Vino iz Nape z bordojsko dušo
Okuša: Uroš Mencinger
Master Wine Class v hotelu Alhambra na Lošinju. Diagonala letnikov Opus One, s komentarjem Charlieja Matthewsa, regionalnega menedžerja za Evropo prestižne kalifornijske vinske kleti Opus One, ki sta jo skupaj ustanovila 1979 baron Philippe de Rothschild, iz najbolj znane evropske vinarske dinastije (Château Mouton Rothschild), in Robert Mondavi, najbolj znani ameriški vinar iz Kalifornije. Steklenica prvega letnika, 1980, Opus One je stala 50 dolarjev, ko je najdražje kalifornijsko vino stalo 25 dolarjev. Zadnji letnik, 2012, stane 350 dolarjev, kar je zelo dober nakup, saj gre za enega najboljših letnikov, ki bo čez nekaj let v vinotekah po svetu stal več kot 1.000. A žal lahko kupite največ 6 steklenic.
Poskušali smo letnike od 2008 do 2012, na večerji pa je nato jagnjetino spremljal letnik 2006, in goveji ribeye letnik 2005. Opus One je zvrst bordojskih sort, s prevlado cabernet sauvignona, in glede na letnik različnimi odstotki merlota, cabernet franca, petit verdota in malbeca. Najbolj znani vinski joint venture, ki je združil stari in novi vinski svet, francosko znanje in kalifornijsko grozdje, iz vinogradov v Napi grozdje obirajo ob štirih zjutraj, pri vinifikaciji uporabljajo naravne in komercialne kvasovke, v novih barikih jih zorijo 18 mesecev, nato vsaj še tako dolgo pred prodajo v steklenici. Z 68 hektarjev na štirih lokacijah blizu Oakvilla, čez cesto vinske kleti Mondavi, napolnijo letno 300 tisoč steklenic Opus One. Vsa degustirana vina so bila še mlada, toda ne več adolescentna. Matthews je zaradi vrhunskega letnika 2012 vrstni red obrnil, tako da smo začeli z 2008. ”Zadnji letnik je bil tako odličen, da bi lahko prekril druga …” je pojasnil Matthews in predstavil filozofijo glavnega enologa Opus One Michaela Silaccija: ”Kakovost brez kompromisov, harmonija, kompleksnost in moč. Vse to opredeljujeta čas – karakter letnika – in prostor – terroire!”
2008 – Razodene že v prvem požirku. Napolni usta. Sprva močni tanini, ki se hitro umirijo. Kislina, svežina, mladost. A čuti se alkohol. Moč, toda v ravnotežju. Zaradi mladosti pookus še ni dolg, čeprav je že zaznati nekaj temne čokolade. A jutri ne bo ”zmotil” z aromami zrelih češenj in marcipana mehko kuhanega jajca. Ekstremen letnik, najmanjši donos v 30 letih. Cabernet sauvignon 86 %, petit verdot 8 %, merlot 4 %, cabernet franc 1 %, malbec 1 %.
2009 – Malo več mehkobe, nekaj manj svežine, slog je razpoznaven, toda vino še ni harmonično zrelo. Vsak novi požirek pove nekaj drugega. Očitno se mu poznajo razlike, deževna pomlad in mrzla jesen, topel začetek trganja septembra in deževen zaključek oktobra. Cabernet sauvignon 81 %, cabernet franc 9 %, petit verdot 6 %, merlot 3 %, malbec 1 %.
2010 – Deluje zelo všečno, skoraj preveč za tako vrhunski ugled. Če bi ga poskusil prvega, bi bil boljši. Za rdeče meso skoraj prenežni tanini, čeprav mu bodo leta najbrž okrepila aromo borovnic in črne čokolade. Težek letnik so v vročem poletju rešili z gostoto listja, v deževni in mrzli jeseni s stalno prisotnostjo v vinogradu. Čez deset let bo zvezda. Cabernet sauvignon 84 %, merlot 5,5 %, petit verdot 4 %, cabernet franc 5,5 %, malbec 1 %.
2011 – Moral bo še počakati. Tako mlad ima svežino, a nima še želene moči. Zaznati je že zeliščne note in bolj rdeče kot črno sadje. Prej jagnje, manj bik. Ima potencial, ki mu ga daje tudi majhen donos letnika. Cabernet sauvignon 71 %, merlot 11 %, petit verdot 9 %, cabernet franc 8 %, malbec 1 %.
2012 – Mlado, toda z izrazitostjo potenciala. Ponudi nekaj več. Naredi te radovednega. Največ pookusa. Želiš si ga še, čez nekaj let še najbolj. Charlie Matthews: ”Letnik 2012 je to, kar hočemo z Opus One!” Veliko pomoči mati narave, ki ustvarila zgodovinski letnik, z veliko nadokusa, večplastno kompleksnostjo in odličnostjo strukture. Žametni tanini, klasični okusi višnje, borovnic, robid. Cabernet sauvignon 79 %, cabernet franc 7 %, petit verdot 6 %, merlot 2 %, malbec 2 %.
2006 – Najnižje temperature in najmanj sonca v 25 letih. Težkemu letniku je pomagal večji delež merlota. Zrele note in arome, ne le sadnost, tudi različnost, od temne čokolade do dimljene slanine. Vino, ki naj v kozarcu ostane še po večerji. Ni še rekel zadnje. Cabernet sauvignon 77 %, merlot 12 %, cabernet franc 5 %, petit verdot 3 %, malbec 3 %.
2005 – Ribeye je bil medium rare, vino pa dovolj zrelo, da mu je nadomestilo omako. Hladno poletje je podaljšalo jesensko trgatev, ko so na mikrolokacijah od začetka septembra do konca oktobra iskali primerno zrelost grozdja. Cvetica ponuja sladki koren, bele tartufe, muškatni oreh, okusi so čokoladni, s sledmi jagodičevja in črnih oliv. Največ caberneta med vsemi. Cabernet sauvignon 88 %, merlot 5 %, cabernet franc 3 %, petit verdot 3 %, malbec 1 %.