Aleš Širca

Chef Aleš Širca, ki je sicer samouk, kuharsko pa je začel v slaščičarstvu, ti ”pomanjkljivosti” uspešno spreminja v prednosti, ko se ne brani znanja in partnerjev, svoje jedi, s katerimi nadgrajuje kraško tradicijo in spaja pričakovano z nepričakovanim, pa ustvarja s slaščičarsko natančnostjo in spretnostjo.

”Najboljše iz naše hiše” se imenuje najboljša odločitev za preizkušanje kraških Okusov, ki v Hiši Krasna v Lokvi spoštujejo sezono, cenijo svoje sosede in chefovsko izzivajo. Chefa Aleša Širco zanima spajanje na videz nezdružljivih morskih, mesnih in zemeljskih okusov, zato se gre igro okusov, ko tradiciji dodaja avtorstvo, Krasu morje in planine, jedem pa presenečenja. Moraš poskusiti, če si na Krasu izletnik, popotnik, obiskovalec, turist, lačen in žejen!

Datum rojstva: 13. 5. 1982

Izobrazba: kuhar

Kuharska filozofija:
Predstaviti Kras kot edinstveno kulinarično destinacijo, kjer se lokalne sestavine spojijo v moderne krožnike s kraškimi vini.

Največji kuharski/gostinski uspehi:
lastna znamka Okusi Krasa

Najljubša sestavina: maslo

Najljubša jed: enolončnica

Najljubši kuharski pripomoček: nož

Najljubša kuharska tehnika: kuhanje na nizki temperaturi

Najboljši chef: Massimo Bottura

Najboljša restavracija na svetu: White rabbit, Moskva

Življenjepis:
Sežančana Aleša Širco je po šolanju za kuharski poklic na SŠ Izola in nekaj vajeniških izkušnjah v različnih kuhinjah zaneslo najprej v slaščičarske vode. Kot samouka in kasneje udeleženca specializiranih delavnic pri Chefu Naserju Gashiju v La Ganache ga je zanimala natančnost receptur, kvaliteta sestavin in perfekcija pri postopkih. Zato še danes sladice v Hiši Krasna slovijo po svojem minimalizmu in prefinjenosti.

Kasneje je kot vodja kuhinje prevzel restavracijo v Casinoju Astraea – igralnem salonu v Lipici. Poleg diplome s področja optimalnega izkoriščanja individualnih posebnosti udeležencev izobraževalnih aktivnosti je pričel izpopolnjevati svoje kuharsko znanje in veščine kot redni udeleženec delavnic pri več slovenskih kuharskih mojstrih. Odkrivanje modernih tehnik in okusov ter njihovo združevanje s kraškimi vini ga je pripeljalo najprej v Restavracijo OK – Okusi Krasa, zatem pa je postal chef kuhinje Hiše Krasna, kjer razvija moderno kraško kuhinjo z lokalnimi okusi.