Da vse poti vodijo v Rim, ima tudi svojo slabo stran, zaradi katere so pred vsako znamenitostjo dolge in nepregledne vrste, zato raje - okušajte!

Piše: Uroš Mencinger

Seveda, Rim je večno mesto! A to tudi pomeni, da tam pač nikoli nisi sam. Da je veliko za videti, a še več za potrpeti. Karkoli si hočeš ogledati, je potrebno najprej v dolgo vrsto. Katerokoli vstopnino želiš plačati, bi to bilo boljše narediti že včeraj ali še dosti prej. Rim je, namreč, večno poln! Ravno zato pa predlagamo nekaj drugega - v Rim, toda ne v vrsto! V Rimu si ne boste ogledovali, temveč okušali!

Iz Slovenije je Rim dovolj daleč, da je prva izbira letalo. Toda potem ste že v vrsti … Z avtom sicer traja ves dan, toda vmes je Toskana in priporočamo, da se zapeljete še dobrih sto kilometrov dalje, v Ciociario! Dva dneva turistično še ne množično obljudene pokrajine, polne hribov in na njih kamnitih vasic, kjer življenje še zmeraj ne hiti. Tukaj.

V Rimu pa ne Fontana di Trevi, temveč raje tržnica na Campo dei Fiori. Ne butiki prestižnih znamk okrog Španskih stopnic in na Via del Corso, kjer je kar za 1,5 kilometra pasti, temveč raje najboljši sladoledi na svetu, ne Coloseum, temveč Židovska četrt, predvsem pa ne pizza na vsakem vogalu, temveč le stoje ob pultu pri najboljšem rimskem pizzaiolu, ne kava na trgu Navona, kjer stane desetkrat več kot je vredna, temveč v Antico Caffe Greco, kjer je že od 18. stoletja potrebno posebej naročiti ”brez sladkorja”, in ne večerja na enem od toliko tako lepih rimskih trgov, polnih gostinskih stolov in njihovih animatorjev, temveč v bohemski četrti čez Tibero, kjer kuha najboljša rimska chefinja.

Ker pa je Rim predvsem sveto mesto, brez Vatikana, seveda, ne bo šlo. Toda najlepši pogled na kupolo bazilike sv. Petra je z najvišjega nadstropja najboljšega rimskega hotela, v katerem kuha Nemec Heinz Beck. Tukaj.

 
Rimljani, večni dobrojedci
V daljini se lesketajo trte vinogradniških pokrajin Frascati in Marino. Med pinijami in cipresami se odstira pogled na ruševine pradavnih časov, ostanke akvaduktov in atičnih spomenikov, stoletja stare vile in občasne črede ovac pod budnim očesom njihovih pastirjev. Na poljih okoli italijanske prestolnice še danes rastejo iste sorte poljščin, kot pred tisočletji, zato vsak grižljaj ne obljublja le bogastva okusov, temveč ščepec zgodovine. Hrana je tukaj del kulturnega izročila. Radič, pesa, redkvice in vse vrste zelenih solat so stalni spremljevalci na jedilniku. Ker ni boljšega od svežih vrtnin in poljščin s tisočletnim poreklom. Čeprav slovi po mesnih jedeh, v rimski kulinariki nič ne deluje brez zelenjave.

Dobrojedci s severa radi vihajo nosove nad rimskim kulinaričnim izročilom, češ da mu primanjkuje zaleta, inovativnosti in domišljije, da je ujet v preteklosti. »Stari kamni in še starejše jedi«. A Rimljanov tovrstne besede ne ganejo. Kjer kulinarična tradicija seva z vsakega krožnika, niso potrebni tuji chefi in uvoženi stili. Jedi, ki so včasih zadovoljevale kralje, cesarje in papeže, so še danes prav tako okusne in uspešno kljubujejo kulinarični globalizaciji.

Rimska kuhinja je še danes takšna kot pred tisočletji. Sezonska, regionalna – originalna. Združuje antično bogatost okusov z minimalizmom, tradicijo s trendovstvom. Zato že zgodaj zjutraj zadiši po svežem domačem kruhu in v kuhinjah nastajajo sveže testenine za prihajajoči dan. Restavracije s stoletnimi tradicijami iz roda v rod iz istih sestavin ustvarjajo nove okuse, ki odražajo trenutek, a ne pozabijo na svoje korenine.

 

foto: Bert Kaufmann (CC BY-SA 2.0)...

NAJVEČ SRČKOV:

LA PERGOLA
S kar tremi Michelinovimi zvezdici nagrajena vrhunska kuhinja izpod mojstrskih rok nemškega chefa Heinza Becka vabi na nepozabno kulinarično fuzijo italijanske kuhinje in mednarodnih trendov. preberi več…
Via Cadlolo 101
+39 (0)6 53 09 21 52
www.romecavalieri.com

GLASS HOSTARIA
Z Michelinovo zvezdico nagrajena chefinja Cristina Bowerman slovi po inovativnih kuharskih tehnikah, s katerimi v minimalistično-modernem ambientu Glass Hostarie ustvarja pravo bogastvo okusov. preberi več…
Vicolo del Cinqu 58
+39 (0)6 58 33 59 03
www.glass-restaurant.it

METAMORFOSI
Z Michelinovo zvezdico nagrajen chef Roy Caceres ustvarja svežo interpretacijo antične rimske kuhinje.
Via Giovanni Antonelli 30/32
+39 (0)68 07 58 39
www.metamorfosiroma.it

RAD DOBRO JEM:

AL POMPIERE
V baročni palači Beatrice Cenci se v prvem nadstropju pod čudovitimi freskami bohoti vrhunska judovsko-rimljanska kuhinja, toda na zelo preprost način. Veliko jedilnic je ves čas polnih, krožniki so preprosto okrogli, jedi niso fotogenične, toda okusi so redko kje v Rimu tako pristni in italijanski. Družina Monteferri vodi restavracijo od leta 1962, od takrat pa se tudi ve, kje v Rimu imajo najboljše artičoke (carciofo giudi). Veliko cvrtja, od polnjenih bučkinih cvetov do priželjca, domači piciji s sirom in poprom kot nikjer drugje (cacio e pepe), ravioli po starih receptih, polenovka s paradižnikom (baccalà alla romana), na koncu pa, seveda, tiramisu.
Via Santa Maria de’ Calderari 38
+39 (0)66 86 83 77
www.alpompiereroma.com

LA CARBONARA
Tipična lokalna (družinska) gostilna, z belo pogrnjenimi lesenimi mizami in prikupno teraso, ki navduši z izvrstnimi špageti carbonara in mamljivim tiramisujem.
Piazza Campo de’ Fiori 23
+39 (0)66 86 47 83
www.la-carbonara.it

OBICA MOZZARELLA BAR
Kultni sveži sir iz bivoljega mleka je tukaj glavna zvezda – bodisi kot sestavina v najboljši caprese pici v Rimu, dimljen z lososom ali pa v družbi kaper in paprika na hrustljavem »cunzato« kruhku.
Piazza Campo dei Fiori 15
+39 (0)6 68 80 23 66
www.obica.com

RISTORANTE DA GIGGETTO
Avtentična družinska restavracija z zavidljivo tradicijo, kamor vabita čudovita terasa neposredno ob Portico d’Ottavia in razgiban jedilni list preverjenih rimskih dobrot.
Via del Portico 21a
+39 (0)66 86 11 05
www.giggettoalportico.it

OSTERIA CORTE DEL GRILLO
Kdo ima rad ribje jedi, je tukaj na pravem naslovu. Dnevno sveži ulovi s Sicilije, Sardinije in iz okolice Rima.
Salita del Grillo
+39 (0)66 86 11 05
www.giggettoalportico.it

PICCOLO ABRUZZO
Majhna in udobna družinska restavracija, ki že več kot 40 let vabi goste na sveže jedi po domačih tradicionalnih receptih.
Via Sicilia 237
+39 (0)06 42 82 01 76
www.piccoloabruzzo.it

MIMOJEDE:

SANT’ EUSTACHIO IL CAFFE
Kavarna in pražarna iz tridesetih let, kjer servirajo najboljši espresso v mestu – kratek, črn in legendarno aromatičen.
Piazza Sant’ Eustachio 82
+39 (0)68 80 20 48
www.santeustachioilcaffe.it

ER BUCHETTO
Odojek v hrustljavem sendviču. Že od 1890. leta vedno enako dobro in mimojede.
Via del Viminale 2F

PANELLA
Bogato obložena pekarna, ki ob kruhu ponuja tudi širok nabor sveže pripravljenih slaščic in testenin ter izvrstnih sendvičev.
Via Merulana 54
+39 (0)6 487 26 51
www.panellaroma.com

EATALY ROMA
Tržnica, restavracija in kuharska šola pod isto streho in istim imenovalcem: čim več ljudem približati kakovostne in zdrave sestavine ter jedi.
Piazzzale XII Ottobre 1492
+39 (0)6 90 27 92 01
www.roma.eataly.it

PIZZA

LA GATTA MANGIONA
Široka ponudba izvrstnih pic v družbi vrhunskih vin in piv. Testo z zelo dolgim vzhajanjem za boljše spanje.
Via F. Ozanam 30-32
+39 (0)65 34 67 02
www.lagattamangiona.com

PIZZARIUM
Najbolj znani rimski pizzaiolo Gabriele Bonci v svojem hramu uspešno eksperimentira s tradicionalnimi recepti in modernimi tehnikami.
Via della Meloria 43
+39 (0)6 39 74 54 16

SFORNO
Chef Stefano Callegari, izumitelj pica-sendviča, preseneča z vedno novimi okusi, a vedno enako hrustljavim in tankim testom.
Via Statilio Ottato 110-116
+39 (0)6 71 54 61 18
www.sforno.it

PIZZERIA DA EMMA
Za številne picoljube trenutno najbolj ekskluzivna destinacija v Rimu, kjer postrežejo s tankimi in hrustljavimi kreacijami po tradicionalnih receptih.
Via Monte della Farina 28/29
+39 (0)6 64 76 04 75
www.emmapizzeria.com

ZABAVA:

BUCCONE
Staromodna vinoteka, kjer ob odličnih vinih postrežejo tudi vrhunsko hrano.
Via di Ripetta 19/20
+39 (0)63 61 21 54
www.enotecabuccone.com

TRIMANI IL WINE BAR
Vinska zbirka, ki v mestu nima para. Tukaj najdete skorajda vse znamenite evropske in svetovne vinske znamke, večerna druženja pa obogatijo majhni hladni in topli prigrizki.
Via Cernaia 37 b
+39 (0)64 46 96 30
www.trimani.com

BAR SALOTTO 42
Najboljša destinacija za pijačo po ali pred obedom s čudovito atmosfero in glasbeno kuliso.
Piazza di Pietra 42
salotto42.space/

SPANJE:

HOTEL LONDRA&CARGILL
Piazza Sallustio 18
+39 (0)6 473871
www.hotellondraroma.com