Luka Peternel

Datum rojstva: 26. 7. 1993

Izobrazba: višja strokovna – organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:

  • Igor Jagodic – kuhanje v sklopu šole
  • Robert Gregorčič – Oštarija Herbelier
  • Erik Lindelauf –  Restaurant La Truffe Noire

Kuharska filozofija:

Lokalna živila, pripravljena na sodoben način z novimi tehnikami, nadokusi in povezanost ekipe

Največji kuharski/gostinski uspehi:

Delo v visoki kulinariki.

Najljubša sestavina: postrv

Najljubša jed: šurlice

Najljubši kuharski pripomoček: oster nož

Najljubša kuharska tehnika: sotiranje

Najboljši chef: Erik Lindelauf

Najboljša restavracija na svetu: Mugaritz

Kratek življenjepis:

Že od otroštva sem govoril, da bom kuhar in tako sem to tudi postal, saj je bila želja res velika. Prvič, ko sem stopil v kuhinjo, mi je šef Marjan Jeraj rekel: “Danes imej ekskurzijo in si oglej vse, kar je v kuhinji, jutri začneva kuhati”. Tako se je začelo nabiranje znanja, ki sem ga črpal v veliki meri. Hodil sem v srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Novo mesto, kjer sem tudi nadaljeval višjo strokovno šolo in jo uspešno zaključil. Med šolanjem sem spoznal Roberta Gregorčiča – Oštarija Herbelier, ki mi je odprl novi pogled v to, kar delam sedaj. Po študiju sem nadgradil znanje tudi v tujini, v restavraciji La Truffe Noire v Bruslju pri Chefu Eriku Lindelaufu. Po vrnitvi v domači kraj sem svoje znanje prenesel v kuhinjo hotela Planinka in začel s kreiranjem svojih lastnih krožnikov.