Vesna Čarman

Stare jedi na novi, Vesnin način! Zaščitni znak reteške gostilne Danilo je loška mešta, najbolj preprosta jed škofjeloških hribovcev, ki so koruzni zdrob kuhali s krompirjem, zalili z mlekom ter zabelili z ocvirki. Vesna Čarman je iz teh “navadnih žgancev” naredila vzorčno jed nove slovenske kuhinje, ko je ohlajeno mešto spekla, mleko zamenjala s smetano, ocvirke pa s – tartufi! Vesna Čarman kuha gorenjsko in domače, toda nenehno ustvarjalno in po Danilovo.

Datum rojstva: 15.1.1958

Izobrazba: kuhar – natakar

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali: Oštarija Devetak, Sophia  – Kempinski palace Portorož, Restaurant RIvica,  Mount Lavinia – Sri Lanka, The James Beard Foundation, New York

Kuharska filozofija: bazirati na lokalnem izročilu, prenavljati stare recepte tradicionalne slovenske kuhinje, ter brezkompromisno upoštevati sveže sezonske surovine, brez nepotrebnih dodatkov.

Največji kuharski/gostinski uspehi: visoke ocene domačih kulinaričnih ocenjevalcev, prisotnost v francoskem vodiču Gault Millau

Najljubša sestavina: sezonska in lokalna živila

Najljubša jed: loška mešta z belimi tartufi

Najljubši kuharski pripomoček: nož, ki mi ga je prinesel Gašper iz Japonske

Najljubša kuharska tehnika: mariniranje

Najboljši chef: Heinz Beck

Najboljša restavracija na svetu: La Pergola, Rim

Kratek življenjepis:
Rojena sem v Brežicah, od koder sem se kot triletni otrok s starši in sestro preselila v Reteče v gostilno pri Danilu. Odraščala sem v šanku in v kuhinji,kjer je moja mama v tistih časih kuhala najboljše jedi.  Njena posebnost je bila, da se je že takrat zavedala kako pomembna je sezonska in lokalna sestavina v kuhinji, za kar sem ji zelo  hvaležna. Sama sem namreč najbolj ponosna, da v 25 letih mojega dela to nisem spremenila.  Po osnovni šoli se sicer nisem odločila za gostinsko šolo,  preveč dobro sem se namreč  zavedala kakšno garanje je gostinstvo.

Po 10 letni gostinski pavzi, pa sem se odločila da nadaljujem tradicijo in naredila sem prekvalifikacijo za poklic kuhar-natakar in seveda vseskozi nadaljevala z izobraževanjem. Tako sem nadaljevala šolanje za Food in Baverage maneger, in se udeleževala izobraževanja v okviru Slow Food-a in kulinaričnih tečajev. Svoje znanje sem vseskozi nadgrajevala in v kuhinjo, ki je srce gostilne dala svoj pečat. Sem tik pred zaključkom delovne kariere, v kateri sem kljub dvomom pri 14 letih, neizmerno uživala in se veselim dne, ko bosta vrata gostilne pri Danilu odprla Gašper in Nina in tako nadaljevala 55 letno družinsko tradicijo.