Janez Bratovž

Janez Bratovž, ki v zemlji najde sladkost, v vodi slanost, v zraku kislost, v ognju grenkobo in na krožniku složnost, je vsako leto in vsako sezono v večji formi! Še naprej so njegove linije izčiščene, okusi svetovljanski, vsak krožnik pa z izrazitim, prepoznavnim, svojstvenim podpisom JB. Michelinovim inšpektorjem je lahko žal, ker ne najdejo do Slovenije.

Datum rojstva: 18. 01. 1962

Izobrazba: gostinski tehnik

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali: Alain Ducasse (Monte Carlo), Enrico Cerea (Da Vittorio, Bergamo), Elena Arzak (San Sebastian), Christian Cabalier (Apetit, Zagreb), Peter Kelly (XO, New York), Fabrice Vulin (Caprice, Hong Kong), Syoji Hirota (Seiyo Ginza Hotel, Tokio)

Kuharska filozofija:
Zame so najpomembnejše surovine in okus teh surovin. Pomembne so tudi kuharske tehnike, vendar pazim, da s tehnikami ne vzamem sestavinam okusa, ampak hočem še poudariti njihove osnovne okuse. Na krožnike ne dajem veliko sestavin,  vendar mi je pomembno, da se okusi in teksture ujemajo med seboj. Čeprav ni veliko sestavin, so vse pripravljena premišljeno, vsaka s svojo kuharsko tehniko. Pri moji kuhinji mi je najpomembnejše, da sem najprej sam zadovoljen z jedjo, ki sem jo ustvaril.

V naši restavraciji je najbolj važna stvar, da je vse, kar gre iz kuhinje, pripravljeno v njej. Sami delamo vse od kruha, grisinov,  krekarjev do špagetov, raviolov, njokov itd.

Največji kuharski/gostinski uspehi: 89. mesto San Pellegrino The World’s 50 Best Restaurants, 2010; 10. mesto Daily Meal 2012, 3F Feinschmecker; 16 točk Gault Millau; 5,5 sončkov Nedelo; 5Q Ljubljanska kvaliteta; Priznanje za življenjsko delo Obrtne zbornice Slovenije; Najlepša Slovenska knjiga 2008 Monografija Zemlja- Morje; Diploma  University of Culinary Arts, Izmir, Turčija; Consillier Couliner, Chaine des Rotisseurs Slovenija; Predavanja na srednjih in višjih šolah in fakultetah v Sloveniji in tujini; Predavanje na več kuharskih dogodkih doma in v tujini

Najljubša sestavina: meso, ker rad odkrivam dele mesa, ki so manj poznani

Najljubša jed: ravioli, ker mislim, da sem z ravioli dosegel popolnost; to bi rad dosegel pri vsaki svoji jedi

Najljubši kuharski pripomoček: nož, majhen in oster, kupil sem ga v Tokiu

Najljubša kuharska tehnika: dušenje, ker moraš surovino, ki jo dušiš, ves čas spremljati, obračati, zalivati in čutiti, kaj se z njo dogaja. To je tisti kuharski filing, ki ga potrebuje vrhunski kuhar.

Najboljši chef (v svetovnem merilu): Nadia Santini, ker je preprosta, delavna in poštena do svojega dela

Najboljša restavracija na svetu:  Dal Pescatore, zaradi Nadie

Kratek življenjepis
Rojen 18. 01. 1962. Osnovna šola. Gostinska šola 1976 – 1979. Hotelska šola 1979 – 1981. Vojaški rok 1982 – 1983.

Delovna mesta: hotel Turist, Ljubljana; hotel Slovenija, Portorož; Energetika, Ljubljana; Gostilna Šporn, Radomlje; tujina Avstrija in Italija 1987 – 1992; 15. 10. 1992 odprl Restavracijo JB by Tschebull, Domžale; 15. 10. 2000 odprl Restavracijo JB v Ljubljani; JB Podvin 2003 – 2007