Borut Jovan

Borut Jovan, ki je diplomant mariborske Višje šole za gostinstvo in turizem, je kot chef divji, ko gre za izbor sestavin in brezkompromisnost idej, urban, ko na okuse ne gleda le kulinarično, temveč tudi oblikovalsko, tradicionalen, ko z novimi znanji in tehnikami prilagaja stare običaji in spomine, moderen, ko kombinira okuse, arome, teksture in s tem ustvarja nadokuse, lokalen, ko sadi, nakupuje, kuha, prodaja in ostaja ves čas izključno slovenski, ter globalen, ko je radoveden, raziskovalen in kreativen.

Borut Jovan je bil chef v hotelu Livada Prestige v Moravskih Toplicah, ko je med vinsko pokušino na gradu Tabor sklenil partnerstvo s celjskim oblikovalcem Gašperjem Puhanom, ki je v kulinarični svet stopil dve leti pred tem, ko je z Markom Pavčnikom, Pavusovim chefom-graščakom s Tabora, na Mesecu oblikovanja zmagal s kulinarično mizo, na kateri si lahko gostje kar sami sestavljajo-oblikujejo jedi. In okusi so dobili Galerijo.

Datum rojstva: 6. 2. 1985

Izobrazba: Višja Strokovna šola za Gostinstvo in Turizem Maribor – organizator dela v gostinstvu

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali: Rasmus Kofoed, Geranium; Joško Sirk, La Subida; hotel Royal Park, Evian; Oriol Iwern, Hisop; Ana Roš, Hiša Franko; hotel Las Dunas, Estepona

Kuharska filozofija:
Sožitje z naravo je prvotnega pomena – spoštovanje vseh sestavin, ki so sezonsko razpoložljive in s tem tudi najkakovostnejše. Na drugi strani pa zavedanje kulturne preteklosti okolja, vključno z babičinimi recepti, ob hkratnem poznavanju sodobnih kuharskih tehnik. To so pogoji za brezmejno kreiranje.

Kuhinja je moj svet, kreacije so zame igra in umetnost hkrati, gostje so moja družina. Svojo ljubico – naravo – posojam vsakemu krožniku, in se ravnam po njenem sezonskem počutju, kar okusijo tudi gostje.

Največji kuharski/gostinski uspehi: sledenje lastni želji in viziji; odprtje lastne restavracije z Gašperjem Puhanom

Najljubša sestavina: česen, limona, timijan, citronska verbena

Najljubša jed: meso in zelišča

Najljubši kuharski pripomoček: oster nož

Najljubša kuharska tehnika: sous vide

Najboljši chef: jih je več, Magnus Nilson, Andoni Luis Aduriz …

Najboljša restavracija na svetu: Mugaritz

Kratek življenjepis:
Sem chef in solastnik a la carte restavracije Galerija okusov v osrčju baročnega parka Novo Celje. Restavracijo sva marca 2014 odprla skupaj z akademskim oblikovalcem Gašperjem Puhanom, s ciljem imeti restavracijo visoke kulinarike v domačem ambientu, ki bo ustvarjal pogoje za fajn vzdušje; glede na strokovne kritike in mnenja gostov, nama je to tudi uspelo.

Pri svojih kreacijah krožnikov sem zelo odprt za drzne kombinacije, tako okusov kot kuharskih tehnik, kar mi omogoča brezmejno ustvarjanje. Moja osnovna filozofija je spoštovanje vseh sestavin in njihova raba glede na sezonsko aktualnost, saj narava sama ve, kdaj nam ponuja surovine v njihovi najboljši moči.

Pred odprtjem lastne restavracije sem vodil restavracijo v Hotelu Prestige v Moravskih toplicah. Kuharsko kilometrino sem že v času študija nabiral tudi v tujini, ko sem se imel priložnost učiti in delati z največjimi mojstri. Leta 2006 sem 4 mesece delal v restavraciji z eno Michelinovo zvezdico v 5-zvezdničnem hotelu Royal Park v Franciji, kjer sem se spoznal s tradicionalno francosko kulinariko in z vrhunskimi kuharskimi tehnikami. Leta 2009 sem izobraževanje nadaljeval v restavraciji Hisop v Barceloni, kjer sem osvojil najnovejše tehnike priprave jedi in se spoznal s špansko kulinariko. V tem času, torej od oktobra 2006 do aprila 2009, sem delal kot chef in vodja restavracije Miran v Šentjurju. Kalil sem se še pri Rasmusu Kofoedu v Geraniumu, Jošku Sirku v La Subidi, Ani Roš v Hiši Franko in v hotelu Las Dunas Estepona.

Kuhanje je moja strast, rad si puščam svobodo ustvarjanja pri kombinaciji okusov in jedi, obožujem meso in eksperimentiranje s svežimi zelišči. Vedno poudarjam spoštovanje gosta in sestavin, ki sestavljajo moje kreacije, saj lahko le tako ustvarim najboljšo kreacijo s ciljem kulinaričnega doživetja za svojega gosta.