Matjaž Erzar

Domača jelenova salama je z orehi, medvedova s tartufi, jurčki so z jajci, ajdovi krapi pa z orehovim nadevom in omako iz suhih češpelj. Pr’ Matičku pa ni le divje in domače, temveč je lahko tudi drugače, še posebej, ko k mizi prisede gospodar, ki ima najraje takšne, ki spoštujejo izvirnost. Ne iščite, torej, pr’ Matičku tistega, kar imajo že drugi. Matjaž Erzer – Matiček je res pravi Goren’c!

Datum rojstva: 13.11.1963

Izobrazba: kuhar

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:
Hotel Belevue Ljubljana, Hotel Kokra, Brdo, Brijoni – protokolarne vile, Berjaya Mahe Beach Resort Seychelles, La subida….

Kuharska filozofija:
Predstaviti in skuhati gostom zdravo in svežo hrano, iz okoliških gozdov, travnikov in voda. Iz lastno pridelanih sestavin ter izdelkov okoliških pridelovalcev. Kuhati zdrave,lokalne in sveže jedi čistih okusov.

Največji kuharski/gostinski uspehi: odprtje lastne restavracije

Najljubša sestavina: zelenjava z domačega vrta

Najljubša jed: gamsova juha

Najljubši kuharski pripomoček: nož

Najljubša kuharska tehnika: pečenje v krušni peči

Kratek življenjepis:
Po končani kuharski šoli sem bil zaposlen v več hotelih in restavracijah, doma in po svetu. Največ kuharskega znanja sem pridobil  pri legendarnega Andreju Goljatu, Janezu Lenčku… Z njima sem nekaj let sodeloval v takratni protokolarni kuhinji v rezidenci na Brdu. Sodeloval sem v več odmevnih kuharskih dogodkih tako doma kot po svetu (kuhanje na tekmovanju za Miss sveta,…).

Najbolj sem ponosen na tehnike in način razmišljanja o prehrani, hrani inprehranjevanju, ki sem ga večkrat doživel med Ameriškimi indijanci, nomadi v Kirgiziji, ali domorodcih iz Južne Afrike, Namibije… Od tod moje veliko zanimanje za jedi, ki nam jih nudi narava. Posledica tega je tudi kuharska knjiga DIVJAČINA, katero sem izdal in razprodal v veliki nakladi.

Zdi se mi, da je v teh časih pomembno, da uporabljamo lokalne izdelke, doma pridelano zelenjavo in domače znanje, ker s tem skrbimo tudi za okolje.  Prav zato se za hobi, in iz potrebe, ukvarjam z velikim zelenjavnim vrtom, kjer vzgojim večino začimb in zelenjave, ki jih uporabim v svoji kuhinji.