Sneg jim naredijo snežni topovi, toda goste jim pripeljejo chefi! Smučanje z(a) okusom in mišelinkami v Alti Badii
Na zimske počitnice smo se včasih do zadnje postaje peljali z vlakom, potem pa s smučmi na ramah do večera pešačili do smučarske koče. Zdaj pa so drugi časi – za cel teden smučanja je pri nas premalo snega, za tujino pa premalo denarja. Zaradi tega na naših smučiščih smučamo vedno manj, na tujih pa vedno krajše. Če zaradi tega doma bolj grizemo v hrib, kot pa smukamo z njega, ni hudo, saj je še bolj zdravo … A kako upravičiti dolgo pot v Dolomite, ki so slovensko najbolj znano, množično in najdaljše smučišče, če je do tja iz Slovenije kar pet ur vožnje, cene pa so nam zimske počitnice oklestile na dva do tri dni? 90 ali 36 km na dan? Nekateri si pomagajo tako, da enotno smučarsko karto Superski Dolomiti polno izkoristijo še z izletom na Marmolado (spust z nje je dolg 12 km). Ker največji evropski smučarski krog Sellaronda pelje smučarje preko štirih dvatisočmetrskih prelazov (Gardena, Sella, Campolongo, Pordoi), skozi štiri doline (Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Livinallongo), in v tri italijanske province (Bolzano, Trento, Belluno), imajo zvečer na uri, ko si v apartmaju grejejo polnjene paprike, presmučanih kar 90 kilometrov! A to, kajne, ni za vas. Kaj pa le 36 km (na dan), a zato namesto pekača štrudlja ozvezdje zvezdic? Čim krajši zimski dopust je potrebno čim boljše izkoristiti. Zato je škoda le smučati … Smučarska karta je predraga, da bi si smuko kvarili s težkim nahrbtnikom ali z lahko malico na smučarski koči. Odkar so smučarske proge vse širše in vedno bolj ravne, so si vsi zavoji zelo podobni. Smučišča se razlikujejo le še po – smučarskih kočah! Na številnih še vedno pečejo plastične hrenovke, grejejo postani šmorn in kvarijo planinski zrak z vonjavami zažganega loja med hamburškimi sendviči. Na redkih pa že 14 let kuhajo najboljši chefi! Smučarske koče v Alti Badiji, nad smučarskimi vasmi Corvara, La Villa, Badia, La Val, San Cassiano in Colfosco, so najboljše zato, ker jih večina ni na Sellarondi. Zato, ker moramo smučarji do njih zaviti, se morajo one bolj potruditi. To zimo lahko že 14-to leto zapored smučamo z(a) okusom, že deseto pa tudi (kot) na smučarskem safariju. To pomeni, da je ponudbo smučarskih koč s svojim znanjem in recepti obogatilo osem chefinj in chefov, ki se skupno ponašajo z dvanajstimi Michelinovimi zvezdicami. Med njimi sta kar štiri prispevala Ana Roš Stojan in Tomaž Kavčič! Cvetoča Slovenija na Planiki Koča Edelweiss nad idilično vasico Colfosco, ki je vmesna postaja med Corvaro in prelazom Gardena, je ena najlepših na dolomitskih smučiščih. Ima pa še to posebnost, da ima dve restavraciji, klasično, z dolomitsko ričetovo juho, in dobrojedsko Stuo, s – slovensko govejo juho! Cvetoča Slovenija se imenuje jed Tomaža Kavčiča z dvorca Zemono (Gostilna pri Lojzetu, 1 zvezdica), ki jo je namenil smučarskim dobrojedcem, ki svoje dilce zapičijo v sneg pred Edelweissom. Sredi decembra je bil Tomaž Kavčič tudi osebno na dolomitskem snegu, da je kuharje v Planiki, 1.850 metrov visoko, pod gorama Sassongher in Ciampaca, naučil skuhati pravo in krepko govejo juho, ki jo lahko zdaj vso sezono s smučarsko karto Alte Badie ali Dolomitov srebate ob prekmurskih gosjih jetrih. Mastnim jetrom, ki jih je pikantno mariniral, je Kavčič nabral še za cel krožnik slovenskih cvetic, med katere je zamešal vipavske breskve, zgoščene v marmelado. Jetra najprej poplakneš z bistro in krepko govejo juho, servirano v steklenički, nato pa nazdraviš še z južnotirolskim lagreinom. Tartufi na 2.100 metrih Na Sellarondi je smučarsko boljša rdeča (urna) smer, ker je s prelaza Gardena dolgi spust do Corvare, kulinarično pa zelena smer, ker te po Kavčičevih gosjih jetrih z govejo juho nad Colfoscom pričakuje še zajčkov ragu z istrskimi tartufi Ane Roš Stojan. Najboljša chefinja na svetu je že pred leti za smučarje na dolomitskem snegu ustvarila jed s planinskim zajcem. A takrat je imela ”šele” eno zvezdico … Anin novi zajček pa ima kar tri, zato je zajčji ragu na tankih tagliolini rezancih obogaten še s kakavovimi zrni, veliko korenja in bogato naoblanimi kosmi črnih tartufov, po katerih zato diši celotna koča Jimmi, na nadmorski višini 2.100 metrov, znana dobrojedska postojanka dolomitskega smučarskega kroga v obe smeri. To sezono bosta Aninemu zajčku v njej konkurirala, na primer, rižota z rdečo peso in taljata z modrim pinojem. Ni več, namreč, dovolj, da imaš vse Dolomite od novembra do aprila zasnežene z neba in iz topov; da imaš snežne parke, tekaške centre, romantična drsališča, adrenalinske izzive; da je jajčni liker vroč, viljamovka s hruško, najlepši hlev v vsaki vasi pa spremenjen v apres ski zabavo do jutra. Za smučarski dopust, ki je vedno dražji in temu primerno krajši, v visokih hribih potrebuješ tudi visoko kuhinjo! Zato tudi ni dovolj, da imajo vse smučarske koče v kleti le sanitarije … Koča Bioch, 2.079 m visoko, s pogledom na Marmolado, ima tudi najboljšo vinsko zakladnico na italijanskih smučiščih! Ker so med južnotirolskimi vini paradni modri pinoti, so jih to zimo v Biochu poročili s tremi zvezdicami Massimiliana Alajma (restavracija (Le Calandre, Rubano pri Padovi). Da med vašimi 36 urami (in kilometri) med kočami Alte Badie ne bo napak, sta z ženo sredi decembra Biockove kuharje naučila, kako se speni krompirjevo-gobji kapučino. Vanj sta zamešala še klobaso kožarco, da smo z dolgo žlico potem v belo-črni enolončnici, ki je nastala na osnovi Alajmovega svetovno znanega kapučina s sipo, lovili okuse, teksture in spomine (na koline). Vroča jed, mrzli špageti Lokalni chef, ki je sicer s Sicilije, kuharski zvezdnik pa je postal na Japonskem, Simone Cantafio (restavracija La Stüa de Michil v hotelu La Perla v Corvari, 1 zvezdica) na koči I Tablá, 2.040 m visoko, to zimo smučarje greje s svojimi – mrzlimi špageti. Ta jed je ”vroč” dokaz, da najboljša smuka ni več odvisna le od temperature, temveč tudi užitka – za mizo. Cantafio je japonski ramen (rezance) ladinsko popestril, saj je uporabil južnotirolske (!) špagete, japonska nitamago trdo kuhana jajca zamenjal z mariniranimi postrvjimi jajci-ikrami, vse skupaj pa ”oblekel” v pekočo pil-pil omako z gorskimi zelišči. Prepričajte se o razliki med karbonaro, ki je na vsaki koči, in mrzlimi špageti, ki so le na I Tabli! Ker se mnogim smuka v Alti Badii konča v Clubu Moritzino, a šele zjutraj, ko jih s teptalnimi stroji razvozijo v dolino, smo v najvišjem dolomitskem disku preverili, kaj vas bo po 36 km smuke motiviralo še za več ur poplesovanja na snegu pri globokem minusu na 2.100 metrov visokem Piz la Ila. Moč vam bo dala želatinasto krepka kostna juha z osso-buco golenjo, kruhovim narastkom in veliko čebule milanskega chefa z zvezdico Andree Bertona (restavracija Berton)! Ker nam je v 36 urah (in km) uspelo preizkusiti ”le” pet jedi, si vaše ocene želijo še: pečena pegatka z lešniki, korenjem in jabolčno gorčico chefa Gianluce Gorinija (restavracija DaGorini, San Piero in Bagno, 1 zvezdica) na koči Las Vegas, 2.050 m visoko, pred spustom proti San Cassianu; stepeni njoki z jurčki, drobtinami iz ladinskega hrustljavega puccia kruha, stopljenim maslom in slanimi inčuni chefa Diega Rossija na koči L’Tamá, 1.530 m, na polovici znane smučarske proge Santa Croce; ker je Rossi že imel zvezdico, a zdaj v Milanu navdušuje z vampi v svoji gostilni Trippa, pričakujte vrhunsko preprostost; in burger sendvič iz planinskega kruha, pečenega capocollo zašinka, divjih zelišč, toblaškega sira in gorčične majoneze z radičem chefa Errica Recanatija (restavracija Andreina, Loreto, 1 zvezdica) na koči Lé, 1.840 m visoko, nad vasjo Badia. Jedi vrhunskih italijanskih chefov bodo v sezoni 2023/24 v Alti Badii ponujali na smučarskih kočah: Ütia de Bioch, 2.079 m, s pogledom na Marmolado, Ütia Jimmi, 2.222 m, pod prelazom Gardena, Ütia Edelweiss, 1.850 m, nad vasjo Colfosco, Ütia I Tabla, 2.040 m, nekdanji hlev nad Corvaro, Ütia L’Tama, 1.530 m, nad Badio ob progi Santa Croce, Koča Lé, 1.840 m, nad Badio ob progi Santa Croce, Ütia Las Vegas, 2.050 m, nad San Cassianom, Club Moritzino, 2.100 m, nad La Villo. Lagazuoi Smučarska tura Lagazuoi, med naravo in zgodovino, je dolgi spust med gorami, ki so bile pred stotimi leti priča velike morije iz prve svetovne vojne. S taksijem je potrebno na prelaz Falzarego, potem pa je spust z Lagazuoi poplačan z najboljšim biftekom v Dolomitih, v alpskem zavetišču Scotoni. Čeprav so vse smučarske koče Alte Badie objete z Dolomiti, ima Ütia Crëp de Munt s svojo sončno teraso najbrž najlepši razgled, in to na Marmolado. Kočo so postavili že 1953, hitro pa je med hribolazci in smučarji postala znana po praženem krompirju z jajci in slanino ter po napitku gamsovo mleko. Kočo so temeljito prenovili poleti 2022. Ker je nekoliko stran od glavne smučarske proge s Piz Boe, je priljubljena med poznavalci, smučarskimi učitelji in stalnimi gosti Corvare, ki nimajo radi turističnega navala in ”konfekcije”. Ladinske specialitete in južnotirolska vina! Če se vam na Sellarondi mudi s kosilom, zato vam je do koč Alte Badie predaleč, priporočamo postanek na Colfoscu. Ni več dovolj, da imaš največji smučarski krog na svetu, ki smučarje popelje čez štiri dvatisočmetrske prelaze (Gardena, Sella, Campolongo, Pordoi), skozi štiri doline (Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Livinallongo), v tri province (Bolzano, Trento, Belluno), z maratonskimi 42 kilometri presmučanimi v enem dnevu, v eni ali drugi smeri. Ni več dovolj, da imaš vse Dolomite od novembra do aprila zasnežene z neba in iz topov (1.200 snežnih topov). Ni več dovolj, da imaš snežne parke, tekaške centre, romantična drsališča, adrenalinske izzive. In tudi ni več dovolj, da je jajčni liker vroč, viljamovka s hruško, najlepši hlev v vsaki vasi pa spremenjen v apres ski zabavo do jutra. Ker se smučati da že tudi brez snega, ni več dovolj le kakovost snežne podlage, ki je samoumevna, temveč je vedno bolj pomembno tisto, kar je še zraven. Kulinarika pa pri tem niso le juha s cmoki ter krompir s klobaso, temveč se dopust na največjem smučarskem krogu na svetu načrtuje glede na postanke za kulinarične užitke. Tudi slovenske chefinje in chefi Slovenci smo stalni gostje v Dolomitih, kot smučarji in chefi. Ko so v Alti Badiji pred leti zasnovali Gourmet Skisafari, so v družbo mišelinsko okronanih chefov že prvo leto povabili tudi Tomaža Kavčiča, naslednjo leto pa Ano Roš iz Hiše Franko in Ksenijo Mahorčič iz Gostilne Mahorčič. Od takrat so se na smučiščih, ki jih sicer zelo dobro poznajo najboljši veleslalomisti na svetu, zaradi proge Gran Risa, zvrstili s svojimi jedmi že skoraj vsi najboljši italijanski in tudi številni svetovni chefi, Alta Badia pa je tudi zaradi slovenskih chefinj in chefov postala najbolj zaželena smučarsko-kulinarična destinacija. Stare smučarske koče, skrbno obnovljene in urejene, so na vrhu vsake sedežnice in še vmes, prav vse imajo svoj stari les in prostorne terase obrnjene proti soncu, zato so smučarske proge polne le od devetih do enajstih, potem pa si je svoj sedež na dolgi in trdi klopi pred ütio (kočo) potrebno pravočasno rezervirati. Smučarska sezona se v Alti Badiji tekmovalno začne z moškim veleslalomom za svetovni pokal z Gran Rise nad La Villo. Toda kulinarična sezona se začne že teden dni prej s ”svetovnim pokalom” za dobrojedce. Takrat je uradni začetek Gourmet Skisafari, na katerega v Alti Badii vsako leto povabijo vrhunske svetovne kuharje. Vsak gostujoči chef pripravi po eno jed, pod le enim pogojem – da uporabi vrhunske italijanske sestavine. Nato to jed na ”njegovi” koči na smučarskih progah Alte Badije, med Corvaro, Colfoscom, San Cassianom, La Villo, La Valle in Pedraces, pripravljajo vso zimo. La Stüa de Michil je vrhunska restavracija v hotelu La Perla v Corvari; chef je Simone Cantafio.Alta Badia 2024: najboljše smučišče zaradi chefov
Zvezdniški chefi na smučarskih kočah
Crëp de Munt
Colfosco
Kulinarika na snegu
Koliko je snega, kje ga je že dovolj in kje še ne, na katerih progah se bomo najboljše nasmučali, to so vprašanja preteklosti. Sodoben smučar se zdaj sprašuje čisto drugače: ”Koliko mišelink je na snegu? Kje kuhajo veliki chefi? Na katerih kočah se najboljše je?”
Dobrojedski smučarski safari
Če hočeš s smučarskimi kartami iztržiti 250 milijonov evrov, potem za popolno smučarsko zabavo potrebuješ tudi – najboljše kuharje na svetu!
La Stüa de Michil
La Stüa de Michil
NAJVEČ SRČKOV:
Še vedno je, seveda, apres ski hlev (Murin) v Corvari vsako noč nabito poln in peklensko glasen, toda nasproti je hotel La Perla in v njem je chef Simone Cantafio, ki je imela na Japonskem dve mišelinki, zato je zdaj novi kuharski zvezdnikov Dolomitov.
Rustikalno elegantna restavracija v najlepšem hotelu Corvare slovi kot ena najbolj romantičnih v Italiji. Chef Simone Cantafio. tukaj več
Str. Col Alt 105, Corvara
+39 0471 831000
info@hotel-laperla.it
www.hotel-laperla.it
RAD DOBRO JEM:
Cocun
Vinsko klet družinskega hotela Ciasa Salares, z več kot 1.900 etiketami in 24.000 steklenicami z vseh koncev sveta, je Jan Clemens, član tretje generacije družine Wieser, spremenil v očarljivo restavracijo Cocun, v kateri eno največjih zbirk naravnih vin v Dolomitih, med katerimi je, logično, veliko slovenskih, s te in italijanske strani, spremljajo preproste jedi iz najboljših predvsem lokalnih sestavin.
Prè de Vì 31, Armentarola, San Cassiano
+39 0471 84 94 45
info@ciasasalares.it
www.ciasasalares.it
vsak dan 19.30 – 21.30
zaprto v sredo
ZEMLJEVID
SMUČARSKE KOČE
Če se s Piz La Ville spustiš proti Corvari in se za La Brancio dvigneš na Arlaro, te čaka pasta e fagioli. Če se iz cilja Gran Rise preko Sponate dvigneš do S. Croce, te na gorski koči Le pričakuje trojka ladinskih testenin. Po spustu s Piz La Ile proti San Cassianu je prvo okrepčilo že na koči Bamby s sladko mineštro … Na smučarskih kočah Alte Badie so se naveličali kuhati (le) bolonjsko omako in peči bešamelne lazanje!
Vsakoletni gostujoči vrhunski chefi imajo močan vpliv na lokalno kulinariko in dolomitsko gostinsko ponudbo. Ne samo, da so v Alti Badii v hotelih mišelinke, tudi tam, kjer jih (še) ni, dobrojedskega napredka ne želijo le ravnodušno gledati. Da sta v Clubu Moritzino na vrhu Gran Rise specialiteti tunov tartar z ananasovim karpačom in špageti z jastogom, je vedela že Brigitte Bardot, ko se je na smučanje v Dolomite še vozila s helikopterjem. A tudi ”navadni” smučarji so deležni nadstandardne kulinarične ponudbe. Tam se dan konča zjutraj, ko goste po večerji in preplesani noči v dolino razvozijo z velikimi rumenimi teptalnimi stroji.
Morsko je tudi na Colfoscu, pa čeprav se koča imenuje Planika. Edelweiss ima zato dve terasi in dve kuhinji.
Na Piz Boe je staro kočo zamenjala moderna arhitektura pravokotne oblike iz lokalnih materialov, kamna, lesa, stekla. V sedmih mesecih gradnje na višini 2.190 metrov niso ohranili le tradicije, temveč so ustvarili tudi prihodnost. Klasični samopostrežni restavraciji so dodali še gourmet restavracijo, veliki sončni terasi še alpski lounge bar, ladinskemu narezku z zaščitenimi lokalnimi siri pa še ponudbo bogato in mednarodno založene vinske kleti. V ješprenjevi ričoti z rožmarinom smo okusili alpski sir s kontroliranim poreklom, srnin hrbet je prekrivala skorja iz orehov, tradicionalni štrudelj so dekonstruirali v kozarcu. Nič ”mišelinskega”, a vseeno dosti več od menze in dovolj, da razpoloženje ni odvisno le od debeline snežne odeje in količine prostih ležalnikov na soncu. Nekaj milijonov vredno investicijo v novo ”kočo” si je privoščila zadruga žičničarjev iz Corvare. Nepodobnost z razmerami na slovenskih smučiščih ni slučajna.
Iz Corvare pelje gondola na Col Alt. Stopiti ni potrebno niti na sneg, pa si že v koči istega imena, toda z dvema terasama. Na zgornji se je potrebno postaviti v vrsto in iz vitrine izbrati sveži štrudelj ali svežo lazanjo, na spodnji pa je potrebno rezervirati in se prepustiti gourmet meniju z južnotirolsko vinsko spremljavo. Toda še boljše je na koči Bioch, kjer je govedina iz juhe sveže ocvrta v panadi rženega ladinskega kruha. Da je dobro, se spozna po gostih. Nobenega ne razumete, saj domačini med seboj govorijo ladinsko!
S Col Alta pelje le kratka sedežnica do koče I Tabla, kjer tistim, ki danes ne bodo dolomitske polente, ne s pečenico, ne z gobami in ne s sirom, ponujajo tudi telečjo kračo in svinjska rebrca.
Ütia Col Alt
Na vrhu gondole Col Alt iz Corvare. Tukaj je stala prva sedežnica v Italiji. A la carte restavracija z izvrstno vinsko karto in stare planinske jedi.
Ütia Piz Arlara
Na vrhu sedežnice Arlara iz Corvare. Prijetno in družinsko, južnotirolske specialitete in bistro L’Pom.
Ütia Bamby
Na vrhu sedežnice Bamby, pod Piz La Ila, spust proti San Cassianu. Ekološko meso z lastne kmetije.
Club Moritzino
Na vrhu Piz La Ila. Mondeno, elegantno in ekstravagantno, zbirališče pomembnežev in vseh, ki ljubijo zabavo. DJ, ribje specialitete, nočni spust v dolino.
Ütia I Tabla
Na vrhu La Brancie, dostop iz smeri Corvare, La Ville ali San Cassiana. V stari kašči za seno. Velika sončna terasa.
Ütia De Bioch
Na vrhu sedežnice Bioch. Planinska kultura in arhitektura prejšnjih generacij žičničarjev Alta Badie. Panoramska terasa z razgledom na Marmolado. Tukaj jejo domačini in smučarji s sezonskimi vozovnicami.
Ütia Las Vegas
Na vrhu sedežnice Ciampai, povezava iz San Cassiana. S slogom in šarmom, klasično in kreativno, 2050 metrov visoko, prenočišča. Iz doline z motornimi sanmi na vrvi do koče, po obilnem zajtrku pa ob sončnem vzhodu smučanje po nedolžnih rebrih steptanih smučarskih prog, še preden se drugi smučarji z gondolo pripeljejo na hrib.
Ütia Pic Pre
Med spustom s Piz Sorege proti San Cassianu. Dosegljiva tudi s sankami z naravne sankaške proge Tru liösa Foram. Južnotirolske specialitete.
Ütia Jimmi
Na vrhu sedežnice Frara, povezava preko Colfosca, dalje spust proti Val Gardeni. Sončna lega, čudovit razgled na okoliške gore. Domača grappa.
Ütia Mesoles
Spust s prelaza Gardena proti Colfoscu. Dosegljiva tudi z avtom. Vmesni postanek na Sellarondi v smeri Gardene.
Ütia Pralongia
Na vrhu sedežnice Pralongia II. Na platoju iznad Corvare in San Cassiana (2157 metrov). Prenočišča.
Ütia Le
Na vrhu sedežnice Santa Croce, iz La Ville. Romantični ambient, pred vetrom zaščitena terasa, velik žar, krompirjeva juha s pečeno slanino, ajdovi cmoki z zeljem, mamin jabolčni štrudelj.
Ütia Nagler
Ob spodnji postaji sedežnice La Crusc, iz La Ville. Velika sončna terasa, 1850 metrov visoko, izlet do cerkvice na vrhu sedežnice.
Ütia L’Tama
Med spustom v La Villo, pod sedežnico Santa Croce. Rustikalni ambient in stare ladinske jedi. Dosegljiva tudi z avtom.
Piz Boe
Na vrhu gondole Piz Boe iz Corvare. Moderna arhitektura pravokotne oblike iz lokalnih materialov, kamna, lesa, stekla. Klasična samopostrežna restavracija s chefi in gourmet restavracijo z razgledom, velika sončna terasa, alpski lounge bar, ladinski narezek z zaščitenimi lokalnimi siri, bogata in mednarodno založena vinska klet ter zajtrk s smuko ob sončnem vzhodu.
Rifugio Edelweiss
Edelweiss je strokovnjak za morje, do katerega vas zvečer iz Colfosca preko snežnega mostu potegne teptalec, čez dan pa se tukaj na povezovalni gondoli do/iz Corvare srečata obe smeri Sellaronde.
Via Altonn 18, Colfosco
+39 0471 836 024
www.rifugioedelweiss.it
Rifugio Comici
Če smučate iz Alta Badie po Sellarondi v zelenem urinem kazalcu ali rdečem nasprotnem, bo čas za kosilo nad Selvo v dolini Gardena, na Plan de Gralba. Tam na vrhu povezovalnih poti v obe smeri velikega smučarskega kroga je planinska postojanka Comici, v kateri vam bodo okrog vratu zavezali slinček. Tukaj naročijo hrenovko s pomfritom le tisti, ki ne vedo, da chef dobiva nekajkrat na teden sveže morske ribe, rake in jastoge z Jadrana. Čeprav je gneča prevelika – rezervirajte! – in so jastogi precenjeni, so rezanci s škampi še vedno boljši kot v večini italijanskih obmorskih restavracij. Po njih pa si tiramisu razdelita oba, saj vaju čaka še dolga pot v eno ali drugo smer.
+39 0471 794 121
POLETJE
Poleti je v Alti Badii še bolj živahno in pestro! Explore your way! Odkrij svojo pot je poletni odgovor Alte Badie na zimo. Športne aktivnosti med 1.500 in 3.000 metri nadmorske višine, dobro počutje in narava. Aktivnosti so razdeljene v štiri kategorije, vse pa niso prepuščene le posameznikom, temveč so vodene in skupinsko organizirane. Naravna telovadnica ponuja pohodništvo, orientacijski tek, hitro plezanje, gimnastiko na prostem. Rock your body, razmigaj telo s trekingom (s prenočevanjem v šotoru v planinah), turnim in prostim plezanjem. Najbolj množično je kolesarjenje, saj visokogorskih prelazov in gozdov ne manjka, za gorsko kolesarjenje, spust, enduro, cestno kolesarjenje, tekmovanja … Najbolj adrenalinsko je letenje, flying, paragliding, hang gliding, base jumping and slacklining …
Movimënt Parks so rekreacijski parki v planinah, na Piz La Ila, Piz Sorega, Pralongiá in Boé, vsi dosegljivi z žičnicami in s poletno Alta Badia vozovnico. Piz La Villa je dom Aktivnega parka, v katerem so naravni poligoni za MTB kolesarjenje, kotalkanje, e-bike. Po naporih se sprostiš s Kneippovo kopeljo in masažo, na voljo so ogromen trampolin za freestyle, vrvi za hojo na različnih višinah, poligon za lokostrelstvo, naprave za fitnes na prostem. Smučarji lahko na suhem vadijo smuk in slalom.
Vallon in jezero na Boé sta za otroke, z legendarnimi ladinskimi figurami, King Laurin, Edl de Net in Salvan, ki jih otroci rišejo in iščejo po strmih gorah.
Na Piz Sorega je Bear Park, z norim mini igriščem za golf v znamenju medvedov. Zadnja luknja te pripelje direktno v brlog. Zraven so naravni park z jezeri, zip-line, velik peskovnik za iskanje arheoloških zakladov … Med Piz La Ila in Piz Sorega je območje za geocatching, iskanje skritih zakladov s pomočjo GPS.
Movimënt parki so razen z žičnicami dosegljivi tudi z električnimi kolesi, ki jih izposojajo na spodnjih postajah Piz La Ila, Piz Sorega in Col Alto ter v La Villi in Corvari. Vrniti jih je mogoče v eni od teh izposojevalnic, po sistemu bike-sharing.
Uporaba Movimënt parkov je brezplačna!
VINSKI BARI
Vinski bar L’Got
Strada Col Alt 9, Corvara in Badia
+39 329 769 0144
FB: LGot
zaprto v torek; od 15.30 do 21.30 ure
NAKUP
Lüch da Pċëi
V San Cassianu je kmetija z nemogoče izgovorljivim imenom, Lüch da Pċëi, kjer imajo sobe in apartmaje po znosni ceni in zajtrke po kmečki meri. Njihovi mlečni proizvodi, od sirov do jogurtov, so najboljši v vsej dolini. Kupite jih lahko tudi v njihovi trgovini v Corvari (Strada Col Alto 40).
Str. Pecëi 17, San Cassiano BZ
+39 0471 849286
http://www.luchdapcei.it