Meni majskega vabila

Pozdrav pomladiČe je rojstni dan, obletnica, posebno slavje, še toliko boljše, toda dovolj je le – zahvala. Vsaki sezoni se je potrebno zahvaliti za to, kar nam prinese! Pomlad je vedno zelo radodarna in veliko prinese!
Povabimo, torej, pogrnimo dolgo mizo, pobrišimo prah z najboljšega servisa, ohladimo vino in za nedeljo začnimo že v soboto. Sonce že lepo ogreje in zato se kosilo začne na terasi z mehurčki v roki. Ko si drugi ogledujejo spomladansko cvetenje, se eden od gostiteljev izmuzne, da pripravi prvi krožnik, zeliščno panakoto z mariniranimi surovimi zelenimi šparglji, sezamom in vloženimi črnimi orehi.
Spomladansko kosilo je lahko, toda pestro. Zahvaliti se moramo za življenje, rast, prebujanje. Po kosilu sonce še ne zaide, zato dan še ni končan, naj bo torej še naprej aktiven. Prva jed je bila kot pena, druga pa ne bo niti kot juha, temveč kot – čaj! Iz mlade čebule je nastala prava pomladna infuzija, v kateri se kopa hrustljavi zdrobov cmok: čajna juha iz mlade čebule z ocvrtimi zdrobovimi cmoki
Spomladi je mlada zelenjava, zato ni potrebno, da je takšno tudi meso. Mesarji goveji vrat najraje zmeljejo, zato ga je potrebno pravočasno naročiti. V dolgi vodni kopeli mu bo tako prijetno vroče, da se bo do drugega dne iz najcenejšega kosa preobrazil v najdražjega. Potrebujete napravo za sous vide. Cene so že sprejemljive in uporabili jo boste še velikokrat. Preberite si več o tem.
Rabarbara je tista, ki ima spomladi na vrtu največje liste in najdaljša stebla. Ko je bo čez nekaj časa polna cela tržnica, bo za kompot, ko pa je še tako mlada, je potrebno vsako njeno sočno steblo, ki je tako prijetno kislo, posebej zložiti v dolgi tart, in ji podložiti nekaj mehkega ter žlahtnega. Sladko je in kislo, mehko je in hrustljavo, sočno je, drobi se in na ustnicah je smetana.
Gostitelju v pomočSobota:
Nakupovanje – zgodaj na tržnico, po vse mlado in sveže. K mesarju po goveji vrat.
Sous vide – goveji vrat z omako dajte v vročo vodno kopel v vrečki, iz katere iztisnete zrak, 24 – 30 ur pred serviranjem.
Zeliščna panakota – pripravite jo lahko 24 ur prej.
Kruh – štruco belega kruha zamesite že zvečer, z malo kvasa in brez prvega gnetenja.
 
Nedelja:
Za štiri hode in 6 – 8 ljudi je najboljše, če sta oba gostitelja kuharsko opravilna. Predlagano kosilo ni zapleteno, vseeno pa je za spomladansko zahvalo potrebno žrtvovati nedeljsko dopoldne. A vmes bo čas tudi za sprehod.
Vinska spremljava:
Goveji vrat sous-vide: Steyer Mark cuvee rdeče, 2009, Steyer
Recepti

Hladna predjed
Topla predjed

Zeliščna panakota z mariniranimi šparglji

Sonce že lepo ogreje in zato se kosilo začne na terasi z mehurčki v roki. Ko si drugi ogledujejo spomladansko cvetenje, se eden od gostiteljev izmuzne, da pripravi prvi krožnik. Zeliščna panakota že od včeraj čaka v hladilniku, surovi zeleni šparglji so se dve uri marinirali v olivnem olju in…
VEČ

Čajna juha iz mlade čebule

Slovenci ne moremo brez juhe. Problem je le v tem, da je vedno goveja. Se je še niste naveličali? Kot da bi Francozi vsak dan jedli čebulno … Zakaj pa je ne bi enkrat za spremembo mi? Toda ne težko, gosto, enolončno in kalorično! Pač pa iz mlade čebule in…
VEČ

Glavna jed
Sladica

Goveji vrat sous vide

”Kako pa ga boste pripravili,” je zanimalo mesarja. Da ne bi bila še razlaga 24 ur dolga, sem poenostavil. ”Dušenje …” Mesar pa: ”Pravilno. Toda še boljše je, če vzamete bočnik. Je sicer evro dražji, a bo mehkejši.” Morda pa bo to prebral in videl, da je uspelo vseeno z vratom….
VEČ

Rabarbarin tarte s pistacijo

Rabarbara je tista, ki ima spomladi na vrtu največje liste in najdaljša stebla. Ko je bo čez nekaj časa polna cela tržnica, bo za kompot, ko pa je še tako mlada, je potrebno vsako njeno sočno steblo, ki je tako prijetno kislo, posebej zložiti v dolgi tart, in ji podložiti…
VEČ

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!