Tom Čopar

Datum rojstva: 6. 5. 1997

Izobrazba: organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu

Restavracije, v katerih ste delali, stažirali, gostovali:

  • Hiša Raduha,
  • Restavracija JB,
  • Vila Herberstein,
  • La Raza (Španija)

Kuharska filozofija:

Kot mlad chef si seveda želim ustvariti svojo filozofijo kuhanja, vendar se ta pri teh letih še razvija. Vsakodnevno stremim k uporabi lokalnih, svežih sestavin in k čim manjši količini zavržene hrane. V izziv mi je priprava tradicionalnih domačih jedi na moderen način.

Največji kuharski/gostinski uspehi:

Našo restavracijo Lesnika smo spravili na zelo visok nivo, v kar je marsikdo dvomil.

Najljubša sestavina: česen

Najljubša jed: Težko izberem, najraje posežem po sveži morski hrani.

Najljubši kuharski pripomoček: dober, ročno kovan nož

Najljubša kuharska tehnika: sotiranje

Najboljši chef: Massimo Bottura

Najboljša restavracija na svetu: nimam favorita

Kratek življenjepis:

Že kot otrok sem popoldneve preživljal pri obeh babicah, ki sta veliko kuhali in me nad tem tudi navdušili. Po zaključeni osnovni šoli v domačem kraju sem se vpisal v Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje, kjer sem nabral ogromno znanja in izkušenj. V tem času sem sodeloval tudi v programu Erasmus+. Uspešno sem zaključil s šolanjem, nato pa sem znanje nadgrajeval na Višji šoli za gostinstvo in turizem BIC v Ljubljani. Tam sem imel priložnost spoznati chefa Janeza Bratovža in pri njem podrobneje spoznal visoko kuhinjo. Diplomiral sem leta 2019, leto kasneje pa sem se pridružil ekipi Lesnike.