Kuhajmo doma: s kruhom

Zadnje urejanje: 3. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (19): če pečemo sami kruh, tudi starega ne zavržemo   Zdaj, ko smo začeli sami peči kruh – hranite svoje droži in redno pečete kruh iz kislega testa? -, smo dobili, kajne, takšno veselje, da bi ga pekli vsak dan. Da vas ne učimo nečesa, kar sami ne počnemo, je spodaj dokaz, ki je prišel ravnokar iz pečice! A tak hlebec rženega kruha bo v karanteni, ki ne dovoli druženja, trajal vsaj do ponedeljka. Nas pa vsakodnevno hranjenje droži – če jih imate v hladilniku, jih je potrebno nahraniti le…

Kuhajmo doma: čemaž

Zadnje urejanje: 2. aprila 2020

Ostanimo zdravi, čeprav cepiva še ni, so pa že recepti (18): sami na sprehod v tisti gozd, ki ima globeli polne divjega česna – čemaža Ko v iskalnik (Kuhinja) Šole okusov vpišeš ”čemaž”, dobiš kar 19 receptov! Pa med njimi sploh še ni tistega, ki je bil včeraj za kosilo, ko smo med zelene šparglje, ki so spremljali rikotine gnude – več o gnudih kmalu! – zamešali sveže popke čemaža, in to kar z domačega vrta. Za čemaž ni potrebno kršiti karantene, kajti dovolj ga je v vsaki občini, tudi vaši! Na sprehod in sveži zrak pa je nujno tudi…

Ostanimo zdravi: nedeljsko zajtrkujmo!

Zadnje urejanje: 1. aprila 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (17): ne le v nedeljo, za zajtrk je lahko vsak dan vikend – Janezek se začne učiti že za zajtrk Zdaj je pomembno, da ostanemo zdravi! Zato, da se epidemija še bolj ne razširi in da že končno pojenja. Zato, da bo kmalu konec karantene! Saj zato vam že 17. dan v boju proti koroni pomagamo na svoj način – čeprav cepiva še ni, recepti na Šoli okusov so že! Zato kuhamo skupaj, toda vsak v svoji kuhinji. In zaradi tega bomo zmagali, zato bo kmalu spet vse po … Saj res,…

Gajbice, recepti, boni iz karantene

Zadnje urejanje: 1. aprila 2020

Slovenske chefinje in chefi skušajo karanteno preživeti čim bolj koristno – Dobrote iz Hiše Franko – Znižane cene darilnih bonov – Snovanje in prenavljanje Gostilne so zaprte, toda chefinje in chefi delajo! Njihovo delo namreč ni le kuhanje, temveč še bolj ustvarjanje – novih receptov, jedi, menijev. Zato smo že zelo radovedni in karanteno še težje prenašamo … Vsak želi korona-čas čim boljše izkoristiti, za prenovo, ki med obratovanjem ni bila mogoča (gostišče Milka), za barvanje, pospravljanje, popravljanje, za kar prej ni bilo časa (Hiša Denk), ali pa za komunikacijo s svojimi gosti. Janez Bratovž (JB restavracija) jim, na primer,…

Ostanimo zdravi: dobro zajtrkujmo!

Zadnje urejanje: 31. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (16): dober zajtrk z domačim fermentiranim maslom, kruhom z drožmi in domačo marmelado Zdaj, ko smo doma, ni izgovorov! Prvič, karantena ne sme biti izgovor za jutranje poležavanje, pa vseeno, če smo na čakanju, delamo ali se učimo od doma. Zjutraj je potrebno vstati, kot da se gre v službo! Drugič, ker pa ne gremo v službo, ni izgovora, da ne moremo – zajtrkovati! Tretjič, ni izgovora, da ne moremo dobro zajtrkovati! In da vse to skupaj še bolj drži, je še četrtič: ni izgovora, da ne moremo dobro zajtrkovati zato, ker…

Ostanimo zdravi: berimo in se učimo

Zadnje urejanje: 30. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (15): razmislek o času, povabilo v knjižnico in članarina za šolo Šele ali že? V karanteni čas sicer dosti počasneje teče, a ko preštejemo, koliko smo v tem času skuhali, smo lahko že ponosni! Pred dvema tednoma smo začeli to korona-serijo, ki nam pomaga, da ostanemo zdravi, in v tem času smo vam posredovali že 34 receptov! Koliko ste jih že Vi skuhali? Ker recepti niso (le) za branje, temveč za kuhanje, vam tokrat na začetku tretjega tedna predlagamo nekaj drugega v branje. Tudi to je, namreč, pomembno za zdravje v korona-časih:…

Zaradi hitenja se le prehitro konča!

Zadnje urejanje: 30. marca 2020

Čas, kolumna Ona on v nedeljskem Večeru (29. marec 2020) – O formuli časa in pregovoru, da se počasi daleč pride Piše: Uroš Mencinger   Po tretjem dnevu karantene, ko je sonce še grelo, sem se že začel ozirati po vrtu. Kar se je dalo spomladansko porezati, je že drugi dan zapolnilo vse vreče, ki jih kdo ve kako dolgo ne bo nihče odpeljal, zato sem se spravil nad leseni podij na terasi. Če se ne bi zgodila korona, bi prišlo krtačenje njegove patine, ki je barvo lesa spremenila v sivino umazanije, na vrsto čez kakšnih stopetdeset let. Zato se…

Ostanimo zdravi: s kislim testom

Zadnje urejanje: 28. marca 2020

Cepiva še ni, so pa že recepti (13-14): 123, prvi kruh s pomočjo lastnih droži, ki smo jih vzgojili v štirih dneh Peti dan bo iz droži nastalo kislo testo in šesti dan boste spekli svoj prvi kruh z drožmi! To bo pojedina, sicer v karanteni, toda zaradi nje bo kruh še bolj teknil. Ne nazadnje je ta hlebec dokaz našega kljubovanja virusu. Ne damo se! Proti sovražnim bakterijam se borimo s prijateljskimi. V osami nismo osamljeni, saj se iz naših domov širi podoben vonj – po sveže spečenem kruhu! Tukaj je vaš prvi hlebec kruha iz kislega testa, ki…

Ostanimo zdravi: družabno v dvoje

Zadnje urejanje: 27. marca 2020

Cepiva še ni, so pa že recepti (12): droži po četrtem dnevu, dan pred peko – Prigrizki z lososom za družabni večer v karanteni Četrti dan je bilo v domovanju droži že veselo. Čez dan so sicer še počivale, saj se jim je poznala zunanja temperatura, ki je s snegom prekrila češnjeve cvetove. Zobali žal ne bomo, a zato bomo hrustali, saj boljše skorjo, kot jo ima kruh s kislim testom, je ni. Ko smo zvečer v stanovanju zakurili za Tv poročila, je prijetna toplota v karanteni poživila tudi droži. Jedle so in spuščale pline, da se je zgornji del…

Ostanimo zdravi: iz enega lonca

Zadnje urejanje: 26. marca 2020

Cepiva še ni, so pa že recepti (11): enolončnica je več hodov na enem krožniku – Protivirusna hrana za dušo in na žlico Tretji dan življenja so droži v prvih štirih urah po hranjenju narasle za dober milimeter, potem pa spet upadle, hkrati pa se je na vrhu izločila rjavkasta voda. Vonj ni bil neprijeten, še vedno je bil mokast in svež. Vodo sem odlil, potem sem jih nahranil po enaki formuli: 20 g bele pšenične moke + 20 g polnozrnate pšenične moke + 40 g vode. Ko tako hraniš druži, postaneš še sam lačen. Zunaj sneži, od televizije že zadnjica…

Izolski Orange wine bo oktobra

Zadnje urejanje: 25. marca 2020

Festival oranžnih vin Orange Wine Festival v Izoli je preložen: namesto konec aprila bo 24. oktobra Festival oranžnih vin je v Izoli osemkrat zapored zadnji petek v aprilu na Manziolijevem trgu, v tamkajšnji Manziolijevi palači in v cerkvi sv. Marije Alietske, povezal številne vinarje, pridelovalce drugih kmetijskih pridelkov, gostince in rokodelce z zainteresirano in pisano mednarodno publiko. Vsi skupaj so v minulih letih utrjevali pomen in vlogo sonaravne in trajnostne pridelave. Epidemija novega korona virusa je festival letos premaknila v čas po trgatvi. Takrat, so prepričani organizatorji, bo festival potekal v vedrem in optimističnem vzdušju. Festivalsko sporočilo o pomenu sonaravne, odgovorne…

Ostanimo zdravi: pizza tudi doma

Zadnje urejanje: 25. marca 2020

Cepiva še ni, so pa že recepti (10): domača pizza je drugačna kot v gostilni, a nič slabša – Drugi dan življenja novih droži Droži so drugi dan življenja že bolj živahne, že grizejo in potem spuščajo pline, zato se že pojavljajo prvi mehurčki in votli žepki v testu. Temperatura v prostoru je čez dan 20 stopinj, ponoči 13 stopinj. Bolj živahne bi bile, če bi bilo bolj toplo, a saj se nam (v karanteni) ne mudi. Če si nataknem očala, so se dvignile že za cel milimeter … Zanimivo, vonj se je pa ščistil, vedno bolj žiten je, toda iz…

Ostanimo zdravi: jejmo v hodih

Zadnje urejanje: 24. marca 2020

Cepiva še ni, so pa že recepti (9): ko se mudi, je najboljše iz enega lonca, zdaj, ko smo doma, pa s treh krožnikov – Prvi dan življenja novih droži Za drožmi, ki smo jih ”rodili” včeraj, je prvi dan življenja. Po 24 urah je vonj žiten, a tudi orehast, tudi zato, ker se zaznava nekaj žarkih orehov. Brez skrbi, to je povsem normalno, pomeni le, da se že dogaja, droži so že spremenile barvo, na površini se je naredila tanka plast motne vode, kozarec se je orosil, to so vse dobri znaki, ki pomenijo, da se je življenje po včerajšnjem…

Ostanimo zdravi: nahranimo droži!

Zadnje urejanje: 23. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (8): karantena je idealna za rojstvo droži za peko kruha iz kislega testa – Formula: 20 g bele pšenične moke + 20 g polnozrnate pšenične moke + 40 g vode x 5 dni Piše: Uroš Mencinger   Ostanimo pozitivni! In ostanimo zdravi! Zato poglejte s te strani: za nami je šele prvi teden karantene, pa smo že toliko skuhali … Pa še potres je bil vmes. Zato gremo drugi teden še korak dalje. Ne bomo le kuhali, temveč se bomo lotili kuharskih projektov! Prve so na vrsti droži. Česa je v trgovinah, preden…

Ostanimo zdravi: steak in še kaj

Zadnje urejanje: 23. marca 2020

Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (6-7): čeprav so stejki najdebelejši kosi mesa, so tudi zanje pomembne podrobnosti, ki so na in ob njih Pa čeprav je le krompir … A biti mora pravi, saj ga bomo le skuhali, olupili, malo spečkali in ga obilno polili z olivnim oljem, na vrh pa še grobo posipali s solnim cvetom. Včasih, še pomnite veterani, smo tak krompir, potem ko so nas starši do teme komaj priklicali z dvorišča, dobili za večerjo. Sproti smo ga lupili, da nas je peklo v roke, ki so se pozimi vnele do najprej otrdele, potem…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!