Ocenjujemo: Uroš Štefelin ustvarja nove jedi slovenske vrhunske kuhinje iz starih gorenjskih jedi – Čar podvinsko-štefelinske kuhinje je v tem, da ješ znane jedi, ki pa jih še nihče doslej ni (tako) skuhal Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger Tradicionalna kuhinja se ohranja le s posodabljanjem, slovenska kuhinja obstaja le iz lokalnih izročil in kuhinja je vrhunska le, če uporablja najboljše sestavine. Najboljši dokaz za vse to je Vila Podvin! Staro, ki ga ne znamo ohraniti, novo, ki ga ne zmoremo ustvarjati, je namreč Urošu Štefelinu izziv, ki se ga je v Podvinu v partnerstvu z organizacijsko sposobnostjo Marcele Klofutar chefovsko lotil tako uspešno, da tega ni prepoznal le Michelin, temveč sosedje od blizu in daleč, ki so začeli tekmovati, kdo bo s svojimi ekološkimi pridelki najboljšemu gorenjskemu chefu ponudil več idej in boljšo snov za ustvarjanje. Ocena: 4 srčki Kar se je začelo s kroparsko žonto, da od nje niso ostala le še jetrca, gorenjskim želodcem, da ga ne poznajo več le Rado’lčani, in tepko, da ne diši le še v žganju, se zato nadaljuje vsako soboto s Podvinsko tržnico, na kateri je prvi kupec vselej gostitelj, ki se mu mudi, da iz nakupa skuha kosilo za ta domače, in vsako sezono s kolekcijo novih doživetij z znanimi okusi, zaradi katerih se v Mošnje mudi vedno več dobrojedcem od blizu in daleč. Štefelin, z občutkom, znanjem in idejami, lokalne posebnosti ohranja tako, da jih poudarja, stare jedi pa obuja tako, da jih na novo ustvarja. Zaradi tega Vila Podvin ni muzej, kljub svoji pestri zgodovini (od 14. stoletja do slovenske ustave), v katerem bi se spominjali, temveč, kljub romantičnemu vrtu, na katerem se čas ustavi, delavnica, v kateri se, kot nekoč v Kropi, še zdaj kuje, toda prihodnost. Čar takšne podvinsko-štefelinske kuhinje je namreč v tem, da ješ stare jedi, ki pa jih še nihče doslej ni (tako) skuhal! Bistvo je v tem, da Vila Podvin, ko jo je doletela mednarodna čast, ni postala ”mišelinska” restavracija, temveč je ostala še bolj gorenjska gostilna. Seveda se je kaj tudi spremenilo, ne nazadnje je dobila tudi bistro-podružnico v Radovljici (Linhart Hotel&Bistro), zaradi česar je chef napredoval v ”dirigenta”, ki ima v Podvinu trobentača (dobesedno) Martina Zupanca in prvo violino (ker je z njim že od začetka) Janeza Vahtarja. A zato je še boljše, saj so vloge, tako izvajalcev kot uporabnikov, dobro porazdeljene. Gostje, torej, vemo, da gremo v Radovljico na novo postavljene spomine, v Podvin na kosilo za ta domače z najboljšim razmerjem kakovosti in cene, in v Vilo na okuševalnico vseh treh glavnih spojin vrhunskega kulinaričnega doživetja: (1) tradicionalnih okusov iz (2) najboljših svežih, ekoloških in lokalnih sestavin v (3) avtorskih jedeh z vizijo! Rad Dobrojem priporoča Vila Podvin je ena najboljših slovenskih restavracij (4 srčki) zato, ker je najboljša na vasi! V Mošnjah je najboljša gorenjska restavracija zato, ker se Vila Podvin oskrbuje na tržnici pred domačimi vrati! In najboljše gorenjske jedi bodo šele nastale, ker jih bo skuhal chef, ki je doma le čez hrib Kamne gorice, njegovi spomini na babičino Kropo so lepi in trajni, ”tam zadaj je vrt, doma imajo starši njivo in sosedje pridelujejo ekološko zelenjavo” pa je neusahljivi vir njegove kreativnosti! Obisk, avgust 2021 VIVI ZA VAS
Šola okusov, Rad dobro jem, Teden restavracijRad dobro jem
Vila Podvin: ❤️❤️❤️❤️ Uroša Štefelina
à la carte
Zadnje Urejanje: 21. avgusta 2021
Vila Podvin: ❤️❤️❤️❤️ Uroša Štefelina
21. avgusta 2021 - 7 minut branjaZadnje Urejanje: 21. avgusta 2021
Zakaj je to pomembno? Ker moramo biti dobrojedci, ne jedci! Ker se jesti začnemo učiti že pred rojstvom. Ker vemo, kaj pijemo, ne vemo pa, kaj jemo! Ker hrana ni le všečna in nevšečna! Ker hrane ne smemo ceniti le subjektivno, temveč tudi objektivno. Ker je zato potrebno znati jesti!...
Klik