Sneg jim naredijo snežni topovi, toda goste jim pripeljejo chefi! Smučanje z(a) okusom in mišelinkami v Alti Badii

Alta Badia 2023: smučanje z(a) okusom

Zvezdniški chefi na smučarskih kočah

Gourmet ski safari 2022, Norbert Niederkofler34

Gourmet ski safari 2022, Norbert Niederkofler

Ko boste v sezoni 2022/23 smučali med kočami Alte Badie, vas bodo na njih pričakovale jedi osmih vrhunskih italijanskih chefinj in chefov. Smučanje z(a) okusom je že deveto sezono stalnica na dolomitskem smučišču nad Corvaro, Colfoscom, La Villo, Badio in San Cassianom, ki ne slovi le po smučarskih progah, temveč tudi po najboljši kulinarični ponudbi v Dolomitih.

Gourmet ski safari 2022, Simone Cantafio21

Gourmet ski safari 2022, Simone Cantafio

To lahko potrdimo iz prve roke, saj smo kot vsako leto jedi na začetku sezone za Vas tudi osebno preizkusili. Na tradicionalnem decembrskem Gourmet Skisafariju so na kočah Bioch, I Tablá in Las Vegas osebno za smučarje kuhali chefi Norbert Niederkofler, Simone Cantafio in Fulvio Pierangelini.

Gourmet ski safari 2022, Fulvio Pierangelini16

Gourmet ski safari 2022, Fulvio Pierangelini

Norbert Niederkofler, Ütia de Bioch

Najboljši južnotirolski chef Norbert Niederkofler (restavracija St. Hubertus v hotelu Rosa Alpina, San Cassiano, 3 Michelinove zvezdice, 1 zelena zvezdica) je v slogu svoje filozofije ”Kuhanja gora” za smučarsko kočo z najboljšo vinsko karto na dolomitskih smučiščih zasnoval jed iz krompirjevih njokov, v omaki iz sivega južnotirolskega graukäse sira, prelitih z omako južnotirolskega špeha, in potresenih s posipom skorjastega ladinskega puccia kruha. Zraven se poda južnotirolska vinska spremljava: Hub 2020, Untermoserhof; klasični sv. magdelenec.

Gourmet ski safari 2022, Norbert Niederkofler15

Gourmet ski safari 2022, Norbert Niederkofler, njoki in graukäse

Za Norberta Niederkoflerja bo smučarska sezona 2022/23 v restavraciji St. Hubertus v hotelu Rosa Alpina, kjer ga je Michelin okronal s 3 zvezdicami in 1 zeleno zvezdico, poslovilna. Hotel v San Cassianu je namreč kupila mednarodna hotelska veriga Aman Resorts ruskega magnata Vladimirja Doronina. Po koncu smučarske sezone 2022/23 bodo hotel skoraj povsem porušili in zgradili novega. Prenova bo končana do zimske sezone 2024/25.

Simone Cantafio, Ütia I Tablá

Gourmet ski safari 2022, Simone Cantafio3

Gourmet ski safari 2022, Simone Cantafio, cvetača in churrosi

Simone Cantafio je Michilovo izbo v hotelu La Perla v Corvari prevzel pred lansko zimsko sezono, potem ko je izgubila Michelinovo zvezdico. Učenec dveh velikih italijanskih chefov, Carla Cracca in Gualtiera Marchesija, ter ”diplomant” velikega francoskega chefa Michela Brasa, se je po 14 letih tujine, potem ko je bil pet let glavni chef v Brasovi restavraciji Toya na otoku Hokkaido, vrnil v Italijo in vesel, da ”začenjam iz nič”, sprejel izziv v La Perli. Potem ko se je družina Costa dolga leta trudila, da bi La Stüa de Michil dobila drugo zvezdico, je dobila chefa, ki ju je že osvojil (na Japonskem). Prva zvezdica je sledila že v naslednji izdaji Michelina, leta 2022. Druga?

Na koči I Tabla je Simone Cantafio, chef, ki v La Stüa de Michil v Corvari (1 Michelinova zvezdica) kuha južnotirolsko z južnoitalijanskim naglasom in francosko-japonskimi izkušnjami, ocvrl krompirjeve churrose, ”le da sem jih sladkal, namesto solil”, in je navdušil. Alta Badia je na snegu dobila jed, ki bo delala konkurenco tirolskim cmokom in avstrijskemu šmornu hkrati … Kremna cvetačna juha je globoka in svetovljanska s pomočjo piščančje teriyaki omake, zraven pa všečno in znano hrustajo krompirjevi churrosi z gobovim posipom. Priporočena južnotirolska vinska spremljava: Brenntal 2020, Cantina Cortaccia, dišeči traminec riserva

Fulvio Pierangelini, Ütia Las Vegas

Gourmet ski safari 2022, Fulvio Pierangelini7

Gourmet ski safari 2022, Fulvio Pierangelini, ješprenj, čičerika, črni ohrovt

Fulvio Pierangelini je kuharski direktor hotelske verige Rocco Forte hotels, ki si je slavo vrhunskega italijanskega chefa pridobil v več restavracijah, opevanih v kulinaričnih kritikah. Na koči Las Vegas je sprejel izziv, da iz lokalnih sestavin ter tradicije skuha jed brez ostankov s trajnostno filozofijo. Tradicionalno ješprenjevo, ričetno juho je fino pretlačil in dodatno v njo grobo zamešal še čičeriko z meto, bogato zalil z najboljšim deviškim oljčnim oljem, na vrh pa potresel hrustljav črni ohrovt. S priporočeno južnotirolsko vinsko spremljavo chardonnaya riserva Burgum Novum 2019, Castelfeder, je nastala jed, ki bo okrepčala pred dolgim spustom s Piz Sorege v San Cassiano.

Osem chefov, osem koč

Osem mišelinsko okronanih italijanskih chefinj in chefov je v akciji, ki ima tudi dobrodelen značaj, saj bo del cene jedi namenjen bolnim otrokom, pripravilo jedi, ki jih bo vso sezono ponujalo osem smučarskih koč Alte Badie.

Ob Robertu Niederkoflerju je s prav tako tremi Michelinovimi zvezdicami chef Massimiliano Alajmo (Le Calandre, Rubano – Padova), ki je najvišje chefovsko priznanje osvojil kot najmlajši na svetu, z 28 leti. Ciccio Sultano ima v restavraciji Duomo v Ragusi 2 Michelinovi zvezdici. Antonia Klugmann ima 1 zvezdico na slovenski meji v Jenkovem, L’Argine in Venco. Alessandro Dal Degan ima 1 zvezdico v restavraciji La Tana Gourmet v Asiagu pri Vicenzi. Snežne in dolomitske izkušnje ter 1 zvezdico ima v Sappadi v restavraciji Laite chefinja Fabrizia Meroi.

Jedi vrhunskih italijanskih chefov bodo v sezoni 2022/23 v Alti Badii ponujali na smučarskih kočah:

Ütia Pralongia, 2.175 metrov, nad Corvaro in San Cassianom,

Ütia de Bioch, 2.079 m, s pogledom na Marmolado,

Koča Lé, 1.840 m, nad Badio ob progi Santa Croce,

Ütia Jimmy, 2.222 m, pod prelazom Gardena,

Ütia I Tabla, 2.040 m, nekdanji hlev nad Corvaro,

Ütia L’Tama, 1.530 m, nad Badio ob progi Santa Croce,

Ütia Las Vegas, 2.050 m, nad San Cassianom,

Club Moritzino, 2.100 m, nad La Villo.

Lagazuoi

Smučarska tura Lagazuoi, med naravo in zgodovino, je dolgi spust med gorami, ki so bile pred stotimi leti priča velike morije iz prve svetovne vojne. S taksijem je potrebno na prelaz Falzarego, potem pa je spust z Lagazuoi poplačan z najboljšim biftekom v Dolomitih, v alpskem zavetišču Scotoni.

lagazuoi koča scotoni konji2

Smučarska tura Lagazuoi

Najboljši biftek na snegu
Klik

Smučarska tura Lagazuoi

Novo v 2023

Čeprav so vse smučarske koče Alte Badie objete z Dolomiti, ima Ütia Crëp de Munt s svojo sončno teraso najbrž najlepši razgled, in to na Marmolado. Kočo so postavili že 1953, hitro pa je med hribolazci in smučarji postala znana po praženem krompirju z jajci in slanino ter po napitku gamsovo mleko. Kočo so temeljito prenovili poleti 2022. Ker je nekoliko stran od glavne smučarske proge s Piz Boe, je priljubljena med poznavalci, smučarskimi učitelji in stalnimi gosti Corvare, ki nimajo radi turističnega navala in ”konfekcije”. Ladinske specialitete in južnotirolska vina!

Decembra 2022 so v Corvari odprli prvi ”družinsko orientiran” hotel v Alti Badii, namenjen družinam z otroci. V kompleksu je 33 bibvalnih enot, velik vodni Fun World v dveh nadstropjih, igralnica velikosti 250 kvadratnih metrov, družinska savna in bazen ”samo za odrasle”. Vse v hotelu je podrejeno otrokom in zadovoljevanju njihovih želja.

V vasi Badia je nov hotel Badia Hill, s 33 sobami v šestih kategorijah, z velnesom in bazenom na strehi. Hotel ima čudovit razgled na gorsko verigo Santa Croce.

Koča Crëp de Munt, ocvrte krompirjeve blazinice, kislo zelje, brusnice8

Crëp de Munt

Koča z ladinskimi jedmi
Klik

Crëp de Munt

Colfosco

Če se vam na Sellarondi mudi s kosilom, zato vam je do koč Alte Badie predaleč, priporočamo postanek na Colfoscu.

Edelweiss 3

Edelweiss s Colfosca

Planinska roža, a morske jedi
Klik

Edelweiss s Colfosca

Kulinarika na snegu

Koliko je snega, kje ga je že dovolj in kje še ne, na katerih progah se bomo najboljše nasmučali, to so vprašanja preteklosti. Sodoben smučar se zdaj sprašuje čisto drugače: ”Koliko mišelink je na snegu? Kje kuhajo veliki chefi? Na katerih kočah se najboljše je?”

gourmet ski safari19 foto freddy planinschek7

Smučanje z(a) okusom po Alti Badiji foto: Freddy Planinschek

Ni več dovolj, da imaš največji smučarski krog na svetu, ki smučarje popelje čez štiri dvatisočmetrske prelaze (Gardena, Sella, Campolongo, Pordoi), skozi štiri doline (Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Livinallongo), v tri province (Bolzano, Trento, Belluno), z maratonskimi 42 kilometri presmučanimi v enem dnevu, v eni ali drugi smeri. Ni več dovolj, da imaš vse Dolomite od novembra do aprila zasnežene z neba in iz topov (1.200 snežnih topov). Ni več dovolj, da imaš snežne parke, tekaške centre, romantična drsališča, adrenalinske izzive. In tudi ni več dovolj, da je jajčni liker vroč, viljamovka s hruško, najlepši hlev v vsaki vasi pa spremenjen v apres ski zabavo do jutra. Ker se smučati da že tudi brez snega, ni več dovolj le kakovost snežne podlage, ki je samoumevna, temveč je vedno bolj pomembno tisto, kar je še zraven. Kulinarika pa pri tem niso le juha s cmoki ter krompir s klobaso, temveč se dopust na največjem smučarskem krogu na svetu načrtuje glede na postanke za kulinarične užitke.

Tudi slovenske chefinje in chefi

Slovenci smo stalni gostje v Dolomitih, kot smučarji in chefi. Ko so v Alti Badiji pred leti zasnovali Gourmet Skisafari, so v družbo mišelinsko okronanih chefov že prvo leto povabili tudi Tomaža Kavčiča, naslednjo leto pa Ano Roš iz Hiše Franko in Ksenijo Mahorčič iz Gostilne Mahorčič. Od takrat so se na smučiščih, ki jih sicer zelo dobro poznajo najboljši veleslalomisti na svetu, zaradi proge Gran Risa, zvrstili s svojimi jedmi že skoraj vsi najboljši italijanski in tudi številni svetovni chefi, Alta Badia pa je tudi zaradi slovenskih chefinj in chefov postala najbolj zaželena smučarsko-kulinarična destinacija.

Zato ne čudi, da je na sosednje smučišče, na Kronplatzu, Ano Roš povabil še pred korono najboljši dolomitski chef Norbert Niederkofler, ki ima v restavraciji St. Hubertus hotela Rosa Alpina v San Cassianu prvo popolnoma trajnostno naravnano restavracijo s tremi Michelinovimi zvezdicami na svetu. Ana Roš je kot gostujoča chefinja za en večer priskočila na pomoč lastniku futuristične smučarske ”koče” AlpiNN v betonskem fotografskem muzeju Lumen, nad najbolj črno progo Dolomitov Silvester, ki smučarje meče v Bruneck.

Tomaž Kavčič je svoje krompirjeve njoke s sušenimi planinskimi cvetovi, polnjene s svežim planinskim sirom, na bučni kremi s slanino, ”posodil” čez zimo 2021 koči Pralongia, do koder lahko prismučate s smučarsko karto Alte Badie ali Superski Dolomitov. Tako kot so že sezono pred tem njegovo zelenjavno-sadno mineštro uspešno rezali, mešali in ponujali smučarjem na koči Bambi, do katere se najhitreje spustite s Piz La Ile, ki daje strmino Gran Risi.

koča bamby tomaž kavčič2

Tomaž Kavčič na koči Bamby

Če se je včasih na smučanju pilo na veliko, se zdaj jé po malo … Torej, namesto viljamovk z zastavicami in bombardinov z rastlinsko smetano chefovski cocktail Al-Pino, ki ga dolomitski barman Thomas Pozzato zmeša iz sirupa gorskega bora in slivovega kisa, na vrh pa doda spenjeno ”čelado” iz zelenega jabolka in limone. Saj se po novem na snegu ne pijejo več ”težki alkoholi”, temveč lahka vina.

Dobrojedski smučarski safari

Če hočeš s smučarskimi kartami iztržiti 240 milijonov evrov, potem za popolno smučarsko zabavo potrebuješ tudi – najboljše kuharje na svetu!

Alta Badia Norbert Niederkofler Gourmet Skisafari by Freddy Planinschek (2)

Norbert Niederkofler, najboljši dolomitski chef*** (foto Freddy Planinschek)

Stare smučarske koče, skrbno obnovljene in urejene, so na vrhu vsake sedežnice in še vmes, prav vse imajo svoj stari les in prostorne terase obrnjene proti soncu, zato so smučarske proge polne le od devetih do enajstih, potem pa si je svoj sedež na dolgi in trdi klopi pred ütio (kočo) potrebno pravočasno rezervirati.

Smučarska sezona se v Alti Badiji tekmovalno začne z moškim veleslalomom za svetovni pokal z Gran Rise nad La Villo. Toda kulinarična sezona se začne že teden dni prej s ”svetovnim pokalom” za dobrojedce. Takrat je uradni začetek Gourmet Skisafari, na katerega v Alti Badii vsako leto povabijo vrhunske svetovne kuharje. Vsak gostujoči chef pripravi po eno jed, pod le enim pogojem – da uporabi vrhunske italijanske sestavine. Nato to jed na ”njegovi” koči na smučarskih progah Alte Badije, med Corvaro, Colfoscom, San Cassianom, La Villo, La Valle in Pedraces, pripravljajo vso zimo.

NAJVEČ SRČKOV:

Še vedno je, seveda, apres ski hlev (Murin) v Corvari vsako noč nabito poln in peklensko glasen, toda nasproti je hotel La Perla in v njem je chef Simone Cantafio, ki je imela na Japonskem dve mišelinki, zato je zdaj novi kuharski zvezdnikov Dolomitov.

Najboljši južnotirolski chef Norbert Niederkofler v St. Hubertusu v hotelu Rosa Alpina, kuha za tri mišelinke, za chefovo mizo v kuhinji pa najprej ponudi jelenovega tatarca, ki je ujet v dehidrirano lupino topinamburja, potem pa jakobinko, ki leži na ocvrti koži odojka. Rosa Alpina, najboljši hotel iz San Cassiana, stavi pri lovu na posebne in ne zgolj smučarske goste, na svoj novi chalet. Namesto desetih novih sob so raje zgradili en, 320 kvadratnih metrov veliki chalet Zeno, luksuzni apartma z lastnim vrtom, finsko savno, jacuzzijem, veliko dnevno sobo s kaminom, barom, kuhinjo, in tremi sobami, za največ osem oseb in najmanj 25 tisoč evrov na dan. Še preden decembra zapade prvi sneg, imajo zimsko sezono že razprodano!

St. Hubertus

St. Hubertus - ambient
Najboljši južnotirolski chef Norbert Niederkofler v hotelu Rosa Alpina kuha za tri Michelinove zvezdice…preberi več
Strada Micurà de Rü 20, San Cassiano
+39 0471 849500
info@rosalpina.it
www.rosalpina.it

 

La Stüa de Michil

Rustikalno elegantna restavracija v najlepšem hotelu Corvare slovi kot ena najbolj romantičnih v Italiji. Chef Simone Cantafio. tukaj več
Str. Col Alt 105, Corvara
+39 0471 831000
info@hotel-laperla.it
www.hotel-laperla.it

RAD DOBRO JEM:

Cocun

Cocun035

Cocun, lokalne mesnine

Vinsko klet družinskega hotela Ciasa Salares, z več kot 1.900 etiketami in 24.000 steklenicami z vseh koncev sveta, je Jan Clemens, član tretje generacije družine Wieser, spremenil v očarljivo restavracijo Cocun, v kateri eno največjih zbirk naravnih vin v Dolomitih, med katerimi je, logično, veliko slovenskih, s te in italijanske strani, spremljajo preproste jedi iz najboljših predvsem lokalnih sestavin.
Prè de Vì 31, Armentarola, San Cassiano
+39 0471 84 94 45
info@ciasasalares.it
www.ciasasalares.it
vsak dan 19.30 – 21.30
zaprto v sredo

ZEMLJEVID

SMUČARSKE KOČE

Če se s Piz La Ville spustiš proti Corvari in se za La Brancio dvigneš na Arlaro, te čaka pasta e fagioli. Če se iz cilja Gran Rise preko Sponate dvigneš do S. Croce, te na gorski koči Le pričakuje trojka ladinskih testenin. Po spustu s Piz La Ile proti San Cassianu je prvo okrepčilo že na koči Bamby s sladko mineštro … Na smučarskih kočah Alte Badie so se naveličali kuhati (le) bolonjsko omako in peči bešamelne lazanje!

38366© freddy planinschek

Tomaž Kavčič na koči Bamby

Vsakoletni gostujoči vrhunski chefi imajo močan vpliv na lokalno kulinariko in dolomitsko gostinsko ponudbo. Ne samo, da so v Alti Badii v hotelih mišelinke, tudi tam, kjer jih (še) ni, dobgrojedskega napredka ne želijo le ravnodušno gledati. Da sta v Clubu Moritzino na vrhu Gran Rise specialiteti tunov tartar z ananasovim karpačom in špageti z jastogom, je vedela že Brigitte Bardot, ko se je na smučanje v Dolomite še vozila s helikopterjem. A tudi ”navadni” smučarji so deležni nadstandardne kulinarične ponudbe. Tam se dan konča zjutraj, ko goste po večerji in preplesani noči v dolino razvozijo z velikimi rumenimi teptalnimi stroji.

Morsko je tudi na Colfoscu, pa čeprav se koča imenuje Planika. Edelweiss ima zato dve terasi in dve kuhinji.

koča edelweiss colfosco bevette surove kozice2Na Piz Boe je staro kočo zamenjala moderna arhitektura pravokotne oblike iz lokalnih materialov, kamna, lesa, stekla. V sedmih mesecih gradnje na višini 2.190 metrov niso ohranili le tradicije, temveč so ustvarili tudi prihodnost. Klasični samopostrežni restavraciji so dodali še gourmet restavracijo, veliki sončni terasi še alpski lounge bar, ladinskemu narezku z zaščitenimi lokalnimi siri pa še ponudbo bogato in mednarodno založene vinske kleti. V ješprenjevi ričoti z rožmarinom smo okusili alpski sir s kontroliranim poreklom, srnin hrbet je prekrivala skorja iz orehov, tradicionalni štrudelj so dekonstruirali v kozarcu. Nič ”mišelinskega”, a vseeno dosti več od menze in dovolj, da razpoloženje ni odvisno le od debeline snežne odeje in količine prostih ležalnikov na soncu. Nekaj milijonov vredno investicijo v novo ”kočo” si je privoščila zadruga žičničarjev iz Corvare. Nepodobnost z razmerami na slovenskih smučiščih ni slučajna.

Iz Corvare pelje gondola na Col Alt. Stopiti ni potrebno niti na sneg, pa si že v koči istega imena, toda z dvema terasama. Na zgornji se je potrebno postaviti v vrsto in iz vitrine izbrati sveži štrudelj ali svežo lazanjo, na spodnji pa je potrebno rezervirati in se prepustiti gourmet meniju z južnotirolsko vinsko spremljavo. Toda še boljše je na koči Bioch, kjer je govedina iz juhe sveže ocvrta v panadi rženega ladinskega kruha. Da je dobro, se spozna po gostih. Nobenega ne razumete, saj domačini med seboj govorijo ladinsko!

S Col Alta pelje le kratka sedežnica do koče I Tabla, kjer tistim, ki danes ne bodo dolomitske polente, ne s pečenico, ne z gobami in ne s sirom, ponujajo tudi telečjo kračo in svinjska rebrca.

 

Ütia Col Alt

Alta Badia Gourmet Skisafari2017 © freddy planinschek (22)Na vrhu gondole Col Alt iz Corvare. Tukaj je stala prva sedežnica v Italiji. A la carte restavracija z izvrstno vinsko karto in stare planinske jedi.

 

Ütia Piz Arlara

matteo metullio vampi4Na vrhu sedežnice Arlara iz Corvare. Prijetno in družinsko, južnotirolske specialitete in bistro L’Pom.

 

Ütia Bamby
Alta Badia Gourmet Skisafari2017 © freddy planinschek (1)Na vrhu sedežnice Bamby, pod Piz La Ila, spust proti San Cassianu. Ekološko meso z lastne kmetije.

 

Club Moritzino
niederkofler postrv 3Na vrhu Piz La Ila. Mondeno, elegantno in ekstravagantno, zbirališče pomembnežev in vseh, ki ljubijo zabavo. DJ, ribje specialitete, nočni spust v dolino.

 

Ütia I Tabla

alberto faccani passateli v juhi 3Na vrhu La Brancie, dostop iz smeri Corvare, La Ville ali San Cassiana. V stari kašči za seno. Velika sončna terasa.

 

Ütia De Bioch

corvara16 bioch ocvrta govedina

Koča Bioch, kjer jejo domačini

Na vrhu sedežnice Bioch. Planinska kultura in arhitektura prejšnjih generacij žičničarjev Alta Badie. Panoramska terasa z razgledom na Marmolado. Tukaj jejo domačini in smučarji s sezonskimi vozovnicami.

 

Ütia Las Vegas
giuseppe biuso hobotnicaNa vrhu sedežnice Ciampai, povezava iz San Cassiana. S slogom in šarmom, klasično in kreativno, 2050 metrov visoko, prenočišča. Iz doline z motornimi sanmi na vrvi do koče, po obilnem zajtrku pa ob sončnem vzhodu smučanje po nedolžnih rebrih steptanih smučarskih prog, še preden se drugi smučarji z gondolo pripeljejo na hrib.

 

Ütia Pic Pre
Med spustom s Piz Sorege proti San Cassianu. Dosegljiva tudi s sankami z naravne sankaške proge Tru liösa Foram. Južnotirolske specialitete.

 

Ütia Jimmy


Na vrhu sedežnice Frara, povezava preko Colfosca, dalje spust proti Val Gardeni. Sončna lega, čudovit razgled na okoliške gore. Domača grappa.

 

Ütia Mesoles
Spust s prelaza Gardena proti Colfoscu. Dosegljiva tudi z avtom. Vmesni postanek na Sellarondi v smeri Gardene.

 

Ütia Pralongia
Alta Badia PralongiáNa vrhu sedežnice Pralongia II. Na platoju iznad Corvare in San Cassiana (2157 metrov). Prenočišča.

 

Ütia Le
Na vrhu sedežnice Santa Croce, iz La Ville. Romantični ambient, pred vetrom zaščitena terasa, velik žar, krompirjeva juha s pečeno slanino, ajdovi cmoki z zeljem, mamin jabolčni štrudelj.

Koča Le kosilo1

Koča Le, ladinske testenine

Ütia Nagler
Ob spodnji postaji sedežnice La Crusc, iz La Ville. Velika sončna terasa, 1850 metrov visoko, izlet do cerkvice na vrhu sedežnice.

 

Ütia L’Tama
Alta Badia L'Tamà by Freddy PlaninschekMed spustom v La Villo, pod sedežnico Santa Croce. Rustikalni ambient in stare ladinske jedi. Dosegljiva tudi z avtom.

 

Piz Boe

corvara16 piz boe bar
Na vrhu gondole Piz Boe iz Corvare. Moderna arhitektura pravokotne oblike iz lokalnih materialov, kamna, lesa, stekla. Klasična samopostrežna restavracija s chefi in gourmet restavracijo z razgledom, velika sončna terasa, alpski lounge bar, ladinski narezek z zaščitenimi lokalnimi siri, bogata in mednarodno založena vinska klet ter zajtrk s smuko ob sončnem vzhodu.

 

Rifugio Edelweiss

koča edelweiss colfosco2Edelweiss je strokovnjak za morje, do katerega vas zvečer iz Colfosca preko snežnega mostu potegne teptalec, čez dan pa se tukaj na povezovalni gondoli do/iz Corvare srečata obe smeri Sellaronde.
Via Altonn 18, Colfosco
+39 0471 836 024
www.rifugioedelweiss.it

 

Rifugio Comici
Če smučate iz Alta Badie po Sellarondi v zelenem urinem kazalcu ali rdečem nasprotnem, bo čas za kosilo nad Selvo v dolini Gardena, na Plan de Gralba. Tam na vrhu povezovalnih poti v obe smeri velikega smučarskega kroga je planinska postojanka Comici, v kateri vam bodo okrog vratu zavezali slinček. Tukaj naročijo hrenovko s pomfritom le tisti, ki ne vedo, da chef dobiva nekajkrat na teden sveže morske ribe, rake in jastoge z Jadrana. Čeprav je gneča prevelika – rezervirajte! – in so jastogi precenjeni, so rezanci s škampi še vedno boljši kot v večini italijanskih obmorskih restavracij. Po njih pa si tiramisu razdelita oba, saj vaju čaka še dolga pot v eno ali drugo smer.
+39 0471 794 121

POLETJE

Poleti je v Alti Badii še bolj živahno in pestro! Explore your way! Odkrij svojo pot je poletni odgovor Alte Badie na zimo. Športne aktivnosti med 1.500 in 3.000 metri nadmorske višine, dobro počutje in narava. Aktivnosti so razdeljene v štiri kategorije, vse pa niso prepuščene le posameznikom, temveč so vodene in skupinsko organizirane. Naravna telovadnica ponuja pohodništvo, orientacijski tek, hitro plezanje, gimnastiko na prostem. Rock your body, razmigaj telo s trekingom (s prenočevanjem v šotoru v planinah), turnim in prostim plezanjem. Najbolj množično je kolesarjenje, saj visokogorskih prelazov in gozdov ne manjka, za gorsko kolesarjenje, spust, enduro, cestno kolesarjenje, tekmovanja  … Najbolj adrenalinsko je letenje, flying, paragliding, hang gliding, base jumping and slacklining …

Movimënt Parks so rekreacijski parki v planinah, na Piz La Ila, Piz Sorega, Pralongiá in Boé, vsi dosegljivi z žičnicami in s poletno Alta Badia vozovnico. Piz La Villa je dom Aktivnega parka, v katerem so naravni poligoni za MTB kolesarjenje, kotalkanje, e-bike. Po naporih se sprostiš s Kneippovo kopeljo in masažo, na voljo so ogromen trampolin za freestyle, vrvi za hojo na različnih višinah, poligon za lokostrelstvo, naprave za fitnes na prostem. Smučarji lahko na suhem vadijo smuk in slalom.

Vallon in jezero na Boé sta za otroke, z legendarnimi ladinskimi figurami, King Laurin, Edl de Net in Salvan, ki jih otroci rišejo in iščejo po strmih gorah.

Na Piz Sorega je Bear Park, z norim mini igriščem za golf v znamenju medvedov. Zadnja luknja te pripelje direktno v brlog. Zraven so naravni park z jezeri, zip-line, velik peskovnik za iskanje arheoloških zakladov … Med Piz La Ila in Piz Sorega je območje za geocatching, iskanje skritih zakladov s pomočjo GPS.

Movimënt parki so razen z žičnicami dosegljivi tudi z električnimi kolesi, ki jih izposojajo na spodnjih postajah Piz La Ila, Piz Sorega in Col Alto ter v La Villi in Corvari. Vrniti jih je mogoče v eni od teh izposojevalnic, po sistemu bike-sharing.

Uporaba Movimënt parkov je brezplačna!

VINSKI BARI

Vinski bar L’Got

L Got, Corvara6

L’Got

Strada Col Alt 9, Corvara in Badia
+39 329 769 0144
FB: LGot
zaprto v torek; od 15.30 do 21.30 ure

NAKUP

Lüch da Pċëi
V San Cassianu je kmetija z nemogoče izgovorljivim imenom, Lüch da Pċëi, kjer imajo sobe in apartmaje po znosni ceni in zajtrke po kmečki meri. Njihovi mlečni proizvodi, od sirov do jogurtov, so najboljši v vsej dolini. Kupite jih lahko tudi v njihovi trgovini v Corvari (Strada Col Alto 40).
Str. Pecëi 17, San Cassiano BZ
+39 0471 849286
http://www.luchdapcei.it