1 Hiša Malega princa
Cvetlične uniforme na vasiPrva uganka nas popelje v Hišo, ki uspešno tekmuje na svetovnem prvenstvu najboljših restavracij.
Odkar moramo nositi PCT dokaz ves čas pri sebi, pozvoni vedno, ko prinesejo najboljšo jed. Čeprav je bilo tokrat izbrati zmagovalca pravzaprav nemogoče. Kebab mladega korenja z vzhodnoindijsko dišavno mešanico Panch phoron in cvetovi divje magnolije; ali postrv zorjena v figovih listih, voda vcepljenega ječmena, kumara in bezeg, pralina iz postrvi in figovih listov; ali tortilja, alpski mole, drežniško jagnje, olje jerebike in fermentirana rdeča pesa; ali medvedja šapa v kostanjevem raviolu in gozdni krepki juhi? Če ste bolj za sladko, pa izberite, če morete: sorbet japonskega dresnika z različnimi teksturami breskve in hibiskusom; ali krema rjavega fižola in reducirane sirotke, sladoled cvetnega prahu, sliva, karamelizirana kožica fižola in fermentirani med; ali kuhano testo choux in krema timorskega popra, maslo belega ješprenja in sena v čokoladi, jerebikin gumi bonbon, tempeth s kozjim mlekom in kakavovimi zrni?
Ker ob takšni ponudbi ne sme zazvoniti, kvečjemu zavibrirati, se je namrdnila le boljša polovica, ko sem klic zavrnil z sms-hvalo: ”Ne morem. Sva v Hiši …” Kazen je prišla s takojšnjim povratkom: ”Midva si pa tega ne moreva več privoščiti …”
Reinkarnacija Malega princa
Čeprav sploh nisva bila edina Slovenca in tudi avtomobili pred Hišo niso bili le iz vipovskega voznega parka, je res, da to ni več slovenska restavracija, temveč - svetovna. Pa sploh ne (le) zaradi mednarodne kuharske in strežne, 30-glave, brigade, in tudi ne zaradi gostov, ki prihajajo v vas dobesedno iz celega sveta. Svetovna je pač zato, ker ”tekmuje” na svetovnem prvenstvu najboljših restavracij in se zato v ničemer več ne razlikuje od njih, vključno s ceno menija.
Zato, ko te za kosilo naročijo že ob 12. uri, si ne upaš zamuditi niti sekunde. Saj te - vse goste - pred vrati pričakuje celotna strežna brigada, v novih, cvetličnih in dizajnerskih uniformah, da te popelje najprej na travnik, na aperitiv, in potem za mizo, na Reinkarnacijo Malega princa … ”Uživajte ta balonček svobode,” vošči chefinja, ki ti nato v nekaj kratkih urah odgovori na številna vprašanja. Zakaj jesti z rokami? Zakaj njoki po glavni jedi? Zakaj hladna postrv na sredini? Zakaj injera in tortilja med gorami in travniki?
Kulinarično potovanje okoli sveta v času, ko nihče ne potuje - vseeno pa vsi pripotujejo v Hišo -, pilotira Mali princ, ker ga je ”enostavno brati in si ga zapomniti, zelo težko pa ga je pozabiti”! Toda, je zaradi tega, ker morajo slovenski dobrojedci ”tekmovati” s svetovnimi foodieji, slovensko ”predsedovanje” Evropski gastronomski regiji tudi za nas neuspešno, če že ni zaradi covida kaj posebej odmevalo v svetu?
Res je, da si najboljših restavracij na svetu ne moremo vsi privoščiti. A tako ni le pri nas, temveč povsod. A smo Slovenci vseeno v prednosti. Povsod namreč nimajo toliko tako dobrih tolažb!
Če se v Hiši ne moreš odločiti, kaj je (naj)boljše, testenina polnjena z marelico, prašičkova juha odišavljena s koščicami marelic, vodo vrtnice in močvirskim osladom, ali koprivni njoki s fonduejem tolminskega sira in čebeljega voska ter cvetom hibiskusa, to ne pomeni, da vsi drugi, ki ne pridete na vrsto, v slovenski gastronomski deželi ne morete uživati v vrhunskih kulinaričnih doživetjih. Izbor okusov je ogromen in zato je Slovenija EGR, pa ne le 2021!
Rešitev prve uganke
Hiša
Meni Malega princa
Klik
Hiša
Vse uganke
1 Hiša Malega princa
Prva uganka nas popelje v Hišo, ki uspešno tekmuje na svetovnem prvenstvu najboljših restavracij.
Klik
1 Hiša Malega princa
2 Sinja hiša in neme budilke
Druga uganka ostaja pod najlepšimi gorami, saj sta oba potepa zrasla iz Hiše.
Klik
2 Sinja hiša in neme budilke
3 Štirje premalo znani
Tretja uganka ponuja štiri junake, ki so še premalo znani, da bi jih Michelin že našel.
Klik
3 Štirje premalo znani
4 V osrednji Sloveniji
Četrta uganka se izogne najlepšemu županovemu mestu na svetu, saj je povsod še 5 x lepše.
Klik
4 V osrednji Sloveniji
5 V južni Sloveniji
Peta uganka popelje na jug, kjer se 3 x pocedi po bradi.
Klik
5 V južni Sloveniji
6 V severni Sloveniji
Šesta uganka popelje na sever, kjer se 3 x kuha srčno, zato imajo jedi dušo.
Klik
6 V severni Sloveniji
8 V zahodni Sloveniji
Osma uganka popelje 3 x na zahod, kjer je prašič še vedno gospod.
Klik
8 V zahodni Sloveniji
7 V vzhodni Sloveniji
Sedma uganka popelje na vzhod, kjer 3 x vedo, koliko časa se pujsu kuhajo uhlji.
Klik
7 V vzhodni Sloveniji
NADALJEVANJE TEČAJA O NADOKUSU
2. Pod do nadokusa
Formula za sožitje in vrhunec
Klik
2. Pod do nadokusa
Kako v ŠOLO OKUSOV?Naroči se na Šolo okusovPodari Šolo okusov...