Gregor Vračko

Gregor Vračko je bil vedno nekaj posebnega. Že takrat, ko je šel v svet. Iz vaške gostilne, ki je Avstrijcem cvrla lignje in živela od porok ter sedmin. Iz Slovenije, ki je kulinarično niso nikjer poznali. K vrhunskim svetovnim kuharjem, h katerim se naši kuharji pred Vračkom niso upali. Avstrija, Nemčija, Anglija, Amerika …, kje vse, sploh ne pove. Ker je Grega! Thomas Keller ga je najprej vrgel iz kuhinje French Laundryja, ko je bila ta restavracija najboljša na svetu, potem pa je prav v tej kuhinji, ko se je po dveh mesecih vračal v Kungoto, kuhal le zanj.

Velikokrat hoče preveč. Velikokrat še išče svoj stil. Velikokrat zna preveč. Velikokrat preveč poudari tehniko in premalo sozvočje okusov. Toda največkrat preseneti. Navduši! Kako to naredi? Ko ga vprašaš, odgovori tako, da ti je še manj jasno. Pri Gregorju Vračku ni nič preprosto, zato se ne čudi, temveč se le prepusti. Užitkom! Okusom! Ker zdaj ni treba po svetu, pač pa le v Kungoto. Ker zdaj hodijo po svetu (tudi) drugi slovenski mladi kuharji, toda še vedno vsi Gregorju Vračku priznajo, da nima nihče drugi pri nas toliko tehničnega kuharskega znanja.

Grega Vračko ne pretirava s šovom, toda zelo dobro ve, kaj je trenutno moderno. Zanj ni skrivnosti, zato sfere, kreme, pene, spužve … ne manjkajo nikjer in narejene so dovršeno, kot v najbolj vrhunskih restavracijah. Če je grenko, je tudi slano, če je sladko, je tudi kislo, če so osnovni okusi, ne manjka niti umamija. In to, seveda, zahteva zbranost! V mamini gostilni je chef še lahko improviziral, v svoji zdaj ne sme več. V Kungoto se ne vozijo več (le) sosedje izza meje, temveč dobrojedci iz vse Evrope! In tega se Vračko zaveda, zato jim ne prizanaša. Če je danes muhast, potrpi. Če je s servisom kaj narobe, spreglej. Če si slabe volje, ne hodi danes tja. Kdor hoče vrhunec, si mora zanj prizadevati, tudi pri jedi. Pri Gregorju Vračku uživaš, a to moraš znati in za to se moraš tudi potruditi.

Zato je kulinarična zgodba Gregorja Vračka pač največji slovenski kulinarični odklop! Sicer pa so takšni tudi njegovi (ne)odgovori na spodnja vprašanja.

Datum rojstva: 8. 1. 1977

Izobrazba: pomočnik v kuhinji

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:

Kuharska filozofija: manj govori, več stori

Največji kuharski/gostinski uspehi: da lahko vsak dan znova zjutraj prižgem naš štedilnik

Najljubša sestavina: voda

Najljubša jed: kaj pa je to za eno vprašanje, za kuharja?

Najljubši kuharski pripomoček: vrt

Najljubša kuharska tehnika:

Najboljši chef: moj brat David

Najboljša restavracija na svetu: ne obstaja več

Kratek življenjepis: brez zveze