Uroš Gorjanc

Datum rojstva: 24. 6. 1974

Izobrazba: kuharski mojster

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:

 • Protokolarni servis Brdo & Šola kulinaričnih umestnosti Brdo pri Kranj / mojster Andrej Goljat;
 • Grand Hotel Union Ljubljana / chef Benjamin Looney;
 • Izobraževanje in usposabljanje iz »Sous Vide« tehnike / Fabrizio Sangiorgi;
 • Izobraževanje in usposabljanje iz področja slaščičarstva / Emanuel Saracino;
 • Kulinarično izobraževanje na področju finske protokolarne kuhinje / Kim Palus, odgovorni za Bocuse D’Or Finske

Kuharska filozofija:
S spoznavanjem svetovnih kuhinj in izpopolnjevanjem doma in v tujini na številnih kulinaričnih področjih je razvil, kot pravi, svojo »kuhinjo«, ki temelji na klasičnih recepturah, na uporabi svežih, lokalno pridelanih sestavinah in na sodobnih tehnikah kuhanja. Njegova največja strast je slaščičarstvo, brez katerega ne bi bilo trendovskih krožnikov, saj, kot pravi, smernice sodobnega slaščičarstva narekujejo kreativnost na vseh področjih kulinarike.

Največji kuharski/gostinski uspehi:

Slovenska in mednarodna kuharska priznanja:

 • Gostinsko turistični zbor Radenci (1995), zlata medalja iz slaščičarstva;
 • Gostinsko turistični zbor Bled (1996), zlata medalja iz kulinarike;
 • Gostinsko turistični zbor Rogaška Slatina (1998), srebrna medalja iz kulinarike;
 • Gostinsko turistični zbor Portorož (1999), bronasta medalja iz kulinarike;
 • Gostinsko turistični zbor Kranjska Gora (2000), bronasta medalja iz slaščičarstva – tematika torta;
 • Mednarodno tekmovanje kuharjev in slaščičarjev v organizaciji kuharskega kluba Koroške, pod okriljem Svetovne kuharske zveze (2003), srebrna medalja z diplomo za pripravo nacionalnega menija slovenske nacionalne kuharske reprezentance;
 • Mednarodno tekmovanje kuharjev in slaščičarjev v organizaciji kuharskega kluba Koroške, pod okriljem Svetovne kuharske zveze (2003), bronasta medalja za kulinarično in slaščičarsko razstavo slovenske nacionalne kuharske reprezentance.
 • Gostinsko turistični zbor Bled (2003), bronasta medalja iz artistike;
 • Tekmovanje kuharjev pod okriljem WACS (World Association of Cooks Society) Srebrna medalja, Kategorija: Sladkorna artistika, Grand Hotel Union Ljubljana (2015)
 • Priznanje za najboljšo restavracijo na Gorenjskem po mnenju The Slovenia Restaurant Award 2018 (TSRA 2018)
 • Ocena kulinaričnega vodnika Gault & Millau, kjer je bila Gostilna Krištof ocenjena s 3 kuharskimi kapami

V letu 2019 je bila Gostilna Krištof nominirana v treh kategorijah TSRA 2019 (The Slovenian Restaurant Award 2019), in sicer med TOP10 med vsemi gostilnami, med TOP 10 med restavracijami Alpske regije (Gostilna Krištof je zasedla 3. mesto) in med TOP 10 po volji ljudstva (Gostilna Krištof je zasedla 9. mesto).

Najljubša sestavina: nimam najljubše sestavine, vsaka sestavina mi je izziv

Najljubša jed: slovenske jedi s pridihom francoske kulinarike in moderne kuhinje (modernist cuisine)

Najljubši kuharski pripomoček: souse vide, paco jet, konvektomat, green egg …

Najljubša kuharska tehnika:souse vide

Najboljši chef: Thomas Keller, Heston Blumenthal, Raymond Blanc, Benoit Voliere

Najboljša restavracija na svetu: French Laundry, Le Manoir aux Quat Saisons, Fat Duck

Kratek življenjepis:
Kuharski mojster Uroš Gorjanc, je kot protokolarni kuhar svoje znanje in izkušnje najprej pridobival pod taktirko kuharskega mojstra Andreja Goljata in kasneje svoje karierne izzive našel v različnih gostinskih sistemih, v katerih se je dodobra spoznal z različnimi trendi kulinarike. Bil je tudi član slovenske kuharske reprezentance, s katero je osvojil zavidljive uspehe in se kasneje kot kuhar vrnil nazaj v protokol, kjer je bil eden redkih protokolarnih kuharjev, ki je imel priložnost iz prve roke spoznati različne svetovne kulinarike (francosko, turško, finsko in druge), saj je vrsto let kuhal za različna tuja veleposlaništva v Sloveniji. Njegovo široko znanje kulinarike in poznavanje gastronomije se kaže tudi v organizaciji in izvedbi številnih vrhunskih kulinaričnih dogodkov, kot so prvi »Dinner in the Sky« v Sloveniji, različne kuharske in slaščičarske delavnice, kjer udeležencem zna svoje znanje približati na posebej simpatičen način, da številnih banketov za tuje in domače naročnike sploh ne omenjamo. Mojster Gorjanc je z dušo in telesom predan tako slovenski kot svetovni gastronomiji, človek iz ozadja, ki je zelo dober sogovornik pri odkrivanju najnovejših trendov svetovne kulinarike. Njegovo kuharsko znanje in entuziazem včasih preprosto brezmejno posežeta med zvezde in večkrat ga boste slišali reči, da je pomemben gradnik vrhunskih dosežkov vsakega kuharskega mojstra, tim, ki stoji za njim.