Metropola ob Temzi ne velja samo zaradi Big Bena, Westminstrske palače in London Eye za eno najbolj obiskanih turističnih mest na svetu.

V Londonu je 40 tisoč gostinskih lokalov, kar je celo precej več kot v New Yorku (23.500)! To pomeni, da je vsak teden veliko novega. Zato je London vedno atraktivna kulinarična destinacija. Zbrali smo nekaj predlogov (vir: Feinschmecker, januar 2019), s katerimi si lahko zapolnite podaljšan kulinarični vikend ob Temzi. Kaj je novega in kaj od starega ne smete zamuditi? Od vinskega bara do največje britanske tržnice, vmes pa od repa do rilca in od angleških tapasov do francoskih mišelink.
Nove najboljše restavracije

Core by Clare Smith
Hide
Mãos
Caractère

Žepu prijazno

Restaurant 1251
Two Lights
Lyle’s
Cornerstone

Najboljša klasika

The Ledbury
Clove Club
St. John

Nakup za dobrojedce

Mare Street Market
Market Hall Fulham
Market Hall Victoria
Le Chocolat Alain Ducasse
E5 Bakehouse

Vino in hrana

P. Franco
Humble Grapes
Lady of the Grapes
Noble Rot
Sager + Wilde
10 Cases

Kulinarična metropola
Mimo so časi dragih menijev v elegantno okrašenih gourmet restavracijah. Današnji gostje londonskih restavracij, tako domači kot tuji, še vedno pričakujejo na krožnikih vrhunske jedi iz najboljših sestavin, a si že dolgo ne pustijo več predpisovati pravil oblačenja in poslušati zlajnanih floskul. Mladi britanski kuharji zato stavijo na enostavnost in preprostost, ponovno odkrivajo stare tradicionalne recepte in sestavine, pri tem pa ne delajo kompromisov pri kakovosti. In tudi restavracije so se iz nališpanih salonov prerodile v tople in sproščene prostore druženja. Mimo so časi, ko se je za aperitiv pila zgolj penina ali izjemoma kak gin-tonic, čeprav so le nekaj ulic stran vabile najboljše britanske pivovarne. Mlada londonska kulinarična scena se je uspešno znebila snobizma, ne da bi se odrekla tradiciji elegance in vrhunskosti.

Kdor mesto obišče brez vnaprejšnjega raziskovanja in se zato giblje samo med veleblagovnico Harrods, Oxford Streetom in Piccadilly Circusom, zlahka zgreši dinamiko kozmopolitanskega središča, ki se kljub globoko zakoreninjeni tradiciji in vrednotah z neverjetno hitrostjo prenavlja in pomlajuje. Najbolj priljubljene restavracije v Londonu zato že dolgo niso več templji elegance in vzvišenosti, temveč živeči in spreminjajoči se centri družbenega življenja, utemeljeni na bogati britanski tradiciji in obogateni z neštetimi svetovnimi kulinaričnimi vplivi. Nič čudnega torej ni, če tudi na manj turistično obleganih ulicah najdete vrhunsko restavracijo tik ob pubu s stoletno tradicijo, le nekaj korakov stran avtentično indijsko ali azijsko kuhinjo, čez cesto pa delikateso s pravimi italijanskimi salamami in testeninami. Ni ga namreč mesta, ki bi v svojem jedru ponujalo tolikšno kulinarično raznolikost, kot jo ponuja London.

Biti odmevni chef v britanski prestolnici pomeni postavljati globalne trende in nasprotno - nisi pravi kulinarični velikan, če se zate ne zanimajo veliki lonskonski prestižni hoteli, ki z odmevnimi imeni polnijo sobe in hotelsko restavracijo. Kje drugje bi lahko en dan uživali v mojstrskih kreacijah s tremi Michelinovimi zvezdicami okronanega Alaina Ducassa, naslednji dan obiskali Hélène Darroze, nato pa se za nameček oglasili še pri Gordonu Ramseyu? Ali pa mogoče pri Marcusu Wareingu, ki s svojimi kreacijami navdušuje goste kar treh restavracij? Lahko se Francozi še tako norčujejo iz "uvožene" britanske kulinarične tradicije, London je bil in ostaja ena izmed velikih kulinaričnih metropol sveta. Zasluženo. Kar se pozna tudi pri cenah - v najprestižnejših restavracijah sicer še vedno vladajo zasoljene cene, a vrhunska večerja ali kosilo v mnogih opevanih destinacijah je danes mnogo bolj dostopna za povprečnega obiskovalca, kot je bila ob pred desetletjem ali dvema.

Kam torej zaviti, kje prespati, pri komu naročiti pravo britansko pivo, predvsem pa kje rezervirati za nepozabno večerjo? Naše najboljše nasvete smo strnili v kratek in pregleden vodič po najboljših kulinaričnih destinacijah britanske prestolnice. A ne pustite se zavesti - dobra priprava je samo polovica nepozabne izkušnje. Drugo polovico pa predstavljajo nenačrtovana presenečenja in raziskovanje na lastno pest, zato strah pred novim in sramežljivost najraje pustite kar na domačem letališču.

( window.MSReady = window.MSReady || [] ).push( function( $ ) {

"use strict";
var masterslider_bf7b = new MasterSlider();

// slider controls
masterslider_bf7b.control('arrows' ,{ autohide:true, overVideo:true });
masterslider_bf7b.control('thumblist' ,{ autohide:false, overVideo:true, dir:'h', speed:17, inset:false, arrows:false, hover:false, customClass:'', align:'bottom',type:'thumbs', margin:2, width:140, height:80, space:2, fillMode:'fill' });
// slider setup
masterslider_bf7b.setup("MS6696907dbbf7b", {
width : 960,
height : 540,
minHeight : 0,
space : 0,
start : 1,
grabCursor : true,
swipe : true,
mouse : true,
keyboard : false,
layout : "fillwidth",
wheel : false,
autoplay : true,
instantStartLayers:false,
mobileBGVideo:false,
loop : false,
shuffle : false,
preload : 3,
heightLimit : false,
autoHeight : false,
smoothHeight : true,
endPause : false,
overPause : false,
fillMode : "fill",
centerControls : true,
startOnAppear : false,
layersMode : "center",
autofillTarget : "",
hideLayers : false,
fullscreenMargin: 0,
speed : 17,
dir : "h",
parallaxMode : 'swipe',
view : "basic"
});

window.masterslider_instances = window.masterslider_instances || [];
window.masterslider_instances.push( masterslider_bf7b );
});

...

NAJVEČ SRČKOV:

ALAIN DUCASSE AT THE DORCHESTER
Prestižni londonski hotel The Dorchester gosti svetovnega kulinaričnega velikana Alaina Ducassa. S tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeni chef ponuja svoje slavno ime za razvajanje z izbranimi kulinaričnimi kreacijami, utemeljenimi na kombinaciji francoske in britanske kuhinje, vse usklajeno s sezonsko in lokalno ponudbo sestavin. Za vse, ki želijo okusiti sam vrh moderne svetovne kulinarike.
Hotel The Dorchester, 53 Park Lane
+44 (0)20 76 29 88 66
www.alainducasse-dorchester.com

GORDON RAMSAY
Dom enega najznamenitejših modernih chefov, ki se je iz kulinarične zvezde spremenil v globalnega zvednika. V francoski kulinarični tradiciji utemeljena kuhinja, izurjena v tradicionalnih in modernih kuharskih tehnikah, mojstrsko postrežena, predvsem pa nepozabno okusna. Obvezen obisk vsakega svetovljanskega dobrojedca.
69 Royal Hospital Road
+44 (0)20 73 52 44 41
www.gordonramsay.com

HÉLÈNE DARROZE AT THE CONNAUGHT
S tremi Michelinovimi zvezdicami okronana Francozinja Hélène Darroze, ki se je kuharske obrti učila pri Alainu Ducassu, je že sama velika zvezda na globalni kulinarični sceni. V Parizu si je ustvarila renome, v Londonu povečala popularnost in sedaj s svojo tretjo restavracijo navdušuje dobrojedce v Moskvi. A nikjer njene vrhunske kreacije, utemljene na klasični francoski kuhinji, ne postrežejo v tako elegantnem ambientu kot v decentno preurejeni jedilnici hotela The Connaught.
Hotel Connaught, 16 Carlos Place
+44 (0)20 31 47 72 00
www.the-connaught.co.uk

MARCUS
Z dvema Michelinovima zvezdicama nagrajen paradni konj chefa Marcusa Wareinga, ki v britanski prestolnici skrbi za kar tri vrhunske kulinarične destinacije. Njegovo kuhinjo odlikujeta izjemen čut za detajle in nenasitna želja po odkrivanju novih okusov. Visoko kakovostne, ekskluzivne sestavine ustvarjajo podlago za jedi svetovnega merila.
Hotel “The Berkeley”, Wilton Place
+44 (0)20 72 35 12 00
www.marcus-wareing.com

CORE BY CLARE SMITH
coreBivša chefinja pri Ramseyju je nasledila Ano Roš na svetovnem ženskem kuharskem prestolu. Moderna britanska kuhinja v ambientu domače dnevne sobe. Bar s prigrizki za tiste, ki bi radi pomolili le nos. Dve mišelinki.
Notting Hill, 92 Kensington Park Rd.
www.corebyclaresmith.com
zaprto v nedeljo
meni 131 €

HIDE
Chef Ollie Dabbous v kar treh etažah, v kleti bar, v pritličju a la carte, v nadstropju fine dining.
Mayfair, 85 Piccadilly
www.hide.co.uk
glavne jedi 27 – 55 €

MÃOS
maos londonVrhunsko v domačem dvosobnem stanovanju. Plačilo vnaprej ob online rezervaciji. Nuno Mendes organizira najboljši zasebni dinner party.
Shoreditch, 41 Redchurch Str.
www.bluemountain.school/maos
zaprto v nedeljo in ponedeljek
meni 170 €

RAD DOBRO JEM:

CARACTÈRE
Emily Roux je hči Michela Rouxa, chefa najboljše francoske restavracije v Londonu, Le Gavroche (2 Michelinovi zvezdici). Sama kuha francosko iz britanskih sestavin in pod italijanskim vplivom bolj preproste jedi in bolj cenovno prijazno.
Notting Hill, 209 Westbourne Park Rd.
www.caractererestaurant.com
zaprto v nedeljo in ponedeljek
glavne jedi 23 – 35 €

RESTAURANT 1251
James Cochran je bivši sous chef pri Brettu Grahamu, pol Jamajčan, pol Škot. Britanski tapasi.
Islington, 107 Upper St.
www.1251.co.uk
glavne jedi 10 – 19 €

TWO LIGHTS
Moderna ameriška kuhinja. Nedaleč od Clove Club.
Shoreditch, 28-30 kingsland Rd.
www.twolights.restaurant
zaprto v ponedeljek in torek
glavne jedi 10 – 25 €

LYLE’S
Sem pridejo kuharji iz East Enda na pozno večerjo. Enostavna angleška kuhinja.
Shoreditch, Tea Building 56 Shoreditch High St.
www.lyleslondon.com
zaprto v nedeljo
meni 67 €

CORNER STONECorner Stone 1Sveže ulovljene ribe iz Cornwalla v tapas oblikah.
Hackney Wick, 3 Prince Edward Rd.
www.cornerstonehackney.com
zaprto v nedeljo in ponedeljek
glavne jedi 9 – 18 €

PARADISE GARAGE
Ambiciozna restavracija v londonski četrti Bethnal Green je po The Diary in The Manor že tretji kulinarični projekt chefa Irena Robina Gilla, kjer na krožnikih kraljujejo tradicionalne britanske jedi v moderni preobleki. Ne čudi torej, da je priljubljena destinacija turistov in domačinov. Regionalnost, sezonskost in ekološka pridelava se tukaj pišeta z velikimi črkami.
254 Paradise Row
+44 (0)20 76 13 15 02
www.paradise254.com

RABBIT
“Hop in” vabi tabla na vrveža polni King’s Road v mlado restavracijo sredi Chelseja. Namesto finih stolov in steklenih miz gostje sedijo na oblazinjenih traktorskih sedežih. A ne pustite se zavesti – za sproščenim domačim, skorajda kmečkim ambientom se skriva vrhunska kulinarična izkušnja pod geslom “British Wild Food”, za katero skrbita brata Gladwin – Gregory kot kmetovalec, živinorejec in pridelovalec, Oliver kot chef.
172 King’s Road
+44 (0)20 37 50 01 72
www.rabbit-restaurant.com

DABBOUS
Mladi, obetavni chef Ollie Dabbous je z otvoritvijo svoje restavracije dobro pretresel londonsko kulinarično sceno. Perfekcionizem, tehnična dovršenost in inovativni pristop ter presenetljivo ugodne cene so zmagovalna kombinacija, s katero je svoj Dabbous izstrelil v samo srce britanske kulinarične zgodbe. Pozor – rezervacije so načeloma potrebne za eno leto vnaprej.
39 Whitfield Street
+44 (0)20 73 23 15 44
www.dabbous.co.uk

THE IVY
Kulinarična ikona britanske prestolnice, ki je ob nedavni stoti obletnici zažarela v popolnoma novi preobleki, še naprej vabi dobrojedce iz vsega sveta, da okusijo košček londonske gastronomske tradicije. Chef Gary Lee ohranja tradicionalne jedi in jim dodaja elemente svetovne kulinarike.
1-5 West Street
+44 (0)20 78 36 47 51
www.the-ivy.co.uk

THE LEDBURY
Moderna klasična angleška kuhinja. V Notting Hillu je Brett Graham že s 25. leti postavil novi trend, ležerni fine dining. Od takrat je minilo že 13 let, toda chef je še vedno osebno za štedilnikom in lastnoročno vsak dan napiše a la carte na novo. Dve mišelinki v bivšem pubu.
Notting Hill, 127 Ledbury Rd.
www.theledbury.com
zaprto za kosilo v ponedeljek in torek
meni 142 – 171 €

CLOVE CLUB
clove clubSproščeni fine dining v predelu hipsterjev, v nekdanji mestni hiši.
Shoreditch Town Hall, 380 Old St.
www.thecloveclub.com
zaprto v nedeljo in v ponedeljek za kosilo
meni 108 – 165 €

ST. JOHN
Fergus Henderson že od 1994 v Smithfieldu kuha od repa do rilca. In še vedno mu v tem ni para!
Clerkenwell, 26 St. John St.
www.stjohnrestaurant.com
zaprto v nedeljo, v soboto za kosilo
glavne jedi 18 – 28 €

THE SHED
Čeprav z rustikalnim izgledom vidno odstopa od finih in luksuznih stavb v okolici, se v Shedu rada razvaja tudi najbolj elegantna gospoda. S filozofijo “farm-to-table”, tradicionalnimi okusi v moderni preobleki in skrbno izbiro sestavin sta se brata Gladwin v enem zamahu zavihtela med najbolj opevane destinacije na Notting Hillu.
122 Palace Garden Terrace
+44 (0)20 75 53 98 44
www.theshed-restaurant.com

EASTWAY
Majhna in prikupna gostilnica velja za skrivni nasvet domačinov. Odlikuje jo izvrstna brunch ponudba in odbito večerno dogajanje, kje se gostje prelevijo v barmane in sami pripravljajo koktejle.
40 Liverpool Street
+44 (0)20 79 61 12 34
www.andazdining.com/eastway

GALVIN LA CHAPELLE
Ena najboljših francoskih kuhinj daleč naokoli, locirana v stari viktorjanski kapelici, kjer se vrhunskim jedem poda glamurozen ambient.
35 Spital Sqaure
+44 (0)20 72 99 04 00
www.galvinrestaurants.com

MIMOJEDE:

VINTAGE SALT
Ko se britanska gastronomska legenda in nekdanji chef opevane restavracije The Ivy odloči poskrbeti za “fish & chips revolucijo”, so rezultati pričakovano vrhunski. Vintage salt je od otvoritve naprej ena najbolj obleganih destinacij v londonski finančni četrti, ki z vrhunsko modernizacijo tradicionalnih jedi in prigrizkov zadovolji tudi najvišja pričakovanja.
69 Old Broad Street
+44 (0)20 79 20 91 03
www.vintagesalt.co.uk

KERBISHER & MALT
“Chippy” nove generacije v moderni industrijski preobleki, kamor za malico nemalokrat zaidejo tudi najbolj odlikovani svetovni chefi. Čakalna vrsta do vhodnih vrat je tukaj pogost pojav, a za kultni londonski prigrizek se vsekakor splača počakati.
50 Abbeville Road
+44 (0)20 79 47 53 71
www.kerbisher.co.uk

CLIMPSON & SONS
Legendarna londonska kavarna in kavna trgovina, ki že od samega začetka slovi po svoji edinstveni hišno praženi kavi in odličnih prigrizkih. Kot nalašč za zajtrk in malico, pa tudi za kosilo se kaj mamljivega najde.
67 Broadway Market
+44 (0)20 78 12 98 29
www.climpsonandsons.com

BAKEHOUSE
Kavarna in vrhunska pekarna, ki slovi po odličnih kruhkih, prigrizkih in malicah. Prisegajo na lokalne organsko pridelane sestavine in na tedenski ravni izvajajo tečaje peke kruha.
Arch 395, Mentmore Terrace
+44 (0)75 48 30 02 44
www.E5bakehouse.com

PIZZA EAST
Če se vam v britanski prestolnici zahoče pica, potem je Pizza East pravi naslov. Picerija v starem skladišču čaja vabi z nostalgičnim ambientom in krušno pečjo, ob kateri bi tudi najbolj zahtevni italijanski picopeki navdušeno zaploskali.
56 Shoreditch High Street
+44 (0)77 29 18 88
www.pizzaeast.com

VINO IN HRANA

P. FRANCO
Naravna vina v Hackneyu. Za kuhinjo – juhe in enolončnice – skrbijo gostujoči top chefi.
Lower Clapton, 107 Lower Clapton Rd.
www.pfranco.co.uk
zaprto v ponedeljek

HUMBLE GRAPES
Nova angleška bistro kuhinja z velikimi porcijami in veliko vini. Veliko ekoloških vin.
City of London, 1 St. Bride’s Passage, Fleet St.
www.humblegrape.co.uk
zaprto v soboto in nedeljo

LADY OF THE GRAPES
Majhen bistro in vina vinark. Rustikalne jedi.
Covent Garden, 16 Maiden Lane
www.ladyofthegrapes.com
vsak dan

NOBLE ROT
Vinski bar in restavracija za njim. Vinska karta s 700 etiketami. Francosko-angleška kuhinja.
Bloomsbury, 51 Lamb’s Conduit St.
www.noblerot.co.uk
zaprto v nedeljo

SAGER + WILDE
Preproste jedi iz dobrih sestavin. Vedno kaj novega na vinski karti. Zbirališče.
Haggerston, 193 Hackney Road
www.sagerandwilde.com
vsak dan, med tednom le zvečer

CASES
Majhen vinski bar in prostoren vinski bistro. Dnevne jedi v špansko-angleški mešanici.
Covent Garden, 16 Endell St.
www.10cases.co.uk
zaprto v petek

SOCIAL WINE AND TAPAS
Dokaj nova kulinarična destinacija združuje vinoteko, bodego in tapas restavracijo uspešnega chefa Jasona Athertona. Izbor izvrstnih prigrizkov presega zgolj bogat vinski list, ki zajema žlahtne kapljice iz vseh kontinentov. Majhna degustacija se zna kaj hitro spremeniti v slow-food izkušnjo.
39 James Street
+44 (0)20 79 93 32 57
www.socialwineandtapas.com

NAKUP:

MARE STREET MARKET
Delikatese, vino, lokali, kulinarični butiki.
South Hackney, 117 Mare Str.
www.marestreetmarket.com

MARKET HALL FULHAM
Angleška craft piva in street food na stari železniški postaji.
Fulham, 472 Fulham Rd.
www.markethalls.co.uk

MARKET HALL VICTORIA
Največja tržnica Velike Britanije.
Westminster, 191 Victoria Str.
www.markethalls.co.uk

LE CHOCOLAT ALAIN DUCASSE
Pariške praline na King’s Cross, v nakupovalnem kompleksu Coal Drops Yard, kjer je še več kulinaričnih atrakcij.
King’s Cross, Stable St.
www.coaldropsyard.com

E5 BAKEHOUSE
Najboljši kruh iz kislega testa, kava, kolači, tečaji peke kruha. Blizu je L’Eau a la Bouche; vstopiš in ti začno teči sline … Kulinarični nakup na Broadway Marketu.
South Hackney, 395 Mentmore Terrace
www.e5bakehouse.com

ZABAVA:

WHISTLING SHOP
Whistling shop je odličen kontrast napolnjenim in bučnim londonskim pubom, kjer lahko izvrstne koktejle uživate v umirjenem in uglajenem ambientu.
63 Worship Street
+44 (0)20 72 47 00 15
www.whistlingshop.com

THE SHRUB & SHUTTER COCKTAIL BAR
Kreativni koktejli za trendi obiskovalce trendi četrti Brixton. Inovativna, originalna in kreativno domišljena ponudba hišnih napitkov kot so “Werewolf of London”, “The Empire Strikes Back” in “The Owl and the Pussycat” ne navdušujejo samo z imeni, temveč tudi s postrežbo, predvsem pa z eksotičnimi okusi.
336 Coldharbour Lane
+44 (0)20 37 64 08 40
www.theshrubandshutter.com

THE CULPEPER
130 let tradicije in izkušenj odlikuje pub in restavracijo, kjer se v pritličju za klasičnim šankom v obliki črke U ob izbranih pivih družijo mladi in stari, nadstropje višje pa ob tradicionalnih jedeh uživajo dobrojedci. Popolna destinacija za zaključek napornega dneva, kjer se večer hitro sprevrže v nepozabno noč.
50 Abbeville Road
+44 (0)20 79 47 53 71
www.kerbisher.co.uk

SPANJE:

HAM YARD HOTEL
Eden najlepših londonskih dizajnerskih hotelov, ki ga je opremila opevana britanska dizajnerka Kit Kemp, vabi v kultno četrt Soho z edinstvenimi sobami in obilico originalnih detajlov – lastno stezo za keglanje, majhno piazzo, mičnim barčkom z obširno ponudbo vrhunskih penin, lastno knjižnjico, čudovito strešno teraso.
1 Ham Yard
+44 (0)20 36 42 20 00
www.firmdalehotels.com

TOWN HALL HOTEL
Stilsko urejen hotel, lociran v nekdanji mestni hiši okrožja Bethnal Green, ki se je zaradi svojega atraktivnega ambienta in ureditve v preteklosti ponudil kot snemalna lokacija za številne filmske ekipe. Goste razvaja hišna restavracija The Corner Room, v hotelu pa se nahaja tudi znana restavracija The Typing Room, ki je sama po sebi vredna obiska.
Patriot Square
+44 (0)20 787 10 46
www.townhallhotel.com

THE LASLETT
Precej nov kreativno urejen butični hotel v prestižni soseski Notting Hill, ki mojstrsko združuje eleganco in vrhunskost s sproščenim in prijaznim ozračjem domačnosti. Ne čudi torej, da se v njegovi avli, ki vključuje kavarno in umetniško galerijo, radi družijo tudi domačini.
8 Pembridge Gardens
+44 (0)20 77 92 66 88
www.livingrooms.co.uk

THE SOHO HOTEL
Čudovita lega v tihi ulici sicer precej radožive četrti Soho je zgolj ena izmed odlik moderno in barvito urejenega hotela, ki je svoje prostore našel v nekdanji tovarni z ogromnimi okni. Tudi tukaj je interier uredila kultna Kit Kemp, ki retro britanske vzorce in materiale združuje z modernimi dizajneskimi smernicami.
4 Richmond Mews
+44 (0)20 75 59 30 00
www.firmdale.com