Gregor Jelnikar

Datum rojstva: 6. 6. 1992

Izobrazba: gimnazijski maturant

Restavracije, v katerih ste delali, stažirali, gostovali:
Monstera bistro, Bine Volčič delal in stažiral, gostoval Hiša Linhart, Vila Podvin Uroš Štefelin in Strelec, Igor Jagodic

Kuharska filozofija:
Navdihujejo me sezonske sestavine preverjenega porekla s kulinaričnimi vplivi iz celotnega sveta. Filozofsko mi je najbližje francoska in azijska kuhinja, zadnje čase veliko pozornosti posvečam tudi vlaganju in fermentiranju. Zero-waste koncepta ne bi več pretirano izpostavljal, saj mislim, da se kuhanja s čim manj odpada in uporabe celotne surovine zaveda že vsak chef.

Največji kuharski/gostinski uspehi:
Kot sous chef v Monsteri bistro 19/20 Michelin plate, Michelin green star, kot chef pa Michelin plate 20/21 in 21/22.

Najljubša sestavina: kislo zelje, zelena, paradižnik

Najljubša jed: sarme

Najljubši kuharski pripomoček: nož

Najljubša kuharska tehnika: Maillardova reakcija

Najboljši chef: Rene Redzepi, Alain Passard

Najboljša restavracija na svetu: Faviken

Kratek življenjepis:
Kuhati sem začel pred približno 10 leti, ko sem obiskoval prvi letnik višje strokovne šole za gostinstvo in turizem ter pričel opravljati prakso v lokalni gostilni. Ko sem prvič stopil v profesionalno kuhinjo, sem začutil, da ni več poti nazaj, in šolanje obesil na klin, ter se posvetil kuhanju. Po treh letih dela na vseh postajah v restavraciji sem prevzel delo vodje kuhinje. Začel sem se izobraževati tudi o vinih ter bral o kuhinjah iz celega sveta, konceptih in različnih tehnikah priprave jedi. Opravil sem tudi tečaj za sommelierja 1. stopnje in WSET 2. Ker mi lokalno okolje ni ponujalo možnosti za napredek, sem iskal nove izzive in tako spoznal filozofijo »zero-waste«, ki jo je takrat prakticiral Bine Volčič v Monsteri bistro. Po 3 mesecih stažiranja sem se tudi uradno pridružil ekipi Monstere, kjer sem prvi dve leti opravljal različna dela po vseh postajah v kuhinji, vmes WSET 3 in obiskoval razne kulinarične delavnice, tik pred korono pa prevzel delo vodje kuhinje. Januarja 2023 pa smo odprli Georgie bistro.