





Na nekatere sladice kar pozabimo. Nekoč (v otroštvu) smo jih oboževali, potem pa so nam jih vedno novi recepti in ideje potisnili v pozabo. Toda okus je v podzavesti ostal. Se še spominjate mlečnega zdroba? In kaj se je jutri zgodilo z njim, če je vročega in potresenega s čokolado…
VEČ
Za beluše je najboljša holandska omaka! Že mogoče, a če se tega striktno držimo, postanejo beluši hitro dolgočasni. Malo spremembe? Če ”holandsko” omako naredimo brez jajc (rumenjakov), nastane beurre blanc, bela maslena omaka. In ker je to ena od osnovnih omak, se nam ni potrebno ustaviti, temveč lahko nadaljujemo. A…
VEČ
Med prazniki preveč jemo. Pa vseeno nam še veliko ostane … Spomladi je ob šunki in hrenu mlečni kruh, ki je odličen svež, drugi dan pa že več nikogar – kvečjemu opekač – ne zanima. Ne zavrzite! Kruhov narastek iz ”boljšega” kruha (z jajci in maščobo) je star še boljši,…
VEČ
Dolgo čakamo, da nam pomlad ponudi svežino in mladost svoje zelenjave, potem pa je imamo naenkrat preveč. Zjutraj spečemo jajca s koprivami, in nam jih še nekaj ostane, opoldne zmešamo juho iz čemaža, in ga še nekaj ostane, zvečer belušem naredimo holandsko omako, in nam ostanejo šparglji … Resda je…
VEČ
Danes bo pomladni piknik! Zato nikar le k mesarju!! Ker pa je mlada zelenjava preveč nežna in presladka, da bi jo polagali na žar, naj bo tokrat na pikniku glavna zelenjavna solata, k njej pa lahko nekaj tudi spečete. Takšna so pač pomladna pravila. Ne bo vam žal!
VEČ
Pomlad, lepo vreme, nedelja in (zato) kosilo na vrtu za prijatelje. Ob mehurčkih so domači grisiniji, ker je ostalo nekaj drožastega testa od kruhove pašte cecamariti, ki bo na vrsti – s paradižnikovo omako in dimljenim svinjskim podbradkom guanciale – po hladnih predjedeh. Če se že ‘pogovarjamo’ italijansko, lahko tako…
VEČ
Ko spomladi na vrtu prvič zakurimo žar, vedno pretiravamo s količino mesa. Nismo še umerjeni, zimske oči pa so že lačne dišečega dima. In posledično se tako najemo, da ne moremo več … Res? Odvisno, kaj še sledi. Za sladko je vedno prostor, še posebej, če je tudi kislo! Po…
VEČ
Pomlad se vsako leto ne začne s koledarskim datumom, temveč (šele) z datumom, ko je v košari s tržnice vse, kar potrebuje pomladni ragu! To pa ni, ko so vse leto zeleni šparglji, temveč šele, ko je že dovolj pomladi za ”prave” bele, beluše; ko so ob sušenih mavrahih v…
VEČ
Cvetele so češnje in padal je sneg … Nedeljski jutranji pogled na vrt je bil tako zimski, da je svetoval povratek v posteljo. Ker nobena pomlad ni več izjema, da nas ne bi bilo strah za naše sadje, je to priložnost za južno. Tudi zato, ker po vsaki pomladni zmrzali…
VEČ
Imamo sestavine, nimamo pa recepta. Spomladi, ko je povsod dovolj čemaža, špargljev, nasploh mlade zelenjave, se nam to rado primeri, saj se nam ne ljubi več ponavljati starih jedi, še manj pa brskati za novimi. Rešitev? Vrzite vse, kar nam po dolgi in zelenjavno škrti zimi tako radodarno ponuja pomlad,…
VEČ
Pomlad je že, zato naberimo čemaž, a mraz se še ne da, zato še ne moremo prižgati žara. Bi pa že pekli, kajne … Naj meso še počaka, saj so veliki klobuki portobello šampinjonov kot nalašč za pečenje ”zrezkov”, ki pa jih povrh lahko še (dobesedno) napolnimo. Pečeni portobello klobuki,…
VEČ
Kjer so skupaj mandlji, limone in čokolada, je caprese, pa ne le na Capriju. Tudi v Šoli okusov imamo zato originalno caprese torto, s temno čokolado, in ”našo” caprese torto z belo čokolado. Zakaj je, torej, ne bi imeli še v obliki narastka. Če pa je a la caprese vedno…
VEČ
Buča maslenka je ”narejena” za steake! Ni je potrebno niti olupiti, le debelo in počez narezati, pa že imamo pravo obliko, da bomo potrebovali pravi nož za steake. Ker pa je to vseeno buča, z njo nima smisla oponašati mesa, temveč ustvariti posebno jed, ki si je le sposodila znano…
VEČ
Tagliatelle al Ragù Bolognese. Ena od najbolj znanih in svetovno razširjenih pašt italijanske La Cucine. Ki pa je največkrat ”pokvarjena” s špageti … Zato je naša original, pa čeprav je vse čisto drugače. Široki rezanci so zelenjavni, iz črnega korena. Bolonjska omaka ni iz mletega mesa, temveč je brezmesna. Ragú…
VEČ
Skutne palačinke so hrana za dušo. So sladke, vendar niso (le) sladica. So, torej, samozadostne, vendar je vseeno dobro, če je pred njimi še juha. A ne goveja, temveč zelenjavna, čim bolj sezonska in čim bolj gosta. Ker potem palačinke ne smejo biti pregoste in pretežke, kar se skutnim sicer…
VEČ