Meni oktobrskega vabila

Pujsek od trebuha do filejaPovabite in skuhajte - Oktober je že povsem jesenski, zato je njegov meni tako za sončne kot za deževne dni - Presenečenje za goste že takoj na začetku, da se sprostijo in da gostitelja lažje nadaljujeta - Kjer je meso le priloga, so dobrodošli tudi vegetarijanci - Meni za 4 do 8 jedcev
Gostija mora biti nekaj posebnega. Zato jo v Šoli okusov tudi tako imenujemo. Ker ni le za poroko, torej enkrat (ali dvakrat) v življenju, temveč naj bo čim večkrat. Vedno, ko je priložnost za slavje, veselje, prijatelje, prijetno družbo in dobre jedi. In, seveda, priložnost za gostitelja, da se izkaže(ta)!
Ta učinek lahko dosežemo na več načinov. Eden, ki je vedno bolj v modi, je najem kuharja ali kar chefa. Osebni catering. Na sigurno. Prepusti kuhanje profesionalcem. Tako ne more iti nič narobe. Razen tega, da se gostitelj izkaže le s plačilom. Če, seveda, da najetemu kuharju napitnino.
Drugi način je, da si vzamemo dopust. In teden dni listamo knjige, brskamo internet, nakupujemo, kuhamo, pripravljamo. Vse zato, ker smo prepričani, da bodo gostje zadovoljni le, če bomo skuhali boljše od Ane Roš in ponudili daljši ”degustacijski meni” od Andreja Kuharja. A kaj, ko so po takšnem maratonu gostje tako utrujeni, da morajo po tej večerji oni na dopust.
Tretji način je naš! Pripravimo sami, toda s pomočjo Šole okusov. In zato brez težav ter vsak mesec.
Oktobra, če nam je vreme milo, lahko še kombiniramo. Začnemo zunaj, nato pa se preselimo v jedilnico. Temu je prilagojen tudi naš meni, ki začne hitro in nadaljuje počasi. Na začetku presenečenje, ki razoroži s preprostostjo, razveseli z všečnostjo in sprosti s pristnostjo. Kajti, mar ni tako, da so gostje na začetku zadržani, ko pa se sprostijo, je že treba domov?! Zato injekcija razpoloženja in znanih vonjav že za pozdrav, sprostitev in ”mastno” okrepčilo. Gostitelja si tako kupita čas za mirno nadaljevanje, gostje pa za oblizovanje prstov.
Skupno le štirje hodi. Glavna jed v pekaču na mizo. Juha, da ni vse le preprosto. Sladica, da je slovo težko, občutek v želodcu pa lahek. Oktobrska gostija je že jesenska, a še vedno živih barv. Začetek kot na pikniku ali na ulici, nadaljevanje pa kot na pravi gostiji. Buča je v juhi zato, ker je po naših gostilnah jeseni toliko bučnih juh, ki se tako malo razlikujejo med seboj. Ker je bil september sušen, bo oktobrski dež napolnil gozdove z gobarji. Če ne bo sreče z gobami, bo pa s kostanji. Če bo gostija posebej svečana, lahko jurčkom dodate še črne tartufe. Rdeča nit je pujs. V glavni jedi je njegov file zato, da je hitro gotov. Da ni bil pujsek žrtvovan le zaradi najboljšega kosa, je na začetku še njegov ”najslabši”. File je hiter, potrebušina je počasna.
Zato si zapomnite tudi za vse druge gostije: vsaka potrebuje svojo zgodbo, vsak meni potrebuje svojo dramaturgijo. Potem ne bo šlo nič narobe!
Gostitelju v pomočPoletni pikniki so bili množični in takšna bodo tudi (pred)novoletna slavja, zato bo oktobra bolj mirno in s tem tudi družabno-intimno. Meni je, torej, prilagojen manjšemu številu gostov, od 4 do 8, zaradi tega bo (nekaj) manj priprave, več bo kuhanja sproti in namesto večerje bomo oktobra raje izkoristili dnevno svetlobo za kosilo.
Potrebušino lahko pripravite že prejšnji dan. Žar naj bo nato že zakurjen, tako da jo boste na hitro popekli, ko boste gostom že natočili aperitiv. Tokrat je to lahko kar pivo!
Za glavno jed je največ rezanja. Potrudite se, da bodo kocke enakomerne. Boste videli, kako bodo gostje zajemali zelenjavo. Zato tudi vegetarijanci tokrat ne bodo prikrajšani. Štručke za burger specite sami (ko imate čas, nato jih zamrznite in na dan slavja le pogrejte v pečici), da bosta na njih dovolj le bučna majoneza in čebulna marmelada. Če je med gosti vsaj en vegetarijanec, pripravite manj mesnih burgerjev in več ”praznih”, da bodo po slednjih prijateljsko posegli tudi mesojedci. Tudi pri glavni jedi je meso pravzaprav priloga zelenjavi, zato po juhi, ki je tako brezmesna, ne bo težav vse do konca menija.
Izbira med dvema sladicama ni namenjena gostom, temveč gostitelju - mousse lahko pripravite vnaprej, flan boste postregli še mlačen; mousse je za topel oktober, flan za deževen.
 
Pijača:

za aperitiv pivo
pri glavni jedi zorjena in resna barbera
pri moussu sladek dišeči traminec
pri flanu desetletni portovec.

Recepti

Pozdrav iz kuhinje
Topla predjed

Burger štručka s potrebušino

Velik učinek z malo napora. Videti je kot fast-food, dober pa je kot fine-food. Z njim je zelo malo dela, toda priprava je dolga. Vse se zgodi v pečici, ko kuhar(ica) spi. Pravzaprav recept sploh ni potreben, saj je dovolj le litoželezna posoda s pokrovom. Ko se meso v njej…
VEČ

Bučna juha z jakobinko

Jesen je že in barve so ravno zdaj najlepše. Buče so že pobrane in tržnica ponuja pestrost njihovih oblik, velikosti, barv in sort. Zato so gostilne, ki ločijo med sezonami, na svoje menije spet uvrstile bučno juho … Kot da je to edina jed iz toliko vrst in tako velikih…
VEČ

Glavna jed

Svinjski file s kostanji

Seveda, file zna vsak pripraviti. Razen, ko ga s predolgim pečenjem izsuši … Toda tukaj je file le priloga, saj je trud potreben za zelenjavo. Vse kocke morajo biti enake! Enakomeren, natančen rez na pol centimetra. V tem je skrivnost uspeha, pa naj se še tako smešno sliši vsem tistim,…
VEČ

Gratiniran krompirjev pire z jurčki

Krompir je kot kruh, kajne. Ne moremo brez njega. Zato ni le vsakdanja priloga, temveč tudi svečana jed. Še posebej v takšni kombinaciji, ko ”navaden” pire izboljšamo s sirom, gratiniramo s sladko smetano in obložimo s surovimi jurčki ali, celo, tartufi. Če so slednji beli, je to že kar jed,…
VEČ

Sladica

Mousse dišečega traminca in grozdje

Za sladek štajerski traminec napoči čas trgatve šele oktobra, za predikatne izbore novembra, za ledeno vino morda šele februarja prihodnje leto. Takšno vino je, torej, nekaj posebnega! Zato ga pijemo po kapljicah ali pa iz njega naredimo elegantno sladico, ki je lahka kot pena in sladka kot požirek najboljšega. Ker…
VEČ

Kostanjev flan in marinirane fige

Ste se tudi vi že naveličali čokoladnih fondantov, lava kolačev, vročih narastkov ali kako vse že imenujejo sladico, s katero so v naših gostilnah z liste ”brez nje ne gre nihče domov” pregnali panakoto in tiramisu? Če ste prikimali, boste znali ceniti svežino, rahlost in drugačnost flana, ki ne teče,…
VEČ

Ena gostija ni dovolj?Ste že skuhali oktobrsko gostijo in iščete nove navdihe in ideje? Bi raje poskusili (še) kaj drugega? Priložnosti je tako malo, receptov pa tako veliko. Zato povabite še drugič v istem mesecu in goste navdušite s sledečimi jedmi:

Gostija: oktober 2017

Mafini in tartufi
Uvod v jesensko gostijo, ki se začne na prostem, kjer je jagnječja krača že poldrugo uro na žaru, in nadaljuje na toplem, ker oktobra sonce prehitro zaide. Specite dovolj mafinov, da ne bo potrebno prehitro na toplo. Če ni tartufov, naj bo vsaj pravo (ne sintetično) tartufovo olje.
Mafini s špinačo in tartufi

mafini s špinačo in tartufi

od

Avtor slike: UME

Korenje, kozice, jurčki
Morje in gozd, nasprotje, ki se privlači, jurčki in velike kozice (ali celo škampi), čez takšno kombinacijo je ni, tudi zato, ker je potrebno tako malo, le vroča ponev in le kratek čas. A ne brez Šole okusov, ki uči: le morje in gozd nista dovolj, nekaj ju mora povezati. Zato je vskočil še zelenjavni vrt …
Da korenčkov pire ne bo le baby kaša, smo mu dodali pikantnost, najprej z ingverjem in na koncu še s pehtranom.
Korenjev pire s kozicami in jurčki

korenjev pire kozice jurčki

od

Avtor slike: UME

Jagnječja krača
Na hitro in močno se tako svojeglavih mišic ne da speči! Zato potrebujete žar s pokrovom in možnostjo reguliranja vročine. Zato je za ta recept najbolj primeren plinski žar.
Ko je to rešeno, je vse drugo zelo preprosto. Začeti je potrebno vsaj dve uri prej in vmes nekajkrat preverjati temperaturo. Najboljše, da je ves čas med 100 in 120 stopinjami. Ker se peče indirektno, ni potrebno stati zraven žara, zato bo dovolj časa za priloge. Omaka, ki ohladi in osveži, je iz mete in (ovčjega) jogurta, omaka, ki začini, pa je zelena, salsa verde. Če ste začeli z mafini s tartufi, slednjih nekaj prihranite, da jih lahko zamešate še v pečen krompir.
Jagnječja krača na žaru

jagnječja krača žar

od

Avtor slike: UME

Salsa verde
Pri mesu z žara, če je v večjem kosu in ni z Balkana, je salsa verde omaka nenadomestljiva. Tudi zato, ker jo je tako enostavno pripraviti in ker zanjo pravzaprav ni enega in edinega zveličavnega recepta. Razen tega, da mora biti zelena …, kar je vsaj pri nas najlažje ustvariti s peteršiljem.
A vseeno, morda pa ne boste hoteli preveč eksperimentirati. V tem receptu je, namreč, vse tisto, kar se tako poda k mesu, ki ni le iz fileja, in ima zato več ugriza. Takšno meso potrebuje ”tretjo dimenzijo”, ki ga nadgradi, poglobi, razširi, ne potrebuje pa nobenih drugih prilog, ker bi le motile. Meso, torej, a s pomočjo zelene omake s toliko okusi! Zato sardelni fileji, kapre, česen, meta, ne le olje, peteršilj, sol in poper.
Zelena omaka, salsa verde

zelena omaka salsa verde

od

Avtor slike: UME

Pečen krompir s tartufi
Najlepše pri tartufih je to, da se da tudi brez njih … Če so, je gostija, če jih ni, pa bo drugo pač boljše.
Prav tako ni nujno, da so (vedno) beli. Za to so pač predragi, pa še tako občutljivi, da ne prenesejo toplote in jih je potrebno le ribati. Črni, ki so tudi istrski in ne le poleti,  so sicer manj izraziti, toda zato dosti cenejši. To pa pomeni, da jih lahko bolj obilno nastrgate in naoblate, pa tudi kuhanja in pečenja se ne bojijo.
Tukaj smo jih uporabili zato, ker so nam ostali pri mafinih. Šlo bi sicer tudi brez njih, toda z njimi je bilo – še boljše!
Pečen krompir s tartufi

pečen krompir tartufi

od

Avtor slike: UME

Grozdje in vino
Prava jesenska sladica, za pravi zaključek dolgega jesenskega kosila. Torej bo še boljša, če bo sladko grozdje iz vinograda, da ga bomo še mi zobali. Za to bo poskrbel orehov drobljenec, a le, če ne bo preveč nadrobljen. Drobljenec spečete že zjutraj, šodo pa stepete, ko imajo gostje desertne žlice že v rokah. Čeprav bo nastala mehka, nežna, penasta in gosta krema, bodo zobali, hrustali, drobili in grizli.
Vinski šodo z grozdjem in orehi

šodo keksi grozdje

od

Avtor slike: UME

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!