Uroš Fakuč

Je bolj prijazen in vljuden, kot plašen in sramežljiv. Brez las, a z modno in negovano brado, ki ne skriva smeha. Še mlad, toda že odgovoren, bolj odločen kot trmast, raje vztrajen kot zaletav. Zato je njegova restavracija majhna, toda z veliko prostora. Zato je njen ambient nočen, toda za hišo je zelenjavni vrt. Zato so jedi elegantne, toda okusi so izraziti. Zato je z vsakim hodom tudi chef pri mizi. A ne, da pripoveduje zgodbe, temveč da vidi reakcijo. V Damu nastopa Uroš Fakuč!

Datum rojstva: 30.03.1977

Izobrazba: absolvent Turistice

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:
2007 oktober: Obisk restavracij Babbo, Del posto,… (New York)
2003 julij: Hotel de Paris, restavracija in american bar ALAIN DUCASSE (Monte Carlo)
2001jun-aug: Hotel la Albereta, restavracija Gualtiero Marchesi (Erbusco, Franciacorta, Italija)
2001apr-maj: Hotel villa Margherita, restavracija Margherita (Venezia, Italija)

Kuharska filozofija:
Moja strast je surova morska hrana, kjer je sveža in sledljiva surovina najpomembnejša komponenta za dovršenost krožnika. Pri surovi hrani je bistvenega pomena, da dobim najboljšo surovino, naj si bo to lokalno ali globalno. Zato svoje dobavitelje skrbno izbiram in sledim izvoru njihove hrane. Pomembno na primer je, kje so ribe gojene, kako ribiči ravnajo z ulovom, ali tun očistijo že na krovu, kdaj ga zmrznejo. Vse to vpliva na osnoven okus surovine, ki ga lahko pospremimo le s kančkom olja, soli in popra, poseben izziv pa mi je iskati nove sestavine, ki poudarijo osnovno surovino. Moja kulinarika tako poleg na kvaliteti temelji tudi na eksperimentiranju novih okusov. Ne ponujam tradicionalnih jedi na klasičen način. Inovativno in drzno kombiniram sestavine, presenečam s kombinacijami okusov, raziskujem in eksperimentiram. Krožnik je skupek detajlov, ki gostom nahranijo dušo in telo in tvorijo celovito izkušnjo popolnosti užitka.

Največji kuharski/gostinski uspehi: Gault & Millau 16 točk in dve haubi, Guida del’ Espresso 14,5 točk, uvrščen v vodič Identita Golose, Nedelo 5 sončkov, Mladina Konzum maximalno število točk

Najljubša sestavina: oljčno olje

Najljubša jed: rižota

Najljubši kuharski pripomoček: nož

Najljubša kuharska tehnika: filiranje

Najboljši chef: Chicco Cerea

Najboljša restavracija na svetu: Da Vittorio, Bergamo, Italija

Kratek življenjepis:

Zaposlitve
2011 – danes: Član JRE -Jeunes restaurateurs
2010 september
Catering za beneški bienale- galeria A+A
2010 – 2013: DAM restavracija & vinski bar
2010 – 2013: DAM catering in organizacija dogodkov
2007: Idejna zasnova in izvedba projekta Blanco bar Nova Gorica – caffe, lounge & wine bar
2006 oktober: Organizacija (prvič v Sloveniji) večera KRUG, gostom smo prvič v Sloveniji predstavili Krug Clos du mesnil 95
2005 – 2010: Izvedba projekta DAM food&wine (restavracija in wine bar v Kromberku Nova Gorica) od idejne zasnove do izvedbe projekta
1995 – 2005: S starši vodil družinsko podjetje Damber market, ki se ukvarja z maloprodajo živil (delikatesa, mesnica, sadje-zelenjava)
2005 april: Organizacija sprejema (otvoritev Atlantisa) (F&B področje) za BTC vodno mesto. Sprejem za 1000 gostov.
2004 jun-sep: Restavracija Marina, Palmižana, Hvar. Svetovanje na področju gostinstva,organizacije dela in hišni sommelier.
2003 sep-okt: Sodelovanje z g. Bratuž Janezom v novi restavraciji »JB« Podvin.      (Vodja strežbe in hišni sommelier.)
2002 – 2004: Promocija slovenske enogastronomije na turističnih borzah (Koln, Dunaj, Firenze, Milano, Moskva, London, Frankfurt, Berlin…)
2003 november: WTM London pobudnik Wine corner-ja (vinskega kotička) na novi slovenski stojnici
2002 – 2003: Pomoč pri organizaciji sprejemov za Slovensko turistično organizacijo (London, Milano, Moskva, Berlin, Dunaj…)
1999 – 2003: Organizacija vinskih degustacij
1999 – 2003: Organizacija cateringov 
2003 december: Svetovanje (področje gostinstva in organizacije dela) za Stars club, Ljubljana
2002 julij: Svetovanje (področje gostinstva in organizacija dela) za Restavracija Marina – Palmižana, Hvar
1999 – 2003: Organizacija vinskih predstavitev za kmetijo Simčič ( vinar Marjan Simčič, Goriška Brda ) v Sloveniji in tujini ( London, Verona, Merano, Venezija…)
1999 – 2000: Vodenje gostilne Dobrovo s prenočišči (7 sob) in restavracije grad Dobrovo v Goriških Brdih (organizacija dela, nabava, sestavljanje jedilnikov, promocija lokala in kraja doma in v tujini, organizacija enogastronomskih turov, seminarjev in vodenje vinskih degustacij)