Uroš Štefelin

Uroš Štefelin ni obudil le Vile Podvin, temveč tudi stare slovensko-gorenjske jedi. Vanje zameša prav toliko spominov kot novih idej, ki jih avtorsko, s podpisom UrošŠ, nadgradi z vrhunskostjo, svojega znanja in lokalnih sestavin. Nova slovenska kuh’na iz Radolce!

Datum rojstva: 10.3.1975

Izobrazba: organizator poslovanja v gostinstvu

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali:

  • praksa v restavraciji La Petite Maison de Cucuron (chef Eric Sapet) v Franciji, 2009;
  • praksa pri Norbertu Niederkoflerju (Hotel Rosa Alpina) v Italiji, 2011

Kuharska filozofija:

Oživljanje zaprašenih slovenskih sestavin in jedi, njihovo posodabljanje, spoznavanje in predajanje njihovih življenjskih zgodb, predstavljanje bogastva naše dežele preko jedi, s ciljem ozavestiti Slovence o lepotah, bogastvih, tradiciji, življenjskih navadah Slovencev in njihovem spoštovanju narave. Moja želja je, da tudi zaradi novih zgodb, ki jih govorijo naše jedi, Slovenci postajamo bolj ponosni in samozavestni.

Največji kuharski/gostinski uspehi: postavitev 20 let zaprtega hotela Triglav na trg in postavitev 2 leti zaprte Vile Podvin na trg

Najljubša sestavina: tepke

Najljubša jed: žonta

Najljubši kuharski pripomoček: ponev

Najljubša kuharska tehnika: ne morem izbrati

Najboljši chef: Alain Ducasse

Najboljša restavracija na svetu: Lasarte Barcelona

Kratek življenjepis:

Uroš Štefelin kuha že od mladih nog. Prve kuharske izkušnje je že kot otrok dobil ob svoji stari mami, ki je bila profesionalna kuharica. Že med šolanjem na Srednji gostinski šoli na Bledu je pridobival izkušnje po okoliških gostilnah in restavracijah. Po opravljeni srednji šoli je dve leti kuhal v Grand hotelu Toplice, nato šest let v Vili Bled, zatem je vodil kuhinjo v šolskem hotelu Astoria na Bledu in v restavraciji na blejskem gradu, vmes pa dokončal Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem na Bledu.
Leta 2009 je obudil kuhinjo in tudi celotno gostinstvo v Restavraciji Bled 1906 v Hotelu Triglav Bled. Z uigrano ekipo je na trg postavil in na novo obudil restavracijo 1906 v 20 let zaprtem hotelu Triglav. Leta 2013 se je podal na samostojno pot in odprl Vilo Podvin, kjer obuja tradicijo na vseh nivojih (dobavitelji, jedi, keramika, glasba …).

Priznanja:

  • Mednarodna nagrada Jakob za ustvarjalne dosežke na področju turizma (za kuharsko šolo za odrasle in otroke), 2011;
  • 5 sončkov po izboru Nedela;
  • S kruhom pomazano, Mladina