Chef doma

DOMA TONKATSU ALI DUNAJC?

NADOKUS TUDI DOMA

OBRED ZA DOMAČI OBED

KUHLJANJE V DOMAČI PEČICI

setREVStartSize({c: 'rev_slider_31_2',rl:[1240,1024,778,480],el:[],gw:[960],gh:[250],type:'standard',justify:'',layout:'fullwidth',mh:"0"});
var revapi31,
tpj;
jQuery(function() {
tpj = jQuery;
tpj.noConflict();
if(tpj("#rev_slider_31_2").revolution == undefined){
revslider_showDoubleJqueryError("#rev_slider_31_2");
}else{
revapi31 = tpj("#rev_slider_31_2").show().revolution({
jsFileLocation:"//www.solaokusov.si/wp-content/plugins/revslider/public/assets/js/",
visibilityLevels:"1240,1024,778,480",
gridwidth:960,
gridheight:250,
lazyType:"single",
responsiveLevels:"1240,1024,778,480",
disableProgressBar:"on",
navigation: {
mouseScrollNavigation:false,
onHoverStop:false,
touch: {
touchenabled:true
}
},
fallbacks: {
allowHTML5AutoPlayOnAndroid:true
},
});
}

});

Spletni tečaj, ki ljubiteljske kuharje spreminja v prave chefe, domače jedilnice pa v vrhunske restavracije.
Malo jih sicer ve, kaj beseda chef res pomeni, toda vsi bi radi bili chefi. Chefi so danes zvezdniki, chefi so povsod, na internetu in televiziji, na festivalih in proslavah, v kuharskih knjigah in trač rubrikah. Nič čudnega, torej, da si želite še Vi postati chef, toda doma!
V spletnem tečaju Šole okusov vam zato pomagamo postati prav to - chef doma! To pa pomeni:
- da se boste naučili v lastni kuhinji ustvarjati jedi kot pravi chefi, toda na domač način;
- da ne boste več kuhali zato, ker morate, temveč zato, ker v tem uživate;
- da bodo z vami uživali tudi vaši gostje.
Veliko užitkov ob branju želimo!
Chef tudi domaOkus in nadokusDoma dobro jemoDoma dobro kuhamoChef tudi domaChef tudi doma

Za koliko srčkov siti doma?

Med dobrojedci ne gre za odločitev, ali bomo kuhali doma. Saj vsi, ki radi (in) dobro jemo, tudi radi kuhamo. Gre le za to, kako kuhamo. Tako kot domači kuhar ali tako kot kot domači chef?

Klik

Za koliko srčkov siti doma?

Deset chefovskih zapovedi

Malo jih sicer ve, kaj beseda chef res pomeni, toda vsi bi radi bili chefi. Chefi so danes zvezdniki, chefi so povsod, na internetu in televiziji, na festivalih in proslavah, v kuharskih knjigah in trač rubrikah. Zato si jih tako želimo tudi - doma! Nič lažjega, le teh deset chefovskih zapovedi je potrebno upoštevati.

Klik

Deset chefovskih zapovedi

Kreativnost v domači kuhinji

Chef mora biti kreativec! Tukaj ni dileme. V sodobni kuhinji je ustvarjalnost najboljša začimba. Kako pa je doma? Mora biti tudi domači chef kreativen? Da in ne, oziroma, ustvarjalnost zagotovo ne škodi, a le, če se držimo pravil!

Klik

Kreativnost v domači kuhinji

Doma kot v restavraciji

Domači chef ne sme kuhati kot pravi chef! Tako kot tudi pravi chefi ne smejo v restavraciji kuhati kot doma. Zato dva nasveta: ne oponašajte vsega, kar vidite na televiziji in ne hodite v gostilne, v katerih vam ne znajo ponuditi nič več kot doma.

Klik

Doma kot v restavraciji

Kuharsko znanje domačega chefa

Četudi ne režete, sekljate, trebite tako spretno, hitro, natančno in lepo kot profesionalni chefi, ne vrzite kuhalnice v lonec s koruzo, saj je za množilnik v formuli dobrih jedi potrebnih le deset osnovnih kuharskih spretnosti

Klik

Kuharsko znanje domačega chefa

Novi krožnik namesto starega peteršilja

Chefov sta dve vrsti. Eni imajo ideje, drugi pa oči. Prvi ustvarjajo, drugi kopirajo. Prvi svojim jedem dodajajo nadokus, drugi pa tujim krožnikom ne-okus. Kje smo pa tukaj domači chefi?

Klik

Novi krožnik namesto starega peteršilja

Doma tonkatsu ali dunajc?

O japonskih zrezkih (tonkatsu), panko drobtinah, miso majonezi, celoletni fermentaciji in preprosti kuhinji - tri vprašanja, na katera poznajo odgovor le domači chefi.

Klik

Doma tonkatsu ali dunajc?

(Ne)oborožitev domačega chefa

Kaj v kuhinji potrebuje domači chef in česa ne potrebuje tisti, ki bi rad kuhal, a z nakupovanjem išče izgovore, da mu ni treba - Novi stroj, lonec, nož ali nova kuhinja še ne ustvarijo nadokusa

Klik

(Ne)oborožitev domačega chefa

Okus in nadokusOkus in nadokus

Nadokus tudi doma

Včasih se je reklo, ko je bilo kaj res dobro, da je bilo žmahtno. Potem se je to nekje izgubilo in vse je dobilo le (enak) okus. Škoda, saj gre vendarle za – nadokus! In prav njega je potrebno spet obuditi, tudi doma, s pomočjo formule, ki jo poznajo najboljši chefi.

Klik

Nadokus tudi doma

Pet osnovnih okusov

Kakšen okus ima zrel, svež, domač paradižnik? - Brez znanja o senzoriki ni dobrega kuharja in ne dobre jedi - Osnovni okusi še ne dajo nadokusa - Umami je peti okus, ki ga najmanj poznamo, a nam je najljubši!

Klik

Pet osnovnih okusov

Teksture v domači kuhinji

Osnovni so tisti okusi, ki jih brez vpliva drugih čutil, brez vohanja, čutenja, gledanja, tipanja, zaznavajo brbončice na jeziku. Na srečo pa hrana ni le slana, sladka, grenka, kisla in umami, ker je tudi ne ”čutimo” zgolj z jezikom. Kaj so to teksture in ali obstaja tudi šesti okus?

Klik

Teksture v domači kuhinji

Oči jejo prve

Hrana mora zbujati čustva! Zato je slaba hrana tista, ki nas pusti hladne. Ker pa hrane ne čutimo le v ustih in ker je ne okušamo le na jeziku, so za prave užitke pri jedi potrebna vsa naša čutila. Zato pa pravimo, da jemo tudi z očmi!

Klik

Oči jejo prve

Okušanje s poslušanjem

Za celovito spoznavanje tekstur in topnosti v ustih, ni dovolj le okušati, temveč tudi gledati in poslušati. Ne jejo le oči, temveč tudi ušesa!

Klik

Okušanje s poslušanjem

Vonjave domačega lonca

Osnovnih okusov je le pet, vonjav in arom pa je nešteto. Vsaka sestavina ima svoj vonj, toda ljudje nismo sposobni, da bi vsakega ločili. Zato je tudi doma pomembno: čim bolj uporabljamo naravne arome, tem boljše vonjamo in tudi kuhamo!

Klik

Vonjave domačega lonca

Doma dobro jemoDoma dobro jemo

Rad + dobro jem doma

Vsi radi dobro jemo, a nihče rad ne guli šolskih klopi … Zato pa smo, kajne, člani Šole okusov, kjer se naučimo, medtem ko uživamo! In zato nadaljevanka Chef doma ni le o tem, kako chefovsko kuhati, temveč tudi o tem, kako dobrojedsko jesti.

Klik

Rad + dobro jem doma

Ne hiti še doma

O hitrem in počasnem pri hrani in kuhanju - V čem se človek razlikuje od živali - Radojedci nimajo časa, dobrojedci pa si ga vzamejo - Že Brillat-Savarin je vedel, da dobro jemo šele takrat, ko je ob dobri hrani še dobro vino, dobra družba in dovolj časa.

Klik

Ne hiti še doma

Super hrana je (tudi) doma

Vedno je kakšna dieta v modi. Zato vam predlagamo, da pozabite vse diete in jeste, decembra, januarja, vse leto, le - dobro! Tudi doma! Zato je tukaj dobrojedska ”dieta”, toda brez odrekanja in ne le včasih, temveč vedno.

Klik

Super hrana je (tudi) doma

Doma (skoraj) brez mesa

Okus ne potrebuje mesa, da postane nadokus. Saj tudi čebule ni v vsaki jedi. Samo v tistih, ki jo potrebujejo. Zato niti soli ne potrebuje vsaka jed. Samo, če sestavine s kuhanjem ubijemo, da potem potrebujejo ”oživljanje”.

Klik

Doma (skoraj) brez mesa

Obred za domači obed

Za dober začetek, tako za najboljšo kot za domačo mizo - deset začetnih gostinskih napak in pet začetnih zapovedi za uspešen domači obed.

Klik

Obred za domači obed

Pozdrav iz domače kuhinje

Že ime zahteva, da mora biti gostilna predvsem gostoljubna! K temu prispeva prijazen nasmešek, še bolj pa malo radodarnosti, ki se jih gost razveseli na začetku in na koncu obiska. Kako pozdravljajo pravi chefi in zakaj je dobro, da svoje goste nadražijo tudi domači chefi?

Klik

Pozdrav iz domače kuhinje

Doma dobro kuhamoDoma dobro kuhamo

Navigacija v domači kuhinji

Z navigacijo v vašem avtomobilu lahko v domači pečici odlično spečete brancina, s krompirjem in zelenimi šparglji! Ne verjamete? Tukaj je dokaz, za vse kuharje, od začetnikov do izkušenih, od domačih do profesionalnih chefov.

Klik

Navigacija v domači kuhinji

Omake po domače

Razkrinkajmo mit o visokih omakah, brez katerih ni visoke kuhinje, in jih začnimo v domači kuhinji končno uporabljati tako, da sicer ne bodo chefovske, a bodo zato ”le” dobre.

Klik

Omake po domače

Kuhljanje v domači pečici

Če imate pečico, potem lahko pozabite vse lonce, ki so jih polne vse omare, ter jih zamenjate za litoželezno posodo s težkim in ravnim pokrovom. Podpeka v domači kuhinji!

Klik

Kuhljanje v domači pečici

Nova počasnost stare pečice

Zmotno je, da mora domača pečica vedno peči le z 200 ali še več stopinjami - Nova spoznanja o počasnem pečenju na zmerni temperaturi uporabljajo staro znanje pečenja na ražnju - Maillard in sous vide družno v pečici

Klik

Nova počasnost stare pečice

Pritisk v domači kuhinji

Lonec na pritisk so izumili za hitrejše domače kuhanje, toda njegove prednosti, odkar smo ga doma poslali na podstrešje, vedno bolj odkrivajo pravi chefi - Mikrovalovka za gretje krožnikov in ekonom lonec za več nadokusa v omakah - Kupujete jušne osnove ali jih kuhate sami?

Klik

Pritisk v domači kuhinji

Sous vide

”Brez zraka” se sliši tako vesoljsko in znanstveno, zato nas je v domači kuhariji te modernistične tehnike strah. Dejansko pa se je z njo kuhanje sploh začelo. Zelo podoben princip je uporabljal že pračlovek! In jutri ga boste tudi vi!

Klik

Sous vide

Šola: picopeka

Pizza je najbolj razširjen fast food na svetu! Zato domača pizza, za katero sami pripravimo testo in oblogo, nima nič skupnega z gostilniškimi, naročenimi in zamrznjenimi. To sta dve povsem različni jedi. Tako, da ne jem več pizze v piceriji! Slej kot prej vsaka pusti slab spomin, na preveč kvasa, na plastičen sir, na umetni paradižnik, na zgago … Zato Šolo okusov v novem letu začenjamo prav s to jedjo. Pizza doma!

Klik

Šola: picopeka

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!