Kaj je tradicija? Napredek!

Brez dobrega potepa ni dobrih jedi (9): V tradicionalni dolini je za ene nova kad sredi sobe, za druge pa adrenalinski spust v dolino, toda vsi se zvečer z okoliškimi kmeti popeljejo na veliko potovanje z devetimi hodi in vlakom po LeoganguTrditev iz naslova, ki je, vem, protislovna, bi lahko dokazoval na primeru Hiše Franko in Restavracije COB. Toda potem to ne bi bil (letošnji) potep po tujih zgledih, hkrati pa mi še nihče ne bi verjel, da je ena najboljših restavracij na svetu, ki ji je Michelin že tretje leto podelil svoji prestižni zvezdici, ”le” tradicionalna slovenska gostilna, COB, ki je (skoraj) vse presenetil (le na tem mestu smo jo napovedali še pred prihodom francoskega vodiča!), in ne kuha ”iz škatle”, pa da je kot ena naših najbolj avantgardnih restavracij ”le” domača. Pri nas so pač tradicionalno (posoški) še vedno le kobariški štruklji in bovške čompe, domače pa je le, če je tudi na morju pred ribo goveja juha, ob lignjih pa pražen krompir. Zato je tudi za trditev iz naslova - da je tradicija prihodnost, ne pa preteklost - potrebno v ”neznano”.
Kolesarjenje je nova smučarija

Leogang, Epic bike park

Vrsta je bila enako dolga kot pozimi, le da so bile v njej hlače kratke. Oziroma, gondole so bile enako polne, le da so bila v njih kolesa namesto smuči. Smučišče Saalbach, ki združuje še kraje Leogang, Hinterglemm in Fieberbrunn, je z gondolami in sedmimi planinami povezano v največjo avstrijsko (trdijo, da celo evropsko) kolesarsko regijo, z 80 kilometri gorskih kolesarskih stez in več sto kilometri kolesarskih poti po dolinah in planinah Solnograškega. Z gondolami se ne vozijo le gorski kolesarji, oblečeni kot robokopi, temveč tudi njihovi gledalci, ki uživajo v vratolomnih spustih, skokih, padcih. A če je ”Epic bike park” v Leogangu tako poln in živahen zaradi adrenalina, je po celotni dolini več prometa na kolesarskih poteh kot pa na avto-cestah zaradi zemljevidov, s katerimi te založijo v vsakem hotelu, navigacij, ki so na vsakem telefonu, in omrežja poti, ki so varne, označene in primerne za vse. Vsi kolesarijo, eni navzdol, drugi navzgor, eni le z nogami, drugi tudi z elektriko, eni s svojimi, drugi z izposojenimi kolesi. Kolesarjenje je nova smučarija!

Dahoam v hotelu Riederalm

Tik ob novem adrenalinskem Epic parku pa je v Leogangu ob gondoli Asitz, ki kolesarje z 800 popelje na 1.800 metrov višine, v ”good life resortu” Riederalm nova tudi restavracija Andreasa Herbsta ”dahoam”. Je tako majhna, da ima le pet miz, ki z modrim plišem naslonjal vidijo le okoliške vršace, toda jedi nanje vozijo z vlakom; pa čeprav so iz sestavin, ki pridejo peš … A ravno v tem je odgovor na naslovno tradicijo, ki ne pogreva preteklosti, temveč kuha prihodnost!
Smučanje po Avstriji

Avstrijska smučišča

Klik

Avstrijska smučišča

Veliko potovanje skozi Leogang

Dahoam, Riederalm, vlak prigrizkov, na zemljevidu dobaviteljev

Ko naju natakar posadi pod razgled, ki seže višje od Triglava, in nama na glavo izpod modernega lestenca padajo zlati laski, je to kot tisočletje daleč od Riederalmove kamre, v kateri se je pred 30 leti vse začelo, zdaj pa se vsak večer konča, z žganjem planinskega bora. Toda, kar sta oče, ki še vedno vsako jutro v hotelu dvesto gostom peče jajca, in mama, ki se še vedno v recepciji poslovi od vsakega gosta, zgradila v prejšnjem stoletju, sta v tem sinova ”le” dogradila. Okrog stare kamre je zrasel moderen hotel, s spajem, posebej za otroke in odrasle, ki je med korono dobil še restavracijo, ki nima dveh mišelink le zato, ker jih v Avstriji več/še ni. Je to tradicija?!
Veliko potovanje skozi Leogang z vlakom pripelje in odpelje devet hodov menija, ki se začne s kartami in zemljevidom. Dolina Leoganga je dolga devet kilometrov, vse, kar je na krožnikih, karticah in zemljevidu pa je iz nje! Je to dahoam (doma)?!

Andreas Herbst, Violeta Mencinger

A najprej je test. ”Kaj je to,” nama natakar z italijanskim naglasom ob dobrodošlici iz volovskega jezika in divjega prašiča ponudi še vonj - po kavi. Zadeneva, ker diši po babičini beli, ki je bila vsako jutro iz (korenine) cikorije, ta solnograška pa je iz (sorodnega) regrata. Zato mu vrneva nalogo in naročiva - naravno vino. ”Prva sta, odkar smo maja odprli,” prizna, ko na pomoč pokliče someljeja, da ne veva, pri kavi ali vinu. Toda, tudi to je zgovorno; da je v hotelu za dvesto družinskih (ne-radovednih) gostov tudi restavracija za kar do petnajst zvedavih! Kako je to mogoče? Tako, da so za otroke vsak večer tudi špageti in burger, za starše pa ”le” pet hodov, ki pa bi pri nas osvojili kar tri srčke. Kdo ob tem na dopustu vsaj za en večer ne bi postal radoveden in se podal še v avanturo Velikega potovanja?!
Povezavo tradicije, doma, družine, otrok, prihodnosti simbolizira otroški vlak(ec), ki je poln očetovih pozdravov; ocvrtek lokalne telečje glave je s tandoori aiolijem in sečuansko kumaro; karpačo leoganškega jesetra je z misom in filipinsko limeto, ki začinja ”tris” koromača; korenje in rakitovec sta marinirana z makom in mecesnovim kisom; sosedova bio-pitana kokoš pa je s šitakami in sezamom.
Lokalne sestavine in gorska zelišča

Dahoam, Riederalm, koleraba, riba

Za prvi ”pravi” hod je sendvič s krvavico iz svinjske glave, s kmečkim maslom in solato iz divjih zelišč z vloženim črnim korenom. Na dnu kartice je opozorilo: ”Pri nabiranju pazite, saj ni vse užitno, kar je zeleno!” Ker pa je na vmesni postaji gondole tudi park gorskih zelišč, rož in začimb, vem, da je v domači kolerabi ceviche lokalne postrvi odišavljen s planinsko plahtico. 
Skupaj z osladom so v maslu z yuzom opečeni potočni rakci iz sosednje vasi. Brestovolistni oslad pomaga pri glavobolu, ki te lahko doleti, če poskušaš doma ponoviti naslednjo jed iz dahoam: zlatovščica pečena v listu aronije in konfirana s čajem aronije, v lastnem fondu, na topinamburjevi kremi z beluga kaviarjem iz predmestja Salzburga (Walter Grüll), z mladimi bučkami, okisanimi s kisom in prahom aronije. P.s. Aronija je dobra za jetra in želodec.
Karbonara iz fregule in prepeličjih jajc je z lisičkami, leoganškim lardom mangalice in pestom mrtvih kopriv. Hrustljavi puranji kaneloni so z divjim brokolijem in v vrtu škodljivim rogovilčkom. Hrbet lokalnega bikca z mlado koruzo (cmok, polenta, krema) krasijo cvetovi divjega timijana. Za sladkanje pa se nato na vlakcu najprej pripeljejo gozdne borovnice in čokolada smrekovih vršičkov, kot žele, sorbet, biskvit, juha in jogurt, nato pa še, seveda, saj smo dahoam/doma, hrustljavi marelični cmoki.

Riederalm, Dahoam, hrustljavi puranji kanelon, divji brokoli, rogovilček

Na gondolah v Leogangu niso imena smučarskih zmagovalcev, temveč gostov, ki se v dolino zvesto vračajo na dopust že več kot 25 let. To je tradicija! Toda vračajo se zato, ker jim ta tradicija zagotavlja, da je vsako leto nekaj novega! Letos je za ene dahoam s kulinaričnimi ”vršaci”, za druge pa črne kopalne kadi sredi prenovljenih sob, ki gledajo na vršace, in vrtoglava MTB proga ”Flying gangster” z vrha lokalnega vršaca, ki zadovoljno opazuje, kako mu krave mulijo smučišča, kolesarji pa nabirajo hrabrost in zelišča. To je prihodnost!

Hotel Riederalm

Riederalm iz Leoganga je Good Life Resort, v katerem chef Andreas Herbst kulinarično preseneča tako na hotelski večerji kot v svoji v vrhunski restavraciji ”dahoam”.

Klik

Hotel Riederalm

Potepanje

Sorry, no posts matched your criteria.

Kako v ŠOLO OKUSOV?Naroči se na Šolo okusovPodari Šolo okusov...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!