Predlog za kulinarični izlet 2019 v New York - Od italijanske restavracije v novi četrti Brooklyna do nove najbolj zaželene restavracije na Manhattnu

New York je vedno zaželen potovalni cilj. Kdorkoli ima večino v senatu, vseeno katera podpira tri vogale v Beli hiši in ne glede na to, ali smo z zetom zadovoljni ali pač ne … New York je glavno mesto sveta, vseeno kaj se dogaja v Washingtonu, Moskvi, Pekingu ali Bruslju! Zato, ker je New York najbolj živahno mesto na svetu, ker to mesto nikoli ne spi, ker se v tem mestu rojeva vse tisto, kar se bo drugod šele čez leta. Hkrati pa je New York eno največjih mest na svetu, toda po Manhattnu in Brooklynu, kamor nas vodi kulinarična pot, se lahko sprehodimo; z malo pomočjo podzemne železnice in rumenih taksijev, seveda.

V New Yorku se ves čas gradi. Nove stolpnice silijo v nebo in nove soseske spodbujajo nove ideje, projekte, trende. V New Yorku je vedno kaj novega in vsako novo leto v New Yorku poskrbi za novi spisek restavracij, ki jih je nujno potrebno obiskati. Tukaj je šest (Vir: Feinschmecker, januar 2019) predlogov, ki vabijo na skok čez lužo v 2019....

Novo v 2019

Frenchette
Frenchette2Najbolj zaželena kulinarična novost začetka 2019 v NYC. Art déco in Cȏte d’Azur v dveh elegantnih jedilnicah. Francoska podeželska kuhinja in ameriška nostalgija v retro-braseriji v Tribeci. Riad Nasr in Lee Hanson sta pred tem navduševala že v Balthasarju in Pastisu. Soul food s fantazijskimi imeni in chefovskimi prijemi.

Tribeca, 241 West Broadway
www.frenchettenyc.com
vsak dan, v soboto in nedeljo le zvečer
glavne jedi 23 – 117 €

 

La Mercerie
mercerieShowroom dizajn studia Roman & Williams, kavarna v prijetnem podeželskem slogu s francoskimi jedmi za dušo. Servis, pribor, dekoracija, mize, vse tudi za domov. Chefinja Marie-Aude Rose je Parižanka, njen mož Daniel Rise je chef v Le Coucou, ki je takoj za vogalom.

Soho, 53 Howard Street
www.lamerceriecafe.com
vsak dan
glavne jedi 16 – 31 €

 

Manhatta
ManhattaVsaka nova restavracija Dannyja Meyerja je atrakcija in uspeh! Lep razgled s 60. nadstropja in klasične ameriško-francoske jedi z veliko svežine. Kjer so bile prej pisarne vodstva Chase Bank je zdaj 17 jedi, iz katerih si gostje sestavljajo trihodne menije. Chef Jason Pfeifer je bil prej v Gramercy Tavern in v Kellerjevi Per Se. Brez napitnin!

Financial District, 28 Liberty Street
www.manhattarestavurant.com
vsak dan, razen v soboto in nedeljo le večerja
meni 68 €

 

Norman
NormanV stari tovarniški hali se začne že z zajtrkom. Inovativne ameriške jedi pod nordijskim vplivom. Pirin kruh z drožmi in domačim maslom, sendvič z dimljenim lososom in rdečo peso, drevesna velika zraščenka (goba) z majonezo s svežim zelenim česnom, sveže ulovljena ploščata pasara s pirejem iz buče z žara, sorbet iz fermentiranih malin z vetrcem. Chef Stephen Ilnyckyj je kuhal v Eleven Madison Park, najboljši restavraciji New Yorka (in sveta po 50 Best), solastnik pa je Claus Meyer, soustanovitelj danske Nome.

Greenpoint, Brooklyn, 29 Norman Avenue
www.restaurantnorman.com
vsak dan, v nedeljo in ponedeljek zvečer zaprto
jedi 14 – 18 €

 

Cecconi’s
cecconisNajmlajša najbolj zaželena četrt modernih bohemov v Brooklynu se imenuje Dumbo, ki leži delno pod Manhattan mostom. V tem nekoč industrijskem predelu je najljubša italijanska restavracija osma svetovna podružnica londonske verige hoelov Soho house. Za začetek cicheti, potem špageti z jastogom iz Maina, za posladek veganski čokoladni tart. Seveda je pizza iz krušne peči.

Dumbo, Brooklyn, 55 Water Street
www.cecconisdumbo.com
vsak dan, v soboto in nedeljo brunch
glavne jedi 18 – 56 €

 

Hotel Freehand
freehand studioModerna umetnost in retro dizajn v novem hotelu, ki je bil nekoč stari George Washington hotel. Ob dveh restavracijah (Studio s severnoafriško kuhinjo) in kavarni je na strešni terasi bar Broken Shaker, v katerem je po 19. uri nabito polno.

Flatiron District, 23 Lexington Avenue
www.freehandhotels.com
dvoposteljna soba od 180 €