Prestižno ameriško-francosko vino odslej s posredovanjem Evina tudi pri nas, z zadnjim letnikom 2014 in ”drugim vinom” Overture

Piše: Uroš Mencinger

 

Najbolj znani vinski joint venture, ki je združil stari in novi vinski svet, francosko znanje in kalifornijsko grozdje, Opus One, vino z bordojsko eleganco in strukturo ter z Napino močjo, bo poslej tudi na slovenskih vinskih kartah. Prestižno kalifornijsko vinsko klet Opus One sta ustanovila 1979 baron Philippe de Rothschild, iz najbolj znane evropske vinarske dinastije (Château Mouton Rothschild), in Robert Mondavi, najbolj znani ameriški vinar iz Kalifornije. Steklenica prvega letnika, 1980, Opus One je stala 50 dolarjev, danes je vsaj desetkrat višja. Letnik 2014 bo v naših restavracijah s ceno ob boku najboljšim bordojcem. Zanimanje gostincev za predstavitev Opus One pa potrjuje, da ima naša vrhunska kulinarika tudi temu primerne goste.

Opus One letnika 2014, ki je preko uvoznika Evino že v prodaji, je vsekakor takšen – vrhunski. Je še mlad, toda že izraža potencial, zaradi katerega velja za ”najhitreje razcveteli popek” v zgodovini kalifornijsko-bordojske kleti. V ljubljanskem Evino baru smo poizkusili letnike 2005, 2010, 2013 in 2014 ter ”second wine” Overture. Degustacijo je vodil Charlie Matthews, regionalni menedžer Opus One za Evropo.

Opus One njihov glavni kletar Michael Silacci opisuje kot ”kakovost brez kompromisov, ki združuje harmonijo, kompleksnost in moč”. Napa je znana po dnevni vročini, a z nočnimi ohladitvami, ki dajo trti potrebni čas za počitek, zato v Opus One grozdje trgajo ob treh zjutraj. Hkrati pa zaradi svežine začnejo trgatev teden, dva prej, a jo nato zavlečejo vse do novembra. Opus One je bordojski cuvee, s prevlado cabernet sauvignona (78 do 88 %) in različnimi odstotki merlota, cabernet franca, petit verdota in malbeca. Pri vinifikaciji uporabljajo naravne in komercialne kvasovke, vino v novih barikih zorijo 18 mesecev, nato ga pred prodajo pustijo še vsaj tako dolgo v steklenicah. Z 68 hektarjev na štirih lokacijah blizu Oakvilla, čez cesto vinske kleti Mondavi, napolnijo letno 300 tisoč steklenic Opus One.

Zadnji letnik, ki je v prodaji, 2014, je dokaz, da v tretje gre rado. Vreme v Napi je bilo leta 2012 idealno za vinsko trto, naslednje leto se je to ponovilo in tudi leta 2014 ni bilo dosti slabše. Čisto drugače kot leto 2010, ki je bilo v zgodovini Opus One najbolj zahtevno. Opus One letnika 2013 je vinski kritik James Sucling (Wine Spectator) leta 2016 proglasil za vino leta na svetu in mu dal maksimalnih 100 točk. Že prvi stik z jezikom napolni usta. Sprva močni tanini se hitro umirijo, mravljinci se iz ustne votline razširijo po vsem telesu. Veliko vino! Takšno je tudi vino letnika 2005. Kar ni dobilo z vremenom, je dobilo z zorenjem. Letnik 2010 je imel zato težko delo, ni zmogel toliko harmonije, kar je šlo tudi na rovaš prezrelega grozdja. Letnik 2014 je nadaljevanje zgodbe 2013. A z nekaj potrpljenja.

Overture, cuvee več (dveh, treh) letnikov, je bil sprva namenjen le obiskovalcem vinske kleti Opus One, ki je ena od glavnih arhitekturnih vedut Nape. Zanimanje pa je bilo takšno, da je od 2016 v prodaji po celem svetu. S polovično ceno zadnjega letnika Opus One pa je tudi ”drugo vino” za spominjanje.

Tags: , , , , , , , , ,