Vsak novi Teden restavracij poskrbi za novi rekord števila gostov. Zato je TR največja promocija slovenske kulinarike, ki pa tudi najbolj obvezuje. Vsako leto moramo biti še boljši! Pomladna priložnost za to bo od 11. do 20. marca.

Začelo se je v Mariboru z dvanajstimi restavracijami, se razširilo po Štajerski, nato po vsej Sloveniji. Danes je Teden restavracij sinonim za kulinarične užitke, ki je samo v lanskem letu razvajal več kot 76.000 gostov in uspešno definiral idejo nove slovenske kuhinje. A resnični čar projekta ni v njegovih številkah, temveč v kakovosti in visokih standardih kulinarične ponudbe sodelujočih restavracij. Izbrane sestavine lokalnega porekla in ekološke pridelave, združene z ustvarjalnostjo in modernimi kuharskimi tehnikami v edinstvene menije vsakič znova pričarajo pristen odsev vrhunskosti slovenske kulinarike.

Tudi prihajajoča pomlad bo tako v znamenju vrhunskih kulinaričnih užitkov. Lani smo začeli z lokalnostjo sestavin in ustvarjalnostjo chefov, v letu 2016 pa dodajamo še – obliko! Ne jemo namreč samo z usti, temveč tudi z očmi. Zato je prezentacija jedi na krožniku pomembna odlika vrhunske kulinarike. Jedi v menijih Tedna restavracij tako ne bodo le dobre, temveč tudi lepe!

Z meniji v (najmanj) treh hodih bodo svojo umetniško žilico in čut za lepoto predstavili chefi in chefinje iz več kot 85 slovenskih restavracij. In da bodo imeli malce več manevrskega prostora pri izbiri sestavin, se cena menija tudi letos dviguje z letnico – 16 evrov za najmanj tri hode, ki morajo biti zato res vrhunski! ”Ne sme se zgoditi, da bi Teden restavracij pomenil slabe sestavine in majhne porcije,” je glavna zahteva sodelujočim chefom selektorja Tedna restavracij, kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja.

Sprejemanje rezervacij se začne 22. februarja. Od tega dne bodo vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih, in izbiri menijev dostopne na spletni strani Tedna restavracij.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:
”Dovolj nam je listnatega peteršilja, češnjevega paradižnika in limonovih spiral! V Tednu restavracij jejo tudi oči. Zato v letu 2016 ocenjujemo tudi umetniški vtis. Slika jedi na krožniku! Jedi v menijih TR ne bodo le dobre, temveč tudi lepe! Ni pomembno, da je podlaga jedi velika in valovita, temveč da je primerna za tisto, kar je na njej! Celotna slika mora biti privlačna in to dosežejo chefi s kompozicijo jedi, ne pa z okraski, vijugami in drugimi neješčimi dodatki, ki so le izgovor za neznanje. Jemo z očmi in lepo mora biti kar bomo pojedli, ne pa le gledali.”

Tomaž Bolka, Gostilna Krištof:
“Ko sestavljam novo jed, zmeraj pazim, da je sezonska in že v barvah odraža letni čas ter poreklo. Organska ni le hrana, ampak zgodba o tem, kako poteka prehrambena veriga, od trenutka, ko seme pade v zemljo, do takrat, ko zelenjavo nabodemo na vilice. Skozi izbiro barv, oblik in tekstur lahko gostu poveš vse o zemlji, na kateri je zrasla hrana na njegovem krožniku. Vsaka sestavina ima svoj namen, svoje mesto in svojo zgodbo”

Jure Tomič, Ošterija Debeluh:
“Lepa jed je tista, kjer z očesom prepoznaš sestavine in te že na pogled izražajo svežino, okusnost in pravilno pripravo. Lepota se skriva v oblikah, teksturah in živih barvah, ki ne izoblikujejo samo prvega vtisa, temveč ostanejo prisotne v mislih še dolgo po tem, ko jed izgine iz krožnika. Moje kreacije vedno vsebujejo vsaj tri glavne sestavine, zato veliko truda vložim v to, da vsaka od njih predstavlja svoj element. Predvsem pa zagovarjam miselnost, da mora biti na krožniku vse užitno in se izogibam izključno dekorativnim sestavinam.”

Igor Jagodic, Restavracija Strelec:
“Tako kot v življenju, so tudi pri hrani pomembne vse drobne stvari in ena od teh je videz jedi. Zame je najpomembnejši okus, ampak izgled je tisti, ki lahko že na prvi pogled poveča apetit in pričakovanja. Lepa jed je lahko zelo pisana, s pravilnim pristopom pa so lahko privlačne tudi jedi preprostejšega videza. Pomembna je predvsem postavitev živil na krožniku in pri tem ima vsak kuhar svoj pristop, zaradi česar lahko iz enakih sestavin ustvarimo popolnoma različne kreacije.”

Luka Košir, Gostišče Grič:
“V kulinariki sta prezentacija in videz krožnikov prav tako pomembna kakor sama priprava jedi. Izgled jedi je za gosta tisti prvi vtis, ki namiguje na njen okus. ”Lepa” jed v prvi vrsti zajema dober okus in, kot kompliment, primerno smiseln in privlačen videz. Pomembno je, da gost občuti zgodbo jedi, ki se navezuje na čas in kraj, v katerem je bila ta sestavljena. Moje jedi temeljijo na enostavnosti, saj krožnik s preveč elementi gosta samo zmede. Pri izboru surovin je enako kot pri mnogih drugih kreativnih procesih – vedno je treba stremeti k drugačnosti, saj ta vzpodbuja inovativnost in eksperimentiranje.”

Na pomladnem Tednu restavracij 2016 se bodo prvič predstavili:


Nejka & Uroš Klinec, Plešivo
Casa Nostromo, Piran
Restavracija Sedem, Maribor
Restavracija KULT 316, Ljubljana
Restavracija Slon 1552, Ljubljana
Gostilna Bistra, Borovnica
Gostilna pri šoferski mamici, Vransko

Tags: , , , , , , , , ,