Dostava treh srčkov in štirih tatarcev z gradu Laško – Ko boj za preživetje pomeni (tudi) boj s halo picami in hitro hrano – Če hočemo še kdaj vrhunsko jesti, moramo zdaj naročati (tudi) pri njih Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger Tatarski biftek že dolgo ni več nobena praznična jed visoke francoske kuhinje, ki so nam jo zmešali pri mizi le, če smo si dovolj zloščili čevlje in ji za aperitiv podarili cvet dostavljavca vrtnic. Odkar je tatarski biftek na ”kilo” v vsaki trgovini, ni več iz pljučne, natakarji, ki so ga še znali tako zmešati, da smo si ga privoščili le za največje praznike, pa so že zdavnaj v penziji. A epidemija ni praznik in doma nam trgovinski tatarc, kajne, ne tekne. Kaj pa, če nam ga ne zmeša upokojeni natakar, pač pa pravi chef s tremi srčki na Izboru okusov in Michelinovim krožnikom nad vrati?! Ko so zaprli gostilne, ker se je virus tako razširil na domačih zabavah, pri nas minister, ki bi rad postal direktor propadlih hotelov, ni potolažil chefov, ki bi naj čez dva meseca začeli kuhati v Evropski gastronomski regiji, da naj zaprti kar pridno trenirajo in se pripravljajo na to pomembno kulinarično leto, saj jim bo ”on” izpad prihodkov pokril v višini 80 odstotkov lanskega prometa …, tako kot so to naredili v Avstriji. Tako pa nam je soseda bila tako dolgo kulinarični zgled, da smo jo v zadnjih letih v vrhunskosti najboljših gostiln in restavracij že (skoraj) dohiteli, zato jim bomo po tem lockdownu na pomoč poslali naše najboljše kuharje in natakarje. Sporočilo našim chefom, ki se je sicer slišalo ”Daj vse na čakanje!”, se je namreč glasilo: ”Znajdi se, kakor veš in znaš!” In tako je Ana Roš že spomladi začela peči ”kokice” za grizljanje ob televiziji, jeseni pa se je z njoki preselila na Tuševe prodajne police. Chef Uroš Štefelin, ki nima le zvezdice, temveč tudi TV izkušnje, si je sposodil kamero in nas iz svoje podvinske kuhinje začel preko Zooma učiti kuhati sobotna kosila. Kungoška brata Vračko, Grega že z zvezdico, David pa še ne, sta zmešala vsak svojo pašteto – chef Hiše Denk iz teletine z lipo in medom, chef Maka pa iz pegatke z jurčki in tartufi – in postavila svoji Argetini podobi na top prodajno lokacijo tik pred blagajnami samopostrežnih trgovin. Kako nam za en večer svoji chefovski kapi prepustita chefa Galerije okusov, smo poročali že prejšnji teden. Drugi slovenski chefi pa so šli v boj z epidemijo tako, da se bijejo z – dostavljavci hrane iz nahrbtnikov. Zato, čeprav imamo še tako radi mrzle halo pice, ki se vlečejo kot čigumi, se moramo v ta neenakopravni boj aktivno vključiti tudi – dobrojedci! Če hočemo še kdaj ponovno dobro (vrhunsko, za srčke in gume) jesti v naših gostilnah in restavracijah, potem moramo že zdaj naročati po telefonu tudi pri njih! Ne nazadnje bo to dobro delo tudi našemu zdravju. Tudi dostava ima lahko okus, ne le kalorije! Tatarci laškega graščaka Pavusa Marko Pavčnik, chef restavracije Pavus na gradu Laško, je zmešal tatarce, pa ne le iz govedine. Oziroma, za klasiko je uporabil zorjeno govedino, ki jo je kombiniral z gobami, krofom in fermentiranim koji maslom, za šolo okusov, da vidimo in okusimo, da tatarci niso le iz trgovine, pa je v paket za dva, ki naj lepo pogrneta, če se le da iz plastike dostavljeno zložita na najlepše krožnike in si zraven še nekaj dobrega natočita, dodal še lososov tatar z daši kremo in redkvijo, tatar jadranskih gamberov z limeto in tatar dimljenih malancan s feto in pinjolami, vse to pa s kruhom z drožmi, ki ga je pred rezanjem potrebno politi z vodo, nato pa deset minut dopeči v dobro ogreti pečici. Boste zmogli?! P.s. Seveda takšni paketi iz vrhunskih restavracij cenovno ne morejo tekmovati s halo picami in golaži iz nahrbtnikov kolesarskih raznašalcev. Zato je zdaj potrebno pomagati, če želimo potem (po epidemiji) spet uživati v vrhunskih gostilnah. Pavusov paket tatarcev za dva stane 48 evrov. Teden restavracij VIVI ZA VAS
Sto tisoč gostov v letu dni
Šola okusov, Rad dobro jem, SladoLentRad dobro jem
Pavus za doma: večer tatarcev
à la carte
Zadnje Urejanje: 11. novembra 2020
Pavus za doma: večer tatarcev
10. novembra 2020 - 9 minut branjaZadnje Urejanje: 11. novembra 2020
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik