Peter Kovač

Peter Kovač je bil štiri leta pomočnik Andreja Kuharja, preden je dobil chefovsko priložnost v najbolj elitni ljubljanski restavraciji. V tem času se ni le učil od velikega mojstra, temveč je ves čas, radoveden kot je, raziskoval in odkrival. Kot chef dokazuje, da pozna obrt, ima spretnost, kuhanje ga veseli in vse to ni le šola, temveč še talent. Za več pa je njegova moč v tem, da se zaveda, tako mladosti kot neizkušenosti, tako priložnosti kot odgovornosti.

Datum rojstva: 3. 6. 1988

Izobrazba: gostinski tehnik

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:
Kot praktikant sem 2 meseca delal v restavraciji JB, ter 3 leta delal s šefom Andrejem Kuharjem.

Kuharska filozofija:
Moja filozofija je ponuditi gostu jed iz doma pridelanih sestavin oziroma sestavin z najkrajšo potjo do kuhinje, so pa tudi surovine katerih pri nas ni možno dobiti in je potreben uvoz. Prav tako želim gostom ponuditi pristnost okusov.

Največji kuharski/gostinski uspehi: nasledstvo Andreja Kuharja v restavraciji Maxim

Najljubša sestavina: domače surovo maslo

Najljubša jed: enolončnice

Najljubši kuharski pripomoček: nož

Najljubša kuharska tehnika: sous-vide

Najboljši chef: Ne morem izpostaviti enega, ker jih je več. So pa predvsem Alain Ducasse, Harald Wolfhart, Gordon Ramsey,…

Najboljša restavracija na svetu: Schwarzwaldstube, dal Pescatore, Restaurant de l’Hôtel de Ville, Restaurant Vendôme, Epicure

Kratek življenjepis:
Osnovno šolo sem obiskoval v Dobu, ter se nato vpisal na srednjo gostinsko šolo v Ljubljani. Že kot otrok sem večkrat pomagal v kuhinji, saj sta starša imela gostilno. Že v srednji šoli sem pričel s tekmovanji, tako sem v 4. Letniku srednje šole tekmoval na Gostinsko turističnem zboru v Čatežu, kjer smo osvojili prvo mesto. Po srednji šoli sem se vpisal na Zdravstveno fakulteto, smer sanitarno inženirstvo.

Izkušnje si nabiram že od 12 leta dalje, najprej v gostilni staršev, nato sem se kuharskih veščin približno 2 meseca učil pri Janezu Bratovžu. Pomagal sem pri otvoritvi restavracije v Kristalni palači v BTC-ju, nato pa svojo kuharsko kilometrino nadaljeval na Ljubljanskem gradu. V Maximu sem pridobil izkušnje pri priznanem kuharskem mojstru Andreju Kuharju, ki zdaj svojo pot nadaljuje drugje, sam pa sem prevzel vodenje kuhinje. Redno obiskujem razne tečaje o poznavanju vin, izdelovanju sladic in tečaje o inovacijah v gostinstvu.