Filip Matjaž

Datum rojstva: 4. 11. 1992

Izobrazba: diplomirani organizator turizma na temo Istrske kulinarike

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:
Izpostavil bi predvsem delo v restavraciji The fat duck v Londonu, chefa Hestona Blumenthala kjer sem se ogromno naučil o organizacijo delovnega procesa v vrhunskih restavracijah. Prav tako bi izpostavil sodelovanje s Emanuelem Scarellom iz restavracije Agli amici, Udine to so bili namreč moji prvi koraki v svet visoke kulinarike.

Kuharska filozofija:
Sem mnenja, da je mora vsak krožnik odražati okolje v katerem se nahajamo. Da pa bi si gost le to dobro zapomni je ob hrani potrebna tudi interaktivnost. Na ta način skušam s sodobnimi kulinaričnimi pristopi spoštljivo povzdigniti avtohtono kuhinjo in ji dati nove razsežnosti.

Največji kuharski/gostinski uspehi:

  • 3. mesto – European Young Chef Award 2017 v Španiji
  • Dve ekipni srebrni odličji na svetovnem prvenstvu 2014 v Luksemburgu
  • Ekipno bronasto odličje na kuharski olimpijadi 2016 v Nemčiji

Najljubša sestavina: vsa sveža lokalno pridelana zelenjava.

Najljubša jed: povsem odvisno od dneva in razpoloženja. Največkrat si privoščim goveji rep.

Najljubši kuharski pripomoček: žlica

Najljubša kuharska tehnika: prav vse so mi enako pomembne in ljube, lažje izberem najmanj ljubo in to je fermentiranje.

Najboljši chef: gledano skozi filozofijo chefa je to nedvomno Homaro Cantu.

Najboljša restavracija na svetu: The fat duck, London, VB

Življenjepis:
Odraščal sem v stiku z gostinstvom in hotelirstvom, v družini, ki ima te stvari že v krvi, zato ni nič čudnega, da sem tudi sam pristal v teh vodah. Čeprav se nisem šolal na kulinarični šoli, sem vseeno diplomiral s področja istrske gastronomije na Fakulteti za turistične študije – Turistica. Pred odprtjem restavracije COB, sem svoje kulinarične spretnosti pridobival z delom in upravljanjem, zdaj zaprte družinske restavracije Tomi ter urjenjem v tujini. Vrsto let sem bil nezamenljiv člen mladinske kuharske reprezentance Slovenije. Leta 2017 sem na tekmovanju za najboljšega mladega kuharja Evrope osvojil tretje mesto, prav tako sem istega leta postal ambasador Slovenije – Evropske Gastronomske Regije 2021.