v svoji internetni trgovini ponuja ajvar, ocvirke, marmelade, mlince, špagete, paštete …, celo ugotavlja: ”Zanimanje je tolikšno, da razmišljam, da bi s tem nadaljeval tudi po koncu epidemije. Morda bom imel JB restavracijo odprto le še zvečer, čez dan pa bomo kuhali in pripravljali izdelke za naročanje.” Res po koroni nič več ne bo tako kot je bilo?

Čeprav je zdaj v drugem valu JB s tem zadovoljstvom bolj izjema kot pravilo, saj tako kot gostom naročanje na dom, kakorkoli že so ti paketi kreativni in celo inovativni, ne more nadomestiti izkušnje uživanja kreativne kuhinje doma (v gostilni) pri chefih, tudi gostincem takšna naročila ne morejo plačati niti vseh stroškov, kaj šele na plačilni listi obdržati vseh zaposlenih. Tako kot doma ni kot v gostilni, tudi za domov ne more nadomestiti (prometa) gostilne. Vseeno pa je Grega Repovž iz Gostilne Repovž že po mesecu dni prodaje preko spletnega ”shopa” ugotovil 10-odstotni porast prometa. A to je bilo še normalnega julija … Zdaj, ko smo vse gostilne zaprte, jim je to edini vir zaslužka. Toda Repovževi gledajo naprej. ”Cilj je gostu ponuditi obrok, ki spominja na prijetno izkušnjo iz gostilne Repovž, in s katerim se med kuhanjem oziroma pripravljanjem tudi nekaj nauči. S ponudbo za domos se želimo približati gostu, ki ne utegne do nas ali pa mu v določenem trenutku bolj ustreza razvajanje v domačem okolju. To zato ni še ena od »take away« opcij. Želimo, da si za jedi ljudje vzamejo čas, da se lepo oblečejo, ohladijo vino, a da si tudi nadenejo predpasnik in skupaj ustvarijo nekaj dobrega in lepega na krožniku.”

Vedno lakota, včasih radovednost

 • Metina špajza

  Ko chefinja Meta, ”vladarica Repovževe kuhinje, ki pri svojem delu uporablja kakovostne in lokalne sestavine”, povabi za vašo domačo mizo, ji verjemite, ko pravi: ”Z le malo truda in ustreznimi pripomočki boste lahko ustvarili krožnik, kot ga pripravimo v Gostilni Repovž. Sledite navodilom, ponosno postrezite ter požanjite val navdušenja. Očarajte!”

  repovž paket
  od
 • Metina špajza

  Razen predpripravljene hrane, ki jo je doma potrebno po njenih navodilih le še toplotno in obdelati in zložiti na praznični servis, so v Repovževi spletni trgovini še: siri, žita, suhe mesnine, kisi, olja, sokovi, čaji, rdeča vina, posebej modre frankinje, bela vina, piva, penine, žganja, likerji, sladkarije, suho sadje, sveže sadje in zelenjava.

  Na sliki: v Repovževi kuhinji chefinji Meti pomaga snaha Sabina Repovž.

  Gostilna Repovž
  od
 • Poširana postrv

  Če kruha, pripravljenega iz moke Mlina Košak in pogretega v desetih minutah, pri pakiranju ne bi vakumirali, kar ga je zmaličilo, ne bi verjeli, da smo doma … Saj nikoli, kajne, če kuhamo sami, ni (tako) popolno.

  Poširana postrv v omaki, hladno dimljena postrv, pasta iz jajčevcev, koromač v olju, sok rdeče pese, omaka z ginom, prah peteršilja, predpečen kruh.

  repovž paket poširana postrv
  od
 • Poširana postrv

  Je kdaj postrv tako natančno poširana, da ohrani okus, čvrstost in mehkobo? Je kdaj na domačem krožniku toliko premišljenih in raznovrstnih okusov, elementov, oblik, barv, tehnik? Je kdaj spodaj pasta (iz jajčevcev), čeznjo omaka (z ginom), v njej kapljice (rdeče pese), na vrhu koromač (v olju), ob poširani pa še dimljena postrv? Kdaj doma krasimo jedi s pipeto in potresemo s prahom (peteršilja)? Kuhamo kdaj doma po tako natančnih navodilih? Je kdaj domačim krožnikom pomemben vrstni red polaganja sestavin vanje in nanje? Domači chef je vesel, ker se je naučil, kako se ”zlagajo” moderne restavracijske jedi, njegovi gostje pa so presenečeni, kje se je naučil tako ”kuhati”!

  repovž paket poširana postrv
  od
 • Goveje ličnice

  Repovževi so na svojem šporhetu lička dušili celo dopoldne, da so se zmehčala, a ostala sočna, in razpadla, da so jih lahko stisnili v moderen kvader. V paketu je vse, kar potrebuje domači chef in kar potrebuje vrhunska jed. Nič ni postano, vrečkasto, enolično, trgovinsko in halo-naročeno. Doma je tako kot v gostilni! Ali zaradi dostave na dom ne bomo šli več na lička k Repovžu? Zdaj še raje!

  Goveje ličnice v omaki, njoki z rdečo peso, fermentirano rdeče zelje, pire rdečega jabolka, čipka.

  repovž paket ličnice
  od
 • Goveje ličnice

  Zdaj nas bo še bolj vleklo tja, kjer tako kuhajo in kjer so nas naučili, da tudi sami lahko pobarvamo z rdečo peso svoje domače njoke, da je tudi rdeče zelje lahko fermentirano, da ima lahko tudi jabolčna čežana lepo (rdečo) barvo, in da vsaka dobra jed, tudi doma, potrebuje svojo čipko.

  repovž paket ličnice
  od
 • Močnik

  A vseeno – po postrvi, ki preseneti s sozvočjem okusov in tekstur, ter po ličnicah, ki presenetijo z dovršeno chefovsko-preprostostjo – močnik preseneti tako, da si je potrebno Repovžev shop shraniti med priljubljene zaznamke! Iz močnika, ki je najbolj preprosta in ”revna” jed slovenskega podeželja, so Repovževi ustvarili chefovsko in kompleksno ter bogato in sodobno jed, zaradi katere nas postane – sram. Ker smo jo pozabili.

  Močnik z mlekom, drobljenec, slana karamela, ruby čokolada, tonka orešček, lešniki, posušeni cvetovi vrtnice.

  repovž paket močnik sestavine
  od
 • Močnik

  Močnik je dober, okusen, lep, pester, bogat, večplasten in še za več kot ❤️❤️❤️! Zato, ker je nova slovenska kuhinja šele v povojih in na začetku, saj je v zakladnicah ”stare” in ”revne” še toliko jedi, ki jih je potrebno na tako ustvarjalen način prenoviti, nadgraditi, oživeti!

  repovž paket močnik
  od
 • Gregin kevder

  Izbor posavskih vin, ki izpostavlja najboljše iz dežele, ki je v zadnjih letih naredila ogromen napredek v kakovosti svojih rdečih, belih in mirnih vin, ko je od cvička preskočila do svetovnih modrih frankinj, od preprostih cvetic do zahtevnih maceracij in od kislih mehurčkov do šampanjsko resnih penin, je Repovžev poklon vedno bolj prodornim posavskim vinarjem, hkrati pa priložnost za pivce, da se ne zmotijo. Grega Repovž: ”Kar nekaj pozornosti smo dali tudi poglavju vin. Zbrali smo najboljša vina in vinarje iz našega okolja, za katerimi stojimo in ki skupaj predstavljajo novi val posavskih vrhunskih vin.”

  Na sliki: Grega Repovž v trgovini ponuja najboljša posavska, v gostilni pa slovenska vina.

  repovž19 vinska spremljava grega
  od
  Avtor slike: UME
 • Gregin kevder

  Tako kot so v Metini špajzi najboljše lokalne sestavine in jedi, so tudi v Greginem kevdru najboljša lokalna vina (piva, žganja, likerji). Poširano postrv je navdušil Kobalov sivi pinot, sv. Jurij, 2015, ”eno najbolj zanimivih belih vin v vinorodni deželi Posavje,” po mnenju Grege Repovža. Vino s svojo eleganco in kompleksnostjo, zaradi česar je hkrati zahtevno, a tudi vsem všečno, kandidira za trenutno najboljši slovenski sivi pinot!

  paket repovž vino kobal sivi pinot
  od

Na straneh Šole okusov smo se že večkrat strinjali, da v ene gostilne gremo le zaradi lakote, v druge pa tudi zaradi radovednosti. Iz tega vidika lahko halo pica sicer nasiti, pa čeprav prispe mrzla in je po gretju še bolj gumijasta ter trda (kar je sicer v kuhariji redko hkrati), a je za prave dobrojedske užitke vseeno potrebna investicija – v pot do gostilne in v debelejši račun. Toda zato dobra gostilna ni le dobro prehranjevanje! Vsaj to pa je nekaj pozitivnega, kar nam je ta koronakriza dala. Še nikoli, kajne, nismo tako pogrešali – dobre družbe!

A zakaj potem za dobro družbo, ki se zdaj v koroni meri po tem, da je zdrava in da je iz našega najožjega, torej družinskega, kroga, naročamo slabo hrano? Tako kot se najbrž strinjamo tudi v tem, da ob dobrih gostilnah obstajajo tudi slabe, tudi pri hrani na dom in za domov ni vseeno, kakšna in iz česa je ter kdo jo je skuhal. Zaradi tega je zelo pohvalno, da so se tudi pravi chefi lotili tega posla, ki ga ni mogoče naročati le v službo za malico in le prevažati na biciklih. Sicer še ni jasno, ali je to lahko res tudi posel, je pa že jasno, da smo tudi doma lahko – radovedni.

Saj halo pica je bila že prej. Tudi Kitajci so iz ameriških filmov, v katerih v super opremljenih domačih kuhinjah znajo uporabljati samo mikrovalovke za pogrevanje naročenih čajna škrnicljev, prišli tudi v našo realnost že pred kovidom. A nova tehnologija je na stare bicikle uboge študente posadila kot naročeno in skoraj istočasno z netopirsko pošiljko iz Kitajske, tako da se Slovenci zdaj ne delimo le med podpornike in nasprotnike kolesarjev s transparenti, temveč tudi na tiste, ki naročajo za domov pri kolesarjih z modrimi, in one, ki imajo raje kolesarje z rdečimi nahrbtniki. Bomo, ker zdaj pride gostilna k nam, potem nehali hoditi v gostilne?

Čeprav so kolesarski prevozniki hrane dobro ujeli val korone, niso posledica epidemije. Zaradi nje imajo le malo boljši marketing … Sicer pa so le rezultat sodobnega življenjskega sloga, v katerem imamo vedno več izbire, a vedno manj časa. Iz tega vidika je včasih vsaka pic(erij)a potrebovala svojega prevoznika, zdaj pa vsem gostilnam zadošča le en prevoz, kolesarski.

A zato me ni strah, da bom tudi po epidemiji moral jesti postano hrano, če se zdaj v času epidemije s kolesarsko vrečko na instagramu slika celo imetnik Michelinove zvezdice. Zdaj, ko je za vse nas najbolj pomembno, da jih čim manj umre, je za gostilne najvažneje, da jih čim več preživi. Šele potem pa bo spet pomembno, kako široke gume se vozijo na njihova dvorišča.

Tudi potem bomo hodili v ene gostilne zaradi lakote, v druge pa tudi zaradi radovednosti. In ker bomo potem imeli zagotovo manj časa, kot ga imamo zdaj, bomo še bolj naročali tudi po halo in spletu. A vsaj zato bomo lahko tej krizi, ki se naj čim prej konča, potem hvaležni, da nas je nekaj naučila – tudi hrana iz nahrbtnika je lahko za radovedne!

Radovedni chefi in aktivni jedci

Naj čim prej mine, toda nekaj naj potem tudi ostane, kajti …

 • Radovedni chefi so odkrili shrambe, kleti in ozimnice, zato nam, ko bomo želeli drugače, več in boljše, potem ne bo več potrebno nakupovati le v najbližji trgovini.
 • Radovedni chefi so uporabili praktično embalažo in brezstično dostavo, zato nam potem ne bo potrebno kuhati le iz vedno enih in istih vrečk ter pogrevati le na en in isti mikrovalovni način. 
 • Radovedni chefi so osvojili sliko, zvok, tisk, družabna omrežja, zato bomo potem iz njihovih sestavin in po njihovih navodilih postali boljši kuharji. 
 • Radovedni chefi zdaj ne čakajo, kdaj bo potem, temveč tudi v času zaprtja kuhajo, zase in za nas, ter odkrivajo nove tehnike, nove recepte, nove priložnosti, zato da bomo potem v njihovih gostilnah še bolj uživali. Radovedni chefi, skratka, ne mirujejo!

Kaj pa radovedni jedci? Tudi mi, kajne, nismo (le) na kavču. Naročite kaj dobrega za domov, skuhajte kaj chefovskega doma in aktivni dočakajte konec tega norega leta! Dober tek doma in za domov!

VIVI ZA VAS
Šola okusov za vašo shrambo

IZBOR OKUSOV

Kako v ŠOLO OKUSOV?

VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLent

Tags: , , , , , , , , ,