BRLOG DOBROJEDSKIH INFORMACIJ BRLOG DOBROJEDSKIH INFORMACIJ BRLOG DOBROJEDSKIH INFORMACIJ

Ta teden: hitro za vroče dni

Zadnje urejanje: 10. avgusta 2020
Ta teden kuhamo kot v Šoli okusov: salade nicoise, paradižnikova juha s tajskim pestom, ražnjiči lososa s sezamom in ingverjem, kotlet na žaru z zelišči, kolač z nektarinami in mandlji Izbor receptov: Violeta Mencinger SALADE NICOISE poletna solata iz Nice Salade niçoise Recept smo si sposodili pri chefu Paulu Iviću, ki si ga je sposodil v Nici. Pečen krompir v solati?! Čudiš se le tako dolgo, dokler ne poskusiš. A pri salade nicoise ne gre le za posnemanje, temveč tudi za učenje. Poskusite! Klik Salade niçoise PARADIŽNIKOVA JUHA s tajskim pestom Paradižnikova juha s tajskim pestom V Šoli okusov učimo,...

JB restavracija: 4 srčki

Zadnje urejanje: 5. avgusta 2020
Ocenjujemo: Michelin je ocenil Plečnikovo arhitekturo, Izbor okusov pa je ocenil JB restavracijo! Najboljši slovenski fine dining ima le dve črki. Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Janez Bratovž, JB za svoje zveste in dolgoletne goste, je prepričan, da Michelina sploh ni bilo v njegovi restavraciji. A se moti … Kako bi sicer Michelinov inšpektor, ki je sicer lahko povsod prebral, da je Plečnikova secesijska zgradba iz 1920. leta, zmogel tako ”slikovito” opisati notranjost restavracije, v kateri je opazil: visoke strope, marmorna tla, sodobne umetniške slike na stenah in art deko lestence? Seveda je bil, pa čeprav je narobe zapisal celo...

10. SladoLent šele prihodnje leto

Zadnje urejanje: 3. avgusta 2020
Koronavirus je letos pregnal SladoLent z dravske promenade - Festival Lent bo, a brez SladoLenta SladoLent, festival ulične prehrane Festivala Lent, je promenada slovenske vrhunske kulinarike. Devet let so se na Lentu z avtorskimi ”hitrimi” jedmi množično in dolgo v noč družili najboljši slovenski chefi in obiskovalci Festivala Lent, toda desetletnico SladoLenta bodo proslavili zaradi koronavirusa šele prihodnje leto. Violeta in Uroš Mencinger, producenta SladoLenta: ”Bistvo SladoLenta je druženje, z jedmi, chefi, vini, prijatelji, stoje, skupaj, sproščeno in zdravo. Popularnosti SladoLenta nočemo ogroziti z nevarnostjo okužbe. Raje bomo počakali na razdalji. Deseti SladoLent bo leta 2021.” Družili pa se bomo...

Ta teden: vse iz paradižnikov

Zadnje urejanje: 3. avgusta 2020
Ta teden kuhamo kot v Šoli okusov - paradižnikovo poletje: paradižnikova solata s fregolo, paradižnikova krema z lubenico, paradižnikova rižota z mocarelo, njoki s paradižnikom, jajčevci in rikoto, tarte s paradižniki in baziliko Izbor receptov: Violeta Mencinger PARADIŽNIKOVA SOLATA s fregolo Paradižnikova solata s fregolo Fregola sarda, pri nas tudi fregula, čeprav skoraj neznana, testenine s Sardinije, drobne kroglice, narejene iz testa trde pšenice, nato pa popečene, tudi podimljene, kar jim daje specifičen okus in vonj, a vseeno še ostanejo testenine. Klik Paradižnikova solata s fregolo PARADIŽNIKOVA KREMA lubenica, kumare in kozice Paradižnikova krema, lubenica, kumare in kozice Igra barv,...

Novo: deset veščin doma

Zadnje urejanje: 3. avgusta 2020
Novi tečaj Šole okusov: deset osnovnih kuharskih spretnosti pravih chefov, ki jih morajo obvladati tudi domači chefi Četudi ne režete, sekljate, trebite tako spretno, hitro, natančno in lepo kot profesionalni chefi, ne vrzite kuhalnice v lonec s koruzo, saj je za množilnik v formuli dobrih jedi potrebnih le deset osnovnih kuharskih spretnosti. Mise en place Novi tečaj Šole okusov - deset osnovnih kuharskih veščin pravih chefov, ki jih morate obvladati tudi domači chefi: rezanje,  mešanje,  filiranje,  kuhljanje,  potrpljenje,  dimljenje,  barvanje,  zgoščanje,  stejkanje,  večopravilnost. Ta teden je tečaj odprt za vse obiskovalce spletne strani, zatem pa samo za prave dobrojedce -...

Hotel Lipa: 1 srček za 2

Zadnje urejanje: 2. avgusta 2020
Ocenjujemo: hotel Lipa iz Kranjske Gore - Morsko ali mesno, pod lipo ali v vinski kleti - V Lipi si presenečen zato, ker si tako zadovoljen s pričakovanim! Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Zagrizi v kos pehtranove potice pri zajtrku. Poslušaj cmokanje gostov, ki se z lepimi avtomobili opoldne pripeljejo pod lipo. Vprašaj avstrijske sosede, zakaj ne hodijo več v Italijo na kosilo. Odgovori le morsko ali mesno, ko za večerjo izbereš meni, ki se bo končal v gorenjski vinski kleti. Ker potem ti bodo za domov zavili še orehovo potico! Od leve: chef Aleš Potočnik, gospodarica Zorka Perkolič, somelje...

Ta teden: poletje na balkonu

Zadnje urejanje: 27. julija 2020
Ta teden kuhamo kot v Šoli okusov - poletni večerni prigrizki na vrtu ali balkonu: pečene fige in camembert, ocvrta mocarela in paradižnički, čičerkine palačinke in sardelna omaka, koruzni blini in dimljeni losos, limoncello zmrzlina in borovnice Izbor receptov: Violeta Mencinger PEČENE FIGE in camembert Pečene fige in camembert Medtem ko se pečica ogreje in v njej camembert, ki je, seveda, vedno v hladilniku, stopi, so v ponvi s čebulo in portovcem popečene tudi sveže fige, zato je še ravno dovolj časa za odčep merlota. Klik Pečene fige in camembert OCVRTA MOCARELA in dušeni paradižnički Ocvrta mocarela z dušenimi paradižniki...

Leone sladoledne vrtnice z nagrado

Zadnje urejanje: 22. julija 2020

Sladoledne vrtnice LEONE s prestižno DLG zlato medaljo v Nemčiji   Nič ne opiše ljubezni bolje od vrtnice! Še posebej, če jo lahko poližeš … Podjetje Incom LEONE iz Ajdovščine je na ocenjevanju DLG prejelo najvišji priznanji za sladoledne kornete v obliki vrtnic, Rose cone. DLG iz Nemčije je najstarejša ustanova v Evropi (ustanovljena 1885) na področju preizkušanja kakovosti živil, ki vsako leto opravi teste kakovosti v številnih prehranskih sektorjih. V središču teh testov je analiza senzorične kakovosti hrane in pijač (barva, videz, konsistenca, vonj in okus). Živila, ki prejmejo nagrado DLG, morajo opraviti ustrezne kemijske, mikrobiološke in fizikalne teste,…

Konoba Vodnjanka: 1 srček

Zadnje urejanje: 22. julija 2020
Ocenjujemo: najboljša Vodnjanka sredi Pulja nalašč kuha ”le“ za 1 srček, ker zaradi tega greš iz nje srečno sit, vrneš pa se ne kot turist, temveč kot domačin Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Na dopust hodimo zaradi uživanja, počitka, sprostitve. A zakaj se potem vozimo v kolonah, cmarimo na soncu, jemo na rivi in se jezimo zaradi računa? Zakaj ne gremo raje na dopust v Vodnjanko! Brodet s sipo in lignji Ocenili smo puljsko Vodnjanko, ki dokazuje, da je lahko pristna konoba tudi sredi (največjega istrskega) mesta in tudi sredi turistične sezone. Čeprav je Vodnjanka, je v Pulju, kar pa...

Ta teden: klasika, a malo drugače

Zadnje urejanje: 20. julija 2020
Ta teden kuhamo kot v Šoli okusov: klasične jedi, ki pa nekoliko izstopajo iz klasičnega območja udobja: polnjene paprike, riževo meso, pogača, polpeti, kolač Izbor receptov: Violeta Mencinger POLNJENE PAPRIKE in lečina solata Polnjene paprike in lečina solata Gosta paradižnikova omaka, mesnate in velike paprike, nadev iz mletega mesa in riža, da se sline cedijo. Jed, ki se je ne moremo naveličati, še posebej, ker ima toliko variacij. Klik Polnjene paprike in lečina solata RIŽEVO MESO z lisičkami in fižolom Riževo meso z lisičkami in fižolom Kitajci ga imajo tako radi, da ga jejo že za zajtrk, Indijci pa tako,...

Ta teden: po kosilo v gozd

Zadnje urejanje: 13. julija 2020
Ta teden kuhamo in nabiramo kot v Šoli okusov: gobe, v juhi in cmokih, s polento in kozicami, jagodičevje z rožmarinom Izbor receptov: Violeta Mencinger KOZICE IN JURČKI On zanjo preprosto iz pečice: iz gozda in morja Kozice in jurčki ”Greva ven?” Spet je imel nekaj časa občutek, da ga ne sliši, nato pa je vendarle odgovorila. ”Če pa berem ... Najdi si kakšno delo, če ti je dolgčas. Lahko bi, na primer, posesal. Kdaj si nazadnje?”... Torej je raje nekaj skuhal! Klik Kozice in jurčki GOBOVA JUHA Poletna gobova juha iz jurčkov in lisičk z zelenjavo, zelišči in sladko...

Povezovanje: rebula, zelen, teran

Zadnje urejanje: 10. julija 2020

Čas za vas. Brda. Vipavska dolina. Kras. Povezovanje treh turističnih regij v skupno zgodbo. Virusni časi ne ločujejo, temveč povezujejo! To so spoznali na Krasu, v Vipavski dolini in Goriških Brdih, ter (končno) začeli turistično sodelovati. Skupna zgodba pod krovnim sloganom Čas za vas. Brda. Vipavska dolina. Kras, ki je prvi korak na poti povezovanja treh žlahtnih dežel v eno najlepših turističnih zgodb Slovenije, goste z brezplačnim vodenjem popelje na odkrivanje izjemne zgodovinske, kulturne in naravne dediščine teritorija ter izkušnjo obogati z okušanjem avtohtone vrhunske žlahtne kapljice, rebule, zelena in terana. S tem so turistični delavci Vipavske, Brd in Krasa…

Konoba Batelina: 2 srčka

Zadnje urejanje: 9. julija 2020
Ocenjujemo: najbolj znano hrvaško konobo smo v odsotnosti njenega (bivšega) chefa ocenili po sedanjosti, ne preteklosti - 2 srčka zato, ker je še vedno drugačna - Ne več 3, ker ni nekdanjih draži Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Batelina je bila vedno le konoba in to je pomenilo, da je bila njena ponudba vedno odvisna le od dnevnega ulova z očetove bateline … Vse to je še vedno, čeprav je slavni ribičev sin v njej le še na televiziji. David Skoko se nikoli ni strinjal s svojimi kritiki, ki smo iz ”ribarovog sina” naredili chefovsko zvezdo, iz Bateline pa...

Kaj pa zdaj, z mišelinkami?

Zadnje urejanje: 18. julija 2020
Komentar (p)o mišelinkah, s perspektive, da je Michelin dal, kar je imel, zdaj pa moramo mi opraviti svoje, da bo prihodnje leto bera bolj zvrhana.   Vzdušje na Ljubljanskem gradu je bilo iskreno. Vsaj po eno zvezdico je sicer dobilo le šest restavracij, toda Anini dve je dobila vsa Slovenija! Zato je bilo iskreno tako (množično) veselje kot (manjšinsko) razočaranje. A praznovanje je končano - kaj zdaj?! Sicer smo značilno slovensko pomen Michelina medijsko napihnili – če že nismo svetovni prvaki v številu zvezdic na milijon prebivalcev, smo zagotovo v velikosti mišelinsko navdahnjenih naslovov na naslovnicah dnevnih časopisov in televizijskih...

Ta teden: potovanje doma

Zadnje urejanje: 6. julija 2020
Ta teden kuhamo kot v Šoli okusov: portugalski riž, miso jajčevci, sicilijanska pašta, pariško maslo in naše borovnice Izbor receptov: Violeta Mencinger PORTUGALSKI RIŽ Riž s portugalskimi okusi, ki jih določata koriander in dimljena mleta (pekoča) paprika. Portugalski riž s školjkami in lososom V naših gostilnah vsemu, kar je z rižem, rečejo rižota. In zaradi tega je tako malo gostilniških rižot dobrih. Zato to ni rižota! In zato je ta lonec tako dober, da bo vaš hit letošnjega poletja! Klik Portugalski riž s školjkami in lososom MISO JAJČEVCI Za miso pasto vprašajte pri Kitajcih. Ko jo odprete, bo v hladilniku...
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!