





Primorska omleta, v katero ob jajcih lahko zamešamo karkoli, pa imamo obilen zajtrk, toplo malico, lahko kosilo ali hitro večerjo. Ker pa ima bob, debeli zeleni fižol, kratko sezono in je najboljši, ko je svež, je frtalja takrat še za nekaj več. Za večerni hlad na poletnem vrtu, ko so…
VEČ
Mladi krompir ne potrebuje zrezka! Pečen mladi krompir potrebuje le skledo solate! Obe trditvi sta točni, vendar je vsaj pri drugi kar nekaj manevrskega prostora. Iz mladega krompirja sicer ne delamo pomfrija, vseeno pa ga lahko jemo kar z roko, če ga narežemo na dolge trikotne krhlje. Še bolj domiselni…
VEČ
To je recept za plinski žar (čeprav lahko vse spečemo tudi v ponvi na štedilniku). Zato, ker poleti ni vedno časa (in vremena) za piknik, zato je potrebno hitro izkoristiti vsako priložnost. Plinski žar je takoj vroč in zelenjava je hitro pečena, zato je hiter tudi kruh, ki ga pripravimo…
VEČ
Na začetku žar ponavadi še nima prave temperature. Zato potrebujemo nekaj, da ga preizkusimo. Prav tako pa tudi mi na začetku potrebujemo nekaj, da nas spravi v žar-razpoloženje. Zato so za oboje breskve na začetku poletja idealne, so sočne, mesnate in sladke, a hkrati imajo rade dim, maščobo, meso in…
VEČ
Je vroče? Še bolj bo. Če se spreminja vreme, se moramo tudi mi. Obilne malice in dolga kosila so, vsaj poleti, preteklost. Saj po njih smo utrujeni, tudi ko ni vroče … Lahka solata, ki je polna vitaminov, arom in okusov, je s kosom kruha malica, da zdržimo še drugo…
VEČ
Tiramisu za vroče dni? Zakaj pa ne, če ga imamo radi! Saj je tudi klasični tiramisu lahko neklasično leden. V njem je vse, zakaj se ga že tako dolgo ne naveličamo, čeprav smo se že naveličali vedno enakega recepta. Šola okusov ima dovolj različnih, da je zdaj dodala še ledenega….
VEČ
Poleti bi vsi le (gojene) brancine in orade, ribiči pa ne vedo, kam s skušami … Zato so poceni in zato jih imamo, neupravičeno, za manj vredne. Toda skuše so najboljše prav poleti! In na žaru na oglje! Če zadenemo pravo temperaturo, bo koža hrustljava, meso pa sočno. Potem jih…
VEČ
Ražnjiči niso le mesni, temveč smo pri nabadanju na lesene (pred tem jih nekaj ur namakajte v vodi) ali kovinske špile lahko čim bolj raznovrstni. Potem bo kurjenje žara na oglje, ki bo nekaj ur oddajalo prepoznavni vonj in najboljšo vročino, smiselno, če bomo nabodala polagali nanj postopno. Vsako nabodalo,…
VEČ
Družinski piknik na domačem vrtu z velikim kosom mesa iz smokerja in veliko prilogami. Ko se meso počasi peče in dimi, lahko na dovolj velikem žaru hitro za toplo predjed ob jadranskih kozicah z azijsko gremolato spečemo še Jakobove pokrovače. Za vsakega le eno, a zato gratinirano z zeliščnim maslom…
VEČ
Družinski piknik na domačem vrtu z velikim kosom mesa iz smokerja in veliko prilogami. Če bodo za toplo predjed Jakobove pokrovače z lešniki in jadranske kozice z azijsko marinado, je tudi hladni uvod lahko v tej vodni smeri. Pacanje lososa je preprosto, le dva dni prej se ga je potrebno…
VEČ
Družinski piknik na domačem vrtu z velikim kosom mesa iz smokerja in veliko prilogami. Bučke s čebulo so hitro gotove, zato se lahko bolj zamudimo z nakupom … Saj so lahko običajne bučke in običajna rdeča čebula. Če pa se potrudimo, bo še boljše: mini okrogle rumene bučke so sorta…
VEČ
Družinski piknik na domačem vrtu z velikim kosom mesa iz smokerja in veliko prilogami. Da ne bo na žaru preveč gneče, smo krompir najprej skuhali, nato pa ga potlačenega še zapekli v pečici.
VEČ
Ni le pira, ki poskrbi za drugačnost krhkega testa, temveč so tudi jurčki, ki tej drugačnosti dodajo svojo nepogrešljivo in omamno prepoznavnost. Pa imamo dokaz, da je škoda vso gobjo letino zamrzniti, nato pa do druge kuhati ”spužve”. Če imamo jurčkov preveč, jih je boljše posušiti, saj imajo zmleti v…
VEČ
Torte so za vikende, kolači pa za delovnike. So zato vsakodnevni kolači manj vredni od svečanih tort? Pravzaprav je ravno obratno! Ko je torta, pride na vrsto na koncu, ko smo vsega že siti. Ko je kolač, pa pride na vrsto popoldan, ko smo spet lačni. Zato potrebujemo veliko receptov…
VEČ
Zato je potrebno kuhati/jesti doma! Ker takšnega kuhanja ni v gostilnah! Ko diši do sosedov, ko nam (zato) kruli še glasneje, ko kar ne moremo dočakati, in ko je končno na mizi, je vse trpeče čakanje poplačano na veliki žlici, ki poželjivo zajame. Piščanec je mehek in sočen, šparglji so…
VEČ