Bine Volčič

Bine Volčič je končal kar dve veliki kuharski šoli. Najprej tisto v Parizu, ki je najbolj znana na svetu. Tam se je naučil res kuhati. Nato pa tisto v ljubljanskem holivudu, kjer je postal najbolj znan slovenski TV chef, a se tudi naučil, da je sicer lepo igrati resničnost, a da je lepše resnično kuhati. In je po velikem hotelu, velikem sistemu, veliki popularnosti in veliki kuhinji našel še velik izziv. V majhnem bistroju! V majhnem prostoru, a z veliko življenja, z malo jedmi, a z veliko okusa.

V svoji majhni Monsteri Bine Volčič kuha brez zavor in z navdihom mladosti, zato njegove sestavine ne poznajo meja, temveč le ljubljansko tržnico, zato se njegovi krožniki ne nasmihajo gledalcem, temveč jedcem, zato so njegove jedi drzne, njihovi okusi pa nori. Tatooji so še zmeraj, le visoko kuhinjo je zamenjala bistronomija. Zanjo zdaj Volčič kuha uravnoteženo in sezonsko, od rilca do repa, od korenine do cveta, brez poštirkanosti, pravil, prestiža in predragih sestavin, toda s kreativnostjo, pristnostjo in iskrenostjo, brez zlatih sten, dolgih prtov in debelih menijev, toda zato – srečen.

Datum rojstva: 5. 10. 1980

Izobrazba: diploma iz kuharstva (Le Cordon Bleu Paris)

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:
L’ARPEGE (Pariz) – chef Alain Passard
L’APICIUS (Pariz) – chef Jean-Pierre Vigato
L’ATELIER DE JOEL ROBUCHON (Pariz) – chef Joël Robuchon
CHEF & SOMMELIER (Helsinki) – chef Sasu Laukkonen

Kuharska filozofija:
Poleg svobodne avtorske kuhinje z inspiracijami iz celega sveta Bineta zaznamuje trud za kuhanje s čim manj odpada (zero waste cuisine), ki ohranja naravo za prihodnje generacije. V tem smislu se trudi uporabiti kar največji del »surovine« in na kreativen način postreže tudi tiste užitne dele rastlin in mesa, ki so jih kuharji prej zavrgli.

Največji kuharski/gostinski uspehi:
Diploma na inštitutu Le Cordon Bleu v Parizu, uveljavitev restavracije Promenada (Sava Hotel & Resorts na Bledu), 4 sezone kuharskega resničnostnega šova Gostilna išče šefa, postavitev, pletni kulinarični portal www.binevolcic.si, lastni bistro Monstera v središču Ljubljane

Najljubša sestavina: korenje

Najljubša jed: mamin segedin

Najljubši kuharski pripomoček: klasična pečica

Najljubša kuharska tehnika: pečenje na žaru (poleti) in v pečici (pozimi)

Najboljši chef: Rene Redzepi

Najboljša restavracija na svetu: Noma, Kobenhavn

Kratek življenjepis:
junij 2016 – danes: Chef de cuisine, lastna restavracija Monstera bistro, Ljubljana
2012 – 2015: Kuharski mentor, resničnostni šov Gostilna išče šefa (Pro plus)
junij 2011 – avgust 2013: Chef de cuisine Gourmet restavracije Promenada, Sava Turizem, Bled
maj 2009 – maj 2011: Chef de cuisine Hotela Livada Prestige, Terme 3000, Moravske Toplice
dec. 2007 – dec. 2008: Chef de partie v restavraciji Apicius (**), Pariz
julij 2004 – marec 2007: Chef v à la carte restavraciji Hotela Mons, Ljubljana
julij 2000 – julij 2004: Demi chef de partie v različnih rezidencah Državnega protokola Republike Slovenije
marec 2000 – julij 2000: Demi chef de partie v francoski restavraciji Chez Eric, Ljubljana
sept. 1998 – marec 2000: Pripravnik pri Eurest Slovenija

Izobrazba:
marec 2007 – nov. 2007: Diplôme de cuisine, Šola visoke francoske kulinarike Le Cordon Bleu, Pariz
1995 – 2000: Srednja gostinska in turistična šola, Radovljica