





Tako kot so dunajci v domovini le zrezki, so tudi cantuccini (ali cantucci) v Toskani zgolj biscotti. ”Prav” jih imenujejo le vsi drugi, saj so se razširili po vsem svetu. In kaj so pri nas osnovni piškoti, ki ne smejo doma nikoli manjkati, kar pomeni, da morajo ostati dolgo sveži,…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Vsaka sezona ima svoje pašte! V tem je čar njihove priljubljenosti in testenin se zato ne naveličamo. Jeseni so bolj robustne, zato smo izbrali ušeska (orecchiette), omake so bolj mesne, zato smo se znašli z italijansko pečenico (salsiccio), torej je vedno dobrodošlo tudi nekaj svežine, zato smo osmukali okensko baziliko….
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Gougères so francoski sirovi krofki, iz kuhanega, paljenega testa (kot princeske), zmešanega s sirom, grojerjem. So lažji od zraka, da se stopijo na jeziku, vseeno pa pikantni, da ostanejo dolgo v spominu. Tradicionalni burgundski amuse bouche (pozdrav iz kuhinje) ali prigrizek k vinu. Lahko so vroči, sveže pečeni, topli, le…
VEČJesen
Srednje
Priprava

Lignji, na žaru, v ponvi, pečeni, ocvrti, praženi, so ena od najbolj priljubljenih gostilniških jedi, tudi pri nas; oziroma pri nas še posebej! Pozna kdo koga, ki ne je rad lignjev, ne le na morju, temveč vse leto? Ne, najbrž. Toda ta množičnost ni le slaba ves za lignje, temveč…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Naj ne bo pretežko, a naj bo, je vodilo v domači kuhinji. Zato vam ne predlagamo, da prijatelje povabite na večerjo francoske haute cuisine, visoke kuhinje. Ne, dovolj je le bistro! Za sladico bo, torej, mousse au chocolat, čokoladni mus ali kremasta pena, ki je popularna po vsem svetu, ne…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Brokoli je hvaležna zelenjava. Prvič zaradi pozne sezone (jesen, zima), ko je druge zelenjave malo in so zato kopusnice (še cvetača in romanesko) vitaminsko dobrodošle; pa tudi zaradi zelene barve, ki popestri jedi, stebelne oblike s cvetom, ki napolni krožnik, in raznovrstnosti načina priprave, ki zajema praktično vse, juhe, kreme,…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Pomlad nam prinese mlado zelenjavo. Kaj pa jesen? Ne, tudi jeseni ni vse staro! Jesen nam, namreč, prinese najboljši stročji fižol. Stročji fižol z lisičkami, ocvrto čebulo in parmezanom. Čeprav fižolovi stroki tržnice napolnijo že poleti, so najboljši pozni, jesenski. Ker je takrat stročji fižol edina mlada zelenjava! Zato smo…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Poleti se jih izogibamo, ker jih na morju povsod pripravljajo na enak ”buzara” način, s slabim oljčnim oljem in s preveč kruha. Dolgčas! Zato pa se jih jeseni in pozimi kar ne najemo, saj je takšno kosilo doma zelo hitro pripravljeno, vključno s pomfritom, ki ga tudi Šola okusov uporablja…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

V Šoli okusov se trudimo, da odpravimo slab sloves vrečkastih pudingov iz trgovin na prvem vogalu. A ne, da bi vrečke izboljšali, temveč da odpravimo razlog za nakup … Zakaj, če pa je domači puding toliko boljši in tudi hitro gotov? Pa še pripravimo ga danes (dovolj), potem pa je…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Tarte, slana pita ali quiche, vseeno, pomembno je le, da ima vedno sezono. Zato, ker je zaradi nje vedno drugačen! Ko na tržnici spomladi in jeseni ”zrasejo” jurčki, gremo hitro v gozd na naše skrivne lokacije. In potem je doma spet tarte … Ker se ga nikoli ne naveličamo in…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Dostikrat je vege-dobro, na koncu pa vseeno nekaj zmanjka … Dodati zrezek, ko je žar poln zelenjave, bi bil greh! Sicer ne bi ”nekaj” manjkalo, a zato tudi ne bi bilo dobro (in prav). Torej? V tem je logika tega recepta. Imamo mlad krompir, ki je idealen za pečenje. Imamo…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Stara mama si je v jutranjo kavo vedno nadrobila stari kruh. Zanjo je bil to najboljši zajtrk. Ampak, danes ne pijemo več kave iz cikorije … Kam s starim kruhom? Saj že veste, da so v Šoli okusov najboljši ostanki. Torej? Za sladke kruhove narastke je najboljši mlečni kruh, za…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Ko se naše tržnice napolnijo s podolgovatimi rdečimi makedonskimi in srbskimi paprikami za pečenje, je čas za piknik, kajmak, ajvar in čevapčiče … Če pa paprik na tržnici ni več, si pomagajte v trgovini, kjer so vložene že pečene. Za ta pesto bodo dobre, tudi brez piknika. Ker takšen pesto…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

Zadnje slive v sezoni? Odločitev je težka, saj slive ne tekmujejo za primat sadne priljubljenosti le v cmokih, temveč vsakemu popoldanskemu pecivu, ki se ga da narezati na dovolj kosov, da ostanejo še za jutri ali dalje, dodajo svojo zapeljivo, karamelizirano, sladko sočnost, ki vsak ”suhi” biskvit povzdigne v doživetje…
VEČJesen
Enostavno
Priprava

V San Franciscu, od koder je recept, je to omaka čez špagete. Nam se je zdelo to preveč preprosto, zato smo recept priredili za štiri roke. Vse skupaj je namreč gotovo v 15 minutah, zato je pomembno, da sta obe jedi gotovi hkrati in ostane več časa potem – da…
VEČJesen
Enostavno
Priprava