Uroš Klinec

Datum rojstva: 1971

Izobrazba: kovač

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali: /

Kuharska filozofija:
Moja kuharska filozofija je zasnovana na domačih lokalnih surovinah. Sami predelujemo domače mesnine, še posebej smo ponosni na več let staran pršut. Sledim načelu manj je več – če je osnovna surovina vrhunska, z nekaj malimi dodatki krožnik ne more biti nič manj kot dober. Zato stremimo, da so vse naše uporabljene surovine pridelane doma, naravne in zdravju prijazne.

Največji kuharski/gostinski uspehi: Nedelo 4,5 sončka, Planet siol.net: Top turistične kmetije – 6. mesto in Top gostilne 2015 – najlepši vrtovi, dvorišča in terase – 10. mesto

Najljubša sestavina: olivno olje

Najljubša jed: domače testenine iz kamutove moke z “mrkndelu” (lokalna tipična klobasa z notranjimi organi prašiča)

Najljubši kuharski pripomoček: nož

Najljubša kuharska tehnika: meso, pečeno na posebnem žaru, ki sem ga sam izdelal

Najboljši chef: Juan Mari Arzak

Najboljša restavracija na svetu: nedeljsko kosilo pri moji mami. Težko je izbrati eno samo najljubšo, ker sem po naravi radoveden in si želim odkrivati nove kraje in spoznavati nove ljudi. Redno obiskujem številne gostilne in restavracije in skušam pri vsaki najti najboljše in se nekaj naučiti

Kratek življenjepis
Odraščal sem ob domači kuhinji moje mame, ki je znanje dobila od njene mame. Moja nona je namreč bila kuharica pri bogati družini v Palermu pri Markezih in je domov prinesla bogato znanje. Obe sta bili izvrstni kuharici. Tako se ohranja tradicija. Domača zelenjava je bila na vrtu, prašiči v hlevu in vse to mi je bilo izziv, da sam pripravim nove krožnike. Sprva samo za družino in prijatelje, potem pa je to preraslo v moj poklic. Večletno delo na Domačiji v Medani mi je dalo široko znanje v pripravi domačih izdelkov. Veliko sem tudi sodeloval s sosednjimi kmeti in mesarji, ki so me naučili osnov predelave mesnin. K temu je pomembno prispeval tudi moj oče, saj je sam delal domače mesnine že od rane mladosti.

Še vedno ostajam zvest briškim koreninam in vsak moj krožnik je sezonskega in lokalnega značaja. Tudi odprta kuhinja v našem lokalu ni naključje, želel sem namreč, da gost neposredno sodeluje pri pripravi jedi, vidi surovine, ki jih uporabljam in ima tudi osebni kontakt z mano. Tako se lažje in bolje spoznavamo in doživetje hrane je čisto drugačno. Če pa želite kaj več izvedeti o meni, vas lepo vabim na našo Domačijo na Plešivem, kjer bomo lahko kakšno rekli v živo.