Datum rojstva: 12. 12. 1989
Izobrazba: srednja gostinska/kuharska
Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:
- Igor Jagodic
- Ana Roš
Kuharska filozofija:
Blaž Derlink bogate izkušnje in mladostni entuziazem zavija v tradicionalne in drzne tehnike, ki so jih uporabljali naši predniki. Filozofijo Vile Planinka preslika v jedi in krožnike, ki vas bodo obogatile z drugačnim doživetjem hrane. Njegove sodobne interpretacije tradicionalne slovenske hrane in sestavin zadovoljijo tudi najzahtevnejše »foodije«. Verjame v trenutni navdih, zato spontani jedilniki nastajajo tudi med jutranjim obiskom lokalnih ponudnikov in sprehodom skozi gozd. Pestra paleta nabranih sestavin ponuja nešteto možnosti za ustvarjanje pravih vilinskih obrokov. Preprosto, a prefinjeno! ”Polna restavracija srečnih ljudi v meni sprošča adrenalin v všečni kombinaciji z endorfinom – hormonom sreče. To me navdihuje. To je moja svoboda!”
Največji kuharski/gostinski uspehi:
So še v nastajanju.
Najljubša sestavina:
Saj veste, kako pravijo: “It’s all about butter!” Maslo.
Najljubša jed: bela čokolada s pehtranom in jogurt.
Najljubši kuharski pripomoček:
Roke! Ustvarijo več kot vsak drugi pripomoček, ki ga primemo vanje.
Najljubša kuharska tehnika: počasno pečenje
Najboljši chef: Christian F. Puglisi
Najboljša restavracija na svetu: The French Laundry
Kratek življenjepis:
Kreiranje in delo v profesionalni kuhinji sta me vznemirjala že od nekdaj. Želja po tem, da goste osrečujem z vrhunskimi jedmi iz domačih lokalnih sestavin, pri katerih dajem prednost sezonskim in tistim z ekološkim poreklom, me je pripeljala v Vilo Planinko. Doma so mi privzgojili odgovoren odnos do narave, do vsega, kar človek pridela in naredi z rokami. Zunaj se nam ponuja ekstremno veliko možnosti, a da bi jih videli, moramo kdaj splezati tudi na drevo, in pogledati z drugega zornega kota. Spoštovanju do okolja in vsega živega pravim trajnost. To sem jaz in to je moja pot. Zato ni naključje, da sem že od malega po antikvariatih kupoval, bral in zbiral kuharske knjige. Najboljše so bile vedno tiste, kjer so bili vidni pečati dela. Po končani srednji šoli sem veliko potoval, preizkušal nove, drugačne okuse, sedel za neštetimi mizami priznanih svetovnih kuharjev in užival v kombinacijah hrane in vina. Pridno sem stažiral pri najboljših šefih, eksperimentiral, trdo delam in zdaj sem tu, da našim gostom postrežem točno tisto, kar si želijo, pa tega morda še niti ne vedo.