Ana Roš

Najboljša chefinja na svetu po izboru akademije The World’s 50 Best Restaurants! Ana Roš je The World’s Best Female Chef 2017!

Nobenih zapletenih tehnik, nobenih stranskih učinkov, nobenih dolgih pripovedk. Zgolj sestavine, zgolj tri, največ štiri, zgolj lokalno, sezonsko, odlično. K temu doda le dvoje, toda tega v izobilju, v vsaki jedi, na vsakem krožniku, v vsaki novi kulinarični stvaritvi. Čustva. Ženska čustva! In talent. Za jezike, komunikacijo, kuhanje, ustvarjanje. Talent za kombiniranje okusov in nadokusov, arom in tekstur, barv in oblik, temperatur in tehnik.

Ko prideta Svit in Eva Klara z atletike, in Valter iz zemljanke, kjer z Joškom Sirkom v Italiji starata tolmince, in sede družina skupaj s celotno ekipo, ki je že začela priprave za večerno razvajanje gostov, tako kuharsko kot strežno, tako slovensko kot mednarodno, za mizo, jim kuha Ana Roš. Potem pristavi za goste. Če le ni spet na poti, povsod tam, kjer kuhajo najboljši chefi na svetu.

Datum rojstva: 31.12.1972

Izobrazba: univerzitetna; diplomirala iz mednarodnih in diplomatskih ved, v Italiji

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali: glej življenjepis

Kuharska filozofija:

Spoštovanje lokalnih sestavin, letnega časa in osebnosti kuharja. Odločitev, da uporabljam zgolj lokalne sestavine (posoška jagnjetina, kozlički, divjačina, tudi medved, pašno govedo, mlečni proizvodi, postrvi, med, divja zelišča, cvetice in sadeži) izhaja iz osnovnega ”habitata” Hiše Franko. A tudi iz prepričanja, da si gost, ki zaradi mojih jedi prepotuje 500 ali 1.000 kilometrov, želi spoznati naš teritorij, ljudi, kulturo.

Ko uporabljam lokalne sestavine, pomagam tudi lokalnemu okolju: kmet bo še naprej vzrejal kozličke in jagenjčke ter gojil topinambur, če se bo lahko zanesel na svoje odjemalce. Zato mi kilometer 0 pomeni: sveže, brez aditivov in lokalna zgodba.

Moj današnji pristop do kuhanja je tehničen, skoraj znanstven, a tako da dovolim sestavinam, da se polno izrazijo in ohranijo svoj pristen, močan okus. Čim bolj divje, tem boljše. Pomemben je tudi element presenečenja, različne teksture (hladno/vroče, mehko/trdo) ali različni kontrasti okusov (grenko/kislo, sladko/slano). Prehodi so preprosti in velikokrat hitri. Uporaba zelišč in začimb je prav tako zelo pomembna. Zeliščni in zelenjavni vrt imamo takoj za hišo.

Največji kuharski/gostinski uspehi: Gelinaz v New Yorku, Gelinaz Gran Shuffle v Čilu, Cook it raw Poljska, Le Gran fooding New York, snemanje druge serije Chef’s table za ameriški Netflix (v vsaki je samo 6 mednarodnih kuharjev), Arte film o evropskih kuharjih vizionarjih, gostovanje v Hangarju 7 v restavraciji Ikarus v Salzburgu

Najljubša sestavina: se spreminja

Najljubša jed: pašta

Najljubši kuharski pripomoček: roke

Najljubša kuharska tehnika: risanje

Najboljši chef (v svetovnem merilu): Rodolfo Guzman

Najboljša restavracija na svetu: veliko je najboljših

Kratek življenjepis:

Rojena v Novi Gorici, 31. decembra 1972, mama novinarka, oče zdravnik. Pri sedmih letih sem začela športno kariero; do 18. leta sem bila v slovenski reprezentanci v alpskem smučanju, istočasno sem trenirala tudi ples, klasični in sodobni.

V otroštvu so starši veliko potovali in vselej so naju s sestro jemali s seboj. Tako sem že zelo zgodaj začela odkrivati različne začimbe, arome, dišave.

Ko sem končala jezikovno srednjo šolo, sem se odločila za študij diplomacije, zato sem se preselila v Italijo, kjer sem 1996. diplomirala iz mednarodne in diplomatske znanosti. Govorim pet jezikov.

Kot študentka sem pomagala v strežbi, v gostilni bodočega moža, sedanjega lastnika Hiše Franko. Po diplomi sem se odločila, da ne bom nadaljevala z diplomatsko kariero. Ko sem se čez dve leti prevzela kuhinjo v Hiši Franko, je to vse presenetilo.

Pred rojstvom otrok sva z možem izkoristila vsak prosti trenutek za potovanja po svetu, kjer sva spoznavala različne kuhinje in najboljše restavracije.

Ko sem postala chef v Hiši Franko, sem se zaprla v kuhinjo in trdo delala, študirala tehnike, okuse, številne tradicionalne in sodobne knjige, preizkušala lastno pot. Že od začetka sem se trudila v svojih jedeh poudarjati sezono, teritorij, lasten značaj, potovanja, ženstvenost. Lahko rečem, da sem si ves čas želela, da bi roke sledile glavi.

Bila sem samouk, imela pa sem talent za kombiniranje okusov in taščo, ki mi je posredovala osnovna znanja, o kruhu, mesu, preprostih in osnovnih sladicah, testeninah. Čez nekaj let sem dobila priložnost spoznati in delati z nekaterimi najbolj znanimi chefi na svetu, od katerih sem se tudi veliko naučila.

Zadnja leta me pogosto vabijo na kuharska gostovanja v tujino, v Francijo (Les rencontres internationales de la gastronomie, Les etoiles de Mougins, Paris des chefs), Italijo (Identita golose, Squisito!, Il gusto in scena, Cook the mountain, Strade di Mozzarella, Slovenia con amore, Coppert Cress, Expo Milano), Švico in ZDA (Le grand fooding v New Yorku in Atlanti), Turčijo, Tajsko, Indijo, Čile …

Avgusta 2012 so me kot prvo žensko povabili v majhno skupino cnefov v okviru okoljskega projekta ”Cook it raw”, ki združuje najboljše svetovne chefe, kot so Rene Redzepi, Pascal Barbot, Inaki Aizapitare, Alex Atala, Daniel Petterson.

Novembra 2010 so me izbrali za menažerja leta slovenskega turizma. Leta 2014 sem bila med štirimi kandidatkami za Slovenko leta. Največji slovenski internetni portal Siol me je uvrstil med osem mednarodno najbolj prepoznavnih Slovencev.

Francosko-nemška televizija Arte je posnela film o življenju in delu naše družine. 35-minutni film so predvajali 31. julija 2011, ogledalo pa si ga je več kot milijon gledalcev. Artejev film o najboljših evropskih chefih so posneli in predvajali leta 2014.

Leta 2014 sem bila s svojimi jedmi gostujoči chef v Hangarju 7 v Salzburgu. Istega leta sem v New Yorku sodelovala v projektu Gelinaz, leta 2015 pa v svetovnem projektu Gelinaz grand shuffle, v katerem je 37 svetovnih chefov za en večer zamenjalo svoje restavracije in kuhinje.

Hiša Franko je član Jeunes restaurateurs d’Europe (JRE). Leta 2015 sem na kongresu JRE dobila priznanje Talent leta.

Sodelujem tudi pri številnih dobrodelnih projektih, indijskem CSSG, ki pomaga revnim indijskim dekletom, da se lahko šolajo in najdejo delo, pri projektu chefa Massima Botture  Reffetorio Ambrosiano za pomoč brezdomcem po svetu, Squisito za pomoč odvisnikom od mamil, kuharskih tehnik in peke kruha pa učim tudi lokalne otroke.

Septembra 2016 so o meni posneli epizodo Netflixove serije Chef’s table, kar je bila velika čast, saj sem bila izbrana med prvimi dvanajstimi svetovnimi chefi.

Januarja 2017 me je akademija The World’s 50 Best Restaurants proglasila za The World’s Best Female Chef 2017!