Metka Repovž

V delo Repovževe kmetije, domačije, trgovine in gostilne, ki pozna tradicijo, ima ideje in stoji trdno na lastni zemlji, je vprežena že celotna družina. Repovž je stara gostilna, v kateri nehate nasedati “domačemu” in spoznate, kdaj je na deželi res pristno! Repovž je učni primer dobre prakse turizma na deželi, kmečke gostilne, podjetne kmetije in odlične slovenske kulinarike!

Datum rojstva: 13. 02. 1962

Izobrazba: ekonomski tehnik

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:
Delo na kmetiji in v družinski gostilni zahteva ogromno časa, tako da me žal življenje ni nikoli popeljalo v kako drugo gostilno ali restavracijo. So pa skozi leta v naši gostilni sodelovali številni kuharji. Z večino smo postali dobri prijatelji in še vedno sodelujemo: Dejan Mastnak, Branko Podmenik, Borut Jovan, Janez Bratovž, Uroš Štefelin, Miran Ojstršek, Marko Pavčnik, Peter Patajac …

Kuharska filozofija:
Moja kuharska filozofija je zelo preprosta in vezana predvsem na tradicijo, spomine iz otroštva in mladosti ter na produkte naše kmetije in bližnje okolice. S tem ne mislim tako romantično, kot je v zadnjem času to moderno pri večini kuharjev. Večina produktov dejansko zraste na naši 16 ha veliki kmetiji. To zahteva ogromna časa, fizičnega dela in tudi znanja. Ko si dejansko vsak dan v stiku z zemljo, kmetijo, naravo, na surovine gledaš drugače, na nek način se celo usmerjaš ožje. Vendar ti da stik z naravo možnost, da se določeni surovini bolje posvetiš, saj jo poznaš od semena dalje.

Največji kuharski/gostinski uspehi:
Moj največji uspeh je sigurno ta, da kljub vsem viharjem, ki drvijo skozi naše življenje, lahko še vedno z veseljem vztrajamo v naši kuhinji z našo filozofijo in kar dela ta uspeh še večji je to, da bodo to pot očitno nadaljevali tudi moji otroci.

Najljubša sestavina: krompir

Najljubša jed: musaka moje mami, ki mi jo speče, ko pridem na obisk

Najljubši kuharski pripomoček: žlica, ki je vedno v predpasniku, s katero mešam, okušam, dodajam

Najljubša kuharska tehnika: osrednji del naše kuhinje je še vedno šporhet na drva, ki se ga oklepam z vsemi štirimi. Da, kuhanje na šporhetu!

Najboljši chef:
Zvezdniško kuhanje, zvezdniške restavracije in cel pomp, ki se odvija po svetu in pri nas okoli tega, se me redko dotakne. V tako neizmerljivih dejavnostih kot je kuhinja in gostinstvo je taka ocena preveč relativna. Seveda pa z enim očesom vedno spremljam svetovne trende.

Najboljša restavracija na svetu:

Kratek življenjepis:
Rodila sem se v Ljubljani, kjer sem tudi preživela brezbrižne najstniške dni. Omožila sem se na Dolenjsko, kjer sva z možem kmalu po poroki zagrizla v samostojno podjetniško pot in nadaljevala in nadgrajevala delo moževih staršev. Kljub močno ruralnem okolju sva vedno strmela k naprednim pogledom, tako v kmetijstvu kot gostinstvu. Tako sem z leti vihtenja kuhalnice pridobivala izkušnje, znanje in predvsem samozavest. Moji trije otroci pa mi v zadnjem obdobju dajejo možnost, da celoten paket samo še nadgrajujemo.