Potep po tujih zgledih

Kaj boste spoznali?

  • 💛 Primere dobre prakse iz tujih gostiln, restavracij, mest, regij, dežel.
  • 💛 Kam odpotovati na kulinarični potep.
  • 💛 Kaj slovenski gastronomski regiji še manjka, da bi bila zaželena, znana in vrhunska evropska gastronomska regija, EGR.
  • 💛 Da tudi v tujini ni vse in vedno dobro, okusno, najboljše in vrhunsko; tudi primere slabe prakse je potrebno poznati, da ne ponavljaš tujih napak; velja tako za gostince kot njihove goste.

Brez dobrega potepa ni dobrih jedi

Veliko je razlogov, da je Slovenija kulinarična regija tudi brez letnice in uradnega naziva EGR, toda veliko jih je tudi, da (še) ni! Kateri so to? Kako in kaj delajo v tujih gastronomskih regijah? S kom se naj primerjam, od koga naj bom boljši? Kam naj odpotujem, da bo dobro in poučno? Zato se tukaj potepamo!

 

Slovenija ni več Evropska gastronomska regija! Res? Čeprav nimamo več tega uradnega naziva – ki nam ga je tako odnesla epidemija -, ne jemo nič slabše, kvečjemu boljše, kot v 2021. Veliko je, namreč, razlogov, da je Slovenija kulinarična regija tudi brez letnice in uradnega naziva, saj vabi s svojimi domačimi gostilnami in vrhunskimi restavracijami, z najboljšimi chefinjami in chefi, s kruhom in soljo, gostoljubjem in udobjem, naravo in njeno ohranjenostjo, z rodovitnostjo in vinorodnostjo, z letnimi časi, regionalnimi posebnostmi in krajinsko raznolikostjo, z bližino in toplino, pestrostjo in raznovrstnostjo.

Če ne verjamete, je tukaj tečaj točno o tem!

Potepava se: Violeta & Uroš Mencinger

24 nasvetov za potep po slovenski EGR

Kako je doma, izveš zunaj

Smo ali (še) nismo gastronomska regija?

 

Odgovor ni eden, temveč jih je veliko. Zato jih v tem tečaju Šole okusov, ki nastaja sproti in med potepi, tudi ne iščemo doma, temveč na tujem. Prepričani smo, namreč, da ne moreš biti najboljši, če z nobenim ne tekmuješ! Kako je doma, izveš zunaj!

Brez potepa ni dobrih jedi, to velja tako za chefe (in gostince nasploh), kot za njihove goste (vas in vse nas)! Slovenska kulinarika je postala vrhunska ravno zato, ker se je odprla v svet, ker so chefinje in chefi začeli tekmovati s svetom in ne (le) med seboj, tako da so učili od boljših in ne le iz knjig, da so bili najprej kuharski vajenci na tujem, preden so postavili chefi doma. Le tako se lahko napreduje!

A zdaj, ko so postali takšne chefinje in chefi, da se tuji vajenci prihajajo učit k njim, tuje goste pa v njihove gostilne in restavracije privabljajo visoke ocene mednarodnih vodičev in kulinaričnih ocenjevalcev, jim za potovanja zmanjkuje časa … Pravzaprav bi za ohranjanje vrhunske forme slovenske gastronomije morali sprejeti zakon o vsakoletnem obveznem enomesečnem študijskem dopustu!

Zakaj so tujci navdušeni?

To pa ne velja le za kuharje in gostince, temveč tudi za njihove goste. Smo ali nismo dobrojedci? Nismo, če doma kuharsko kolobarimo celo življenje pet jedi, pa še te se med seboj razlikujejo le v vrstah mesa na relaciji zrezek-krompir-solata. Nismo, če celo življenje hodimo le v najbližjo gostilno, le na najcenejšo malico in le zato, ker nimamo časa. Pa še v tej gostilni raje pijemo kot jemo, in še to raje več kot manj. Nismo, če je kulinarika na letnem ”študijskem” dopustu omejena le na morske ježe na konzervirani plaži in patagonske kalamare na hrvaški promenadi. Pa še to šele, ko spraznimo zalogo, ki smo jo zamrznili doma.

Zakaj so tujci navdušeni, ko med naravnimi lepotami Slovenije iščejo in odkrivajo kulinarične bisere, zaradi katerih je v Brdih bolj polno kot v Colliu, na Krasu lepše kot v Toskani, v Prekmurju bolj pristno kot na Gradiščanskem, v gostilnah, ki jih Michelin še ni našel, a smo jih zato našli mi tukaj, pa se boljše je kot v Provansi?!

Če se nam zdi, da je v slovenskih gostilnah že preveč tujih gostov, imamo, ne nazadnje, dve možnosti: lahko počakamo, da bo množica tujcev pokvarila vedno manj kuharjev, ali pa gremo vsi, kuharji in mi, na študijski dopust … Ker to je investicija – v znanje! Kuharji se bodo naučili še boljše kuhati, dobrojedci pa se bomo naučili še boljše jesti.

Če ste za, vam bomo pomagali. Skupaj se bomo, namreč, potepali po tujih gostilnah, pa ne z avtobusom in agencijo, ne za vodičkino marelo in tripadvisorjevo oceno, in nikakor ne na slepo, pač pa le s Šolo okusov.

Kulinarični potep, v sodelovanju z revijo Dober tek

Kam na potep?

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!