Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Prva Slovenka gostujoči chef v Hangarju 7Ana Roš v Ikarusovi ligi prvakov

Zjutraj je odpeljala sina na tekaški trening, potem je spekla koruzni kruh in za domače skuhala kosilo. Nato je naložila v avto sveži kruh, kobariško skuto in kočevsko srno ter se odpeljala svojemu doslej največjemu uspehu naproti. 

V Hangarju 7 na letališču v Salzburgu sta Ano Roš pred restavracijo z najbolj drznim kulinaričnim konceptom na svetu, pričakala velik plakat z njeno podobo in največji živeči kuharski mojster nemškega govornega področja Eckart Witzigmann. Začel se je mesec dni Anine kuhinje v Ikarusovi ligi prvakov.
Kot 117. gostujoči chef Ikarusovega koncepta najbolj obsežne predstavitve najboljših kuharskih mojstrov na svetu, ki pod mecenstvom najbogatejšega Avstrijca, lastnika Red Bulla Dieterja Mateschitza, ki je pred enajstimi leti stekleno-jekleni Hangar 7 zgradil za svoje Leteče bike, eskadriljo letal, med katerimi je tudi Titov DC-9, in dirkalnikov formule 1, je Ana Roš s svojimi jedmi na aprilskem meniju Ikarusa prva Slovenka in za Leo Linster, Jin Jie Zhang, Margot Janse, Cornelio Poletto, Heleno Rizzo in Tanjo Grandits šele sedmi gostujoči ženski chef.
”Slovenka Ana Roš je izreden kuharski talent,” predstavljajo svojim gostom v Ikarusu Roševo, ki je zanje ”najboljši chef v Sloveniji, če ne kar v Alpah”, ona pa jih na Solnograškem pozdravlja srčno in slovensko-morsko, z majhnimi školjkami srčikami v peni topinamburja in na človeško toplino ogreti želatini paradižnika, s surovim piranskim brancinom z ananasom in koriandrovim oljem, s paštetko piščančjih jeter z jabolkom v soku rdeče pese, pokritim z dišečo vrtnico in sočno kislico, ter grižljajem kozlička s hrustljavim krompirjevim čipsom z luštrekom.
”Lokalno na mednarodni način,” je svetu o slovenskem gostovanju v Hangarju 7 sporočila Red Bullova marketinška ekipa, kakršne nima niti ena restavracija na svetu! O Aninih jedeh so posneli tudi televizijsko oddajo, njene recepte pa bodo vključili tudi v knjigo ”Ikarusovih preletov” 2014.
Samo dva dni časa je imela brigada tridesetih kuharjev izvršnega chefa Ikarusa Martina Kleina, ki je šele letos januarja sanjsko službo na privatnem tihomorskem otoku zamenjal za največji kuharski izziv na svetu, v katerem v letu dni nekajkrat prepotuje vse kontinente, v iskanju najboljših svetovnih chefov, da je naštudirala mojstrovine Ane Roš. ”Martin me je v Kobaridu obiskal že novembra in takrat sva izbrala jedi. Potem sem mu do marca poslala vse podrobne recepte, ki jih je nato njegova ekipa v tako kratkem času do potankosti posvojila. Nori so, čudoviti in odlični; štiri bi vzela s seboj domov, pa bi bila Hiša Franko najboljša na svetu …” se je Ana na salzburškem letališču navzela ekipnega duha in visoke profesionalnosti Kleinove ekipe.
Le prvega aprila za kosilo je bil še čas za popravke v Ikarusu, ki vsako leto gosti 11 svetovnih chefov, v avgustu, v času Salzburškega festivala pa za meni skrbi Klein sam, zvečer pa je šlo že zares. Ana je le še opazovala, kako je Klein s prenosnim mikrofonom dirigiral svoji ekipi, ki je brez napak v široko skodelo prelivajočih odtenkov olivno-zelene zlagala Anine divje in drzne kombinacije: k raviolom polnjenim s tekočo kremo jegulje, tanko rezino gosjih jeter, pod njimi pa kremo tolminske skute, ki se je mesece nabirala v čebrih med planinsko pašo in tam fermentirala do pikantnosti, ki ji je Ana Roš našla kontrast med svežino rdeče pese, jabolka in koromača.

Meni Ane Roš v Ikarusu

Pozdrav iz kuhinje:
školjke in topinambur; piščančja jetra, jabolko, rdeče zelje; brancin, ananas, koriander, paradižnik; kozliček, luštrek
Jakobove pokrovače z rumenjakom, redkvice, koleraba in dashi
Škampi z ravioli polnjeni,i z bučo in vaniljo, mandlji in bazilika
Ravioli z dimljeno jeguljo, gosja jetra in fermentirana skuta
Črna ješprenjeva rižota z mortadelo in ostrigami
Črna polenovka z zelenim špargljem, tempura pepela in tartufov zabaione
Prekajen goveji jezik z limetino omako ponzu in praženimi arašidi
Srnin hrbet z jerebiko, sladek krompir in jus enzianovih cvetov
Ananasov sorbet z ingverjem, pomladna solata, rdeča grenivka in vijolice
Začarano jabolko
cena za meni: 160 €

Ana Roš

Navdušeni chef stoletja

Ko je prišel na vrsto mesni krožnik, je Eckart Witzigmann, Ikarusov patron in Gault-Millauov kuhar stoletja, ni več zdržal. Ves čas je budno spremljal Anino uvajanje najbolj kuharsko spretne ekipe na svetu - ko kuhajo Anine jedi, študirajo hkrati junijske jedi Magnusa Eka (Švedska) in trenirajo že majske Rudolfa Guzmana (Čile), medtem ko izvršni svet Martin Klein potuje med Nottinghamom (julija, Sut Bains) in Kobenhavnom (oktobra, Jasper Kirketerp in Rusmus Kilim) - pri prekajenem govejem jeziku pa je objel slovensko chefinjo in ji čestital. ”Jezik prvič v Ikarusu in tako odličen, je rekel in mi obljubil, da kmalu pride na obisk v Slovenijo!”
”Pozdrav za Ano,” je chef Klein, ki je v Ikarusu nasledil Rolanda Trettla, kuharja, ki pozna največ najboljših kuharjev in njihovih jedi na svetu (v desetih letih jih je gostil 102), sredi večerje ukazal svoji številni ekipi. Nato so se posvetili gostom - v mesecu dni jih pričakujejo med 1000 in 1500 -, Ana Roš pa je že bila spet na poti. Ko to berete, kuha v najboljši newyorški restavraciji Eleven Madison Park izbrani ekipi ameriških novinarjev.

Ana Roš v Čilu, Mauro Colagreco v Kobaridu

Zbrali so se najboljši kuharji, chefi, na svetu, z zvezdicami, kapami, kuhalnicami, priznanji, slovesom, slavo, predvsem pa znanjem in kreativnostjo. In se pomešali med seboj, naključno, toda tako, da je vsak med njimi svojo kuhinjo in svojo kuharsko brigado prepustil drugemu. Za teden dni in za en večer, ki se je začel najprej na Japonskem in v Avstraliji, končal pa v ZDA in Kanadi.

Klik

Ana Roš v Čilu, Mauro Colagreco v Kobaridu

Paolo Basso na obisku v Sloveniji

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije je ob koncu meseca julija organiziralo strokovni obisk Paola Bassa, najboljšega sommelierja sveta, ki je na Dvorcu Zemono ob odlični kulinarični spremljavi Tomaža Kavčiča spregovoril o slovenskih in tujih vinskih trgih.

Klik

Paolo Basso na obisku v Sloveniji

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!